9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Begyógyszerezte az idős asszonyt, aki elesett és meghalt: a tettes örökölheti meg a néni két érdi házát

Dátum:

Megosztás:

A Pest Vármegyei Főügyészség pert indított, mivel megakadályozná, hogy a vádlott örököljön az elhunyt sértettel megkötött öröklési szerződés alapján.

Az időskori öngondoskodás egyik lehetősége, hogy a gondoskodásra szoruló személy öröklési szerződést köt. Az ilyen szerződésben az örökhagyó már életében az örökösének nevez meg valakit, aki a szerződés alapján – neki vagy a szerződésben meghatározott harmadik személynek, például valamelyik hozzátartozójának – tartás, életjáradék nyújtására, illetve gondozására köteles. Ez lehet például lakhatás biztosítása, élelemmel és ruházattal való ellátása, betegsége esetén az ápolása és a gyógyíttatása, de akár az illő eltemettetése is. Ez annyiban más, mint a végrendelet, hogy nem viszonzás nélküli. A szerződés által a jellemzően időskorú személy biztosíthatja, hogy a hátralévő éveiben megfelelő biztonságban és gondoskodásban lesz része, egyben a halála esetére rendelkezik arról, ki részesüljön a földi javaiban vagy annak egy részében. A szerződés megkötése természetesen bizalmi viszonyt feltételez, hiszen a gondoskodás lelkiismeretességét nem lehet teljes mértékben jogilag szabályozni.

Ezzel teljesen ellentétes, ha az eltartó célja, hogy lehetőleg minél hamarabb szabaduljon az öröklési szerződésben vállalt kötelezettségei alól. Ez fokozottan igaz, ha ezért akár az örökhagyó életének megrövidítésére törekszik. Az ilyen, eltitkolt szándékból történő szerződéskötést a társadalom mélyen elítéli, amelyet a jog azzal fejez ki, hogy úgynevezett „jó erkölcsbe” ütközőnek, vagyis semmisnek, tehát meg nem kötöttnek tekinti azt.

A legfrissebb hírek itt!

Az ügyészség egy ilyen eset megakadályozása érdekében indított polgári peres eljárást. A per alperese, egy férfi 2019-ben észrevette, hogy egy közel 95 éves néni a budapesti lakásában egyedül él. A férfi meg akarta tudni, hogy az idős hölgynek milyen vagyona van, és vannak-e rokonai, ezért összeismerkedett vele, majd a bizalmába férkőzött. A nős férfi azt hazudta neki, hogy elvált és nincs hol laknia. A bizalmi viszony erősödésével végül rávette az idős hölgyet, hogy kössenek öröklési szerződést. A szerződésben a férfi azt vállalta, hogy az örökhagyót élete végéig ápolja, gondozza, halála esetén gondoskodik az eltemetéséről. Ennek fejében az a férfira hagyta két érdi házát.

A férfi az öröklési szerződésből eredő kötelezettségét a hölgy természetes módon bekövetkező haláláig nem akarta teljesíteni, ezért – az ingatlanok mielőbbi megszerzése érdekében – gyógyszereket adott neki a tudta nélkül azért, hogy a halála mielőbb bekövetkezzen. Két hónappal később a gyógyszerek hatása miatt kialakult egyensúlyzavara miatt az idős nő elesett, majd ennek következményeként meghalt. Ezt követően hagyatéki eljárás indult, amelyben a férfi – az öröklési szerződésben foglaltak alapján – a jogi képviselőjén keresztül a házak tulajdonjogának megszerzése érdekében igénnyel lépett fel.

A Pest Vármegyei Főügyészség az öröklés megakadályozása érdekében bíróság előtt megtámadta a szerződést. A keresetlevélben azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg az öröklési szerződés érvénytelenségét, annak jó erkölcsbe ütközése okán. Amennyiben a bíróság jogerős ítéletében helyt ad az ügyészség kereseti kérelmének, a szerződés érvénytelen lesz, vagyis a férfi nem örökölhet az elhunyt hölgy után.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...