26.1 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Béres József életéről filmet mutatnak be a Dunán

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Dunán vetítik “A Feltaláló” című játékfilmet. Béres József életéről szól, és leginkább a hatvanas évek második felére és a hetvenes évek első felére összpontosít.

A Béres Csepp feltalálója akkor végezte kutatásait. Sokan támadták, a kommunisták próbálták ellehetetleníteni a munkát, de szerencsére nem sikerült – derült ki az M1 Híradójából.

A film nemcsak az immunerősítő szer megszületésének izgalmas történetéről, hanem Béres József megalkuvást nem tűrő harcáról is szól, amelyet a hatalommal vívott.

Kutatásait ugyanis a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel. Vádolták például kuruzslással, eljárás is indult ellene, és börtönnel is fenyegették. Mindezek ellenére később sikerült szabadalmaztatni a Béres Cseppet, ami ma már hungarikum is.

A 100 évvel ezelőtt született Széchenyi-díjas kutató fia korábban arról beszélt az M1-nek, hogy

édesapja számára Magyarország, a haza és a hazaszeretet mennyire fontos szerepet töltött be, drámai életsorsa ellenére is.

Olyan időket élt a 70-es években különösen, amikor nagyon szívesen elküldték volna az országból, csak hogy tisztább legyen Béres József nélkül a levegő, és ő ezt nem tette. Számára nem átjáróház volt ez a haza, és, ha így őrzi a nemzet az emlékét különböző helyeken, akkor ez nagyon felemelő, és boldogságot adó ok” – mondta Ifj. Béres József.

A Feltaláló a Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült, amelyet februárban mutattak be a mozikban, nagy sikerrel. A főszerepben Gáspár Tibor látható, a feltaláló feleségét pedig Huszárik Kata alakítja.

Gyöngyössy Bence filmjének alapját a Cseppben az élet című könyv adta.

A Feltaláló című film televíziós premierje vasárnap 21 óra 10 perckor lesz a Dunán, utána pedig hatvan napig elérhető lesz a mediaklikk.hu oldalon.

A címlapfotó illusztráció.

M1

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Újra bálna tűnt fel a Szajnában – képek

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin...

Észak-Korea vezetése hajmeresztő bejelentéssel állt elő

A szakértők értetlenül állnak az északi, a koronavírus érkezésével kapcsolatos álláspont előtt. Észak-Korea lakosságát eközben arra figyelmeztette az...

A magyar katona nem társadalmi termék, hanem védelmező. A magyar hadsereg nem költségvetési kérdés, hanem a nemzeti megmaradás őre.

Amióta az eszemet tudom, mindig a hadsereg jelentette a rend végső bizonyosságát. Amikor hazánk határvidékén dörögtek a fegyverek,...

100 hektáron lángol egy fenyőerdő a Bükkben

Mintegy száz hektáron ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy...
facebook