23 C
Budapest
2024. április. 12. péntek
HomeFőhírekBűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfóBekeményített a hatóság: megkezdődött a növényvédelmi bírságok kiszabása

Bekeményített a hatóság: megkezdődött a növényvédelmi bírságok kiszabása

Nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány hektárnyi területet borít az emberek milliónyinak életét megkeserítő gyomnövény. A hatóságok már elkezdték a bírságok kiszabását, amelyek összege 2021 augusztusáig elérte a 6,6 millió forintot.

Az idei év augusztusáig eddig 139 esetben büntetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a kiszabott bírság összesen 6,6 millió forint volt. Tavaly ugyanezen időszakig 5,7 millió forint volt a bírság, így idén is várható még jelentős emelkedés. Tavaly ugyanis összesen 127,5 millió forint bírságot rótt ki a Nébih a parlagfűvel fertőzött területek miatt – írta meg a Világgazdaság.

A hatóság a portál megkeresésére elmondta, hogy ezeket a bírságokat elsősorban a külterületen található gyomnövények miatt szabták ki.

A növényvédelmi bírságok összege 2021-ben 15 ezer és 150 ezer forint között mozgott. Egyébként a 2008 óta érvényben lévő rendelet szerint, akinek a földjén vagy az telkén parlagfűvel borított területet találnak, az 15 ezer forinttól akár öt millió forint közötti összegre is bírságolható.

Mindenki ezt olvassa most!

Nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány hektárnyi területet borít az emberek milliónyinak életét megkeserítő gyomnövény. A parlagfűvel borított területek nagysága nem egy állandó érték, a terület hasznosításától és az időjárástól függően folyamatosan, akár napról-napra változik – írta a Nébih. Parlagfű szinte mindenütt előfordulhat, a mezőgazdasági területeken a leggyakoribb gyomnövénynek számít, de minden egyéb helyen is burjánzik. A legtöbben gyomként és allergén növényként tekintenek rá, de vannak, akik szerint gyógynövényként is alkalmazható.

A Nébih szerint a leginkább fertőzött területek évről évre ugyanazok. A parlagfű a laza homokos talajt kedveli, így elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyék tekinthetők a legfertőzöttebbnek, de ahol jelentős a mezőgazdasági művelés, mindenütt sok a parlagfű. A nagy összefüggő erdőségekkel rendelkező megyékben jobb a helyzet, ilyen helyeken nem él meg ez a gyomnövény.

A parlagfűre allergiások száma pedig évről évre emelkedik, a szemviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással küzdők már kétmillióan is lehetnek – jelentette ki Nékám Kristóf, allergológus.

A szakembere beszélt arról is, hogy a betegek a nyári hónapokban csak antihisztaminra 5-6 milliárd forintot is költenek. A parlagfű azért tudott megtelepedni Magyarországon, mert ideális természeti körülményeket talált, ugyanakkor nincs természetes ellensége, ami alacsony szinten tartaná az állományát.

Mindenki ezt olvassa most!

Nagyon jó alkalmazkodóképességű, szívós növény, elviseli a szélsőséges időjárási körülményeket, a talajban több évtizedig, akár 35-40 évig is csíraképes. Az utóbbi években azonban felcsillant egy reménysugár: előbb Európában, majd 2020 őszén Magyarországon is felbukkant egy ízeltlábú, ami – kedvező esetben – a parlagfű elleni hatékony biológiai védekezés kulcsát jelentheti, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

 

 

Jelenleg extrém magas Magyarországon a parlagfű koncentrációja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az egész országban másod- és harmadfokú riasztás van érvényben. Nékám Kristóf szerint az allergiások számára az úgynevezett immunterápia jelenthet hosszabb távon megoldást, az eljárást alkalmazók 80-85%-a 2-3 év alatt tünetmentessé válik, a terápia finanszírozása önköltséges, 30-50 ezer forint között alakul.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem