16.9 C
Budapest
2022. május. 26. csütörtök

Beintett a köztévé Hofi Géza özvegyének

Dátum:

Megosztás:

Július 2-án lett volna 85 esztendős Hofi Géza. A ma is töretlen népszerűségnek örvendő humorista tiszteletére azon a napon emléktáblát avattak az Anker-közben.

Az Örkény Színházban pedig a múlt hét végén Hofi-esttel tették teljessé az emlékezést. A műsor beharangozója szerint a résztvevők visszaemlékezései mellett „bejátszásokon természetesen láthatjuk is a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek legnépszerűbb előadóját”.

A legendás humorista özvegye, Ildikó nem hitte volna, hogy a kérését elutasítják / Fotó: RAS ArchívumA legendás humorista özvegye, Ildikó nem hitte volna, hogy a kérését elutasítják / Fotó: RAS Archívum

Nos, a nézők egy pillanatra sem láthatták Hofi Gézát. S hogy miért?

– Nem könnyű érzelmek és indulatok nélkül beszélni erről… – vallotta be a néhai Kossuth- és Jászai-díjas humorista özvegye, Hofi Ildikó. – Géza művészete, gondolatvilága ma is érvényes, aktuális, elgondolkodtató s mindenekelőtt szórakoztató. Talán ezért gondolták úgy az Örkény Színházban is, hogy nézők bevonásával emlékeznek rá azon a színpadon, ahol több ezer alkalommal varázsolta el a közönséget. Kalmár Tibor ötlete volt ez, ám az igazgató, Mácsai Pál szervezte és rendezte az estet. Akik részt vettek ebben a műsorban, Szénási Sándor, Kalmár Tibor, Korcsmáros György, Kormos Anett, Mácsai Pál, Malek Miklós és Spiró György méltó módon állított emléket Gézának. De a közmédia valamiért nem kért ebből. Megkerestük az MTVA illetékeseit, hogy szeretnénk kérni az archívumukból felvételeket az egykori Hofi-műsorokból. Nem szívességet kértünk, pénzért vásároltuk volna meg Géza emlékét. Nem adtak semmit. S amikor megdöbbenve kérdeztük, miért, jött is a válasz, amelyet idéznék: Hofi Géza annyira népszerű, hogy az ő művészetét, örökségét nem szeretnénk kiadni a kezünkből, nem szeretnénk átengedni másnak.

Ildikó megdöbbent a választ olvasva, különösen, mivel úgy érzi, hiába kapcsolgatja a televíziót, nem nagyon találkozik egykori férje felvételeivel.

 Tényleg nem tudtam, sírjak vagy nevessek. A közmédián minimum tizenegy éve nem kerül képernyőre Géza. A 85. születésnapján pedig egy fél mondattal sem emlékeztek meg róla – sóhajtott Hofi Géza özvegye.

Az Örkény Színházban tartott Hofi-emlékest így is nagy sikert aratott. A művész hangját legalább sikerült bejátszani olykor-olykor. S a közönség, amelynek tagjai 5600 forintért vettek jegyet, elégedetten távoztak, hiszen Hofi ma is aktuális. Ezt bizonyítja, hogy a tavasszal megjelent, róla szóló könyv is hihetetlenül népszerű. Nem csoda, hogy a napokban vadonatúj CD jelent meg, „Hofi csak viccel” címmel.

– Szinte nap mint nap a menny­be megyek és a boldogságtól sírni tudnék – árulta el Ildikó. – Rendszeresen látom, hogy Géza emléktáblájánál, az Anker-közben megállnak az emberek, idősek és fiatalok. Fotózkodnak vagy csak néhány perces csenddel emlékeznek az én Gézámra. Hiába rohan az idő, de ő még itt van velünk, közöttünk.

Jövőre terveznek vele

Megkerestük az MTVA-t, hogy valóban visszatartották-e Hofi Géza archív felvételeit.

„Tájékoztatjuk, hogy Hofi Géza műsorait – azok kiemelt társadalmi jelentőségére, valamint a kapcsolódó szerzői jogi relációkra tekintettel – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kizárólag a saját felületein kívánja szerepeltetni – állt az MTVA szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében, amelyben arra is kitértek, mikor látható legközelebb nagyobb összeállítás Hofiról. – A Művész Úrról halálának 20. évfordulóján, 2022-ben kívánunk megemlékezni.”

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner

Kapcsolódó hírek

Gyógynövények szembetegségekre: ezeket ajánlja a bükki füvesember

Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert kérdeztük a szemet erősítő és a szembetegségekre bevált gyógynövényekről. A népgyógyászat a fáradt,...

Panasz a Facebookon: rosszul parkolt a mentőautó – itt az OMSZ válasza

Azt írják, a sofőr úgy járt el, ahogy kell. A Facebookon tette valaki szóvá vizsgálatot követelve és egy fotót...

A Kaukázusi Medvetalp veszélyes, olvasd el az anyuka írását, hogy gyermeke hogyan sérült meg tőle!

Egy kis figyelemfelhívás! Legfőképpen kisgyermekes szülőknek!   Ha kirándulást tervezel a szabadba legyen az akár erdő akár mező vagy bokrosabb...

Egy vétlen tanárnő is meghalt a Borsod megyei tragédiában.. – videó

Ketten meghaltak, amikor egymásnak csapódott két autó Szikszó és Onga között. A TV2 Tények úgy tudja, az egyik sofőr szabálytalanul előzött,...