3.6 C
Budapest
2023. november. 28. kedd

Bécs a karácsonyra készül

Dátum:

Megosztás:

November közepétől mézeskalács illatba és puncsfelhőbe burkolózik az osztrák főváros, ahol már javában zajlik a karácsonyi készülődés.

 karácsony

Az idei szezon egy jubileumot is tartogat: 30. alkalommal rendezik meg a Christkindlmarktot a Bécsi Városháza előtti téren.
2015. november 14-én gyúlnak ki az ünnepi fények a híres bécsi karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt fenyőfáján, amely ezúttal Tirolból érkezik az osztrák fővárosba. A képeskönyvbe illő kulisszáiról ismert karácsonyi vásár és a körülötte létrehozott mesevilág, az Adventi Varázslat idén ünnepli 30. jubileumát.

A vásár százötven standjánál ékszerek, karácsonyi dekorációk, karácsonyfadíszek, kézműves termékek, kézzel készített édességek és egyéb finomságok között válogathanak az érdeklődők. Az Adventi Varázslat elmaradhatatlan részei a Rathauspark feldíszített fái, az óriás angyalszárnyak, a Mennyei Postahivatal, a Jézuska Műhely valamint a pörkölt mandula és a sült gesztenye illata.

karácsony

Noha sokaknak a Christkindlmarkt a karácsonyi vásárok non plus ultrája, városszerte számos további karácsonyi vásár és falu várja az ünnepi hangulatra és ajándékokra éhes közönséget. A Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platzon, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között például a tradicionális kézműves termékeké és az egyedi ajándékötleteké a főszerep, míg a Weihnachtsdorf im Alten AKH, ahol két curling-pálya is van, főleg a fiatalabbak körében népszerű.

A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt, és a néhány lépéssel arrébb található Adventmarkt Am Hof. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegdíszeket, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak a standoknál.

A császári kulisszák romantikájával csábítja a látogatókat a Schönbrunni Kastély előtt felállított karácsonyi vásár, ahol a szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dísztárgyakból áll. Bensőséges hangulatú vásárban válogathat, aki a barokk Schloss Belvedere karácsonyi faluját választja.

Változatos gyerekprogramok, utcaszínház, élő zene és művészeti installációk teszik egyedivé a Karlsplatzon berendezett adventi vásárt, ahol elsősorban kézműves termékek között lehet válogatni. Idén először karácsonyi postahivatal is üzemel a Weihnachtsmarkt am Spittelbergen, amelynek standjai idilli utcácskákon kígyóznak végig. A bensőségesség és a hagyománytisztelet jegyében zajlik az adventi árusítás és készülődés a Stephansplatzon, amelynek standjai mentesek mindenféle bóvlitól.

Élményutazásokkal könnyítik meg a gyerekek számára a karácsonyi várakozás idejét a Práterben, az Óriáskerék előtti téren megrendezett karácsonyi vásárban, ahol vidám showműsorok és élő zene játsza a főszerepet.

Nem kell lemondania a karácsonyi készülődés hangulatáról annak sem, aki a városi nyüzsgés helyett inkább a zöldbe kívánkozik advent idején. Bécs legnagyobb fateraszáról, forró puncsot szürcsölve csodálhatja meg az osztrák főváros fényeit, aki a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát választja.

Kellemes megszakítása lehet a Türkenschanzparkban tett kiadós sétának a török kútnál található romantikus karácsonyi vásár, ahol elsősorban kézműves termékek, két körhinta, szombatonként pedig élő zene várja a friss levegőre vágyókat. Virágos kiállítással tarkítja a karácsonyi szezont a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten, ahol természetesen nem marad el a szokásos adventi vásár sem. Kézzel készített karácsonyfadíszek, méhviasz gyertyák és egyéb ajándékötletek adják itt a szortiment magját.

Speciális adventi programmal várja a Schönbrunni Állatkert azokat, akik a karácsony előtti időszakban sem szeretnének lemondani az állatok társaságáról. Minden adventvasárnap ingyenes állatkerti sétán mutatják meg a gyerekeknek az intézményt, ezt követően pedig egyedi ékszereket készíthetnek az adventi műhelyben vagy karácsonyi süteményeket süthetnek a Tirolerhof parasztkonyhájában. A Lainzer Tiergarten bejáratánál pedig életnagyságú betlehem fogadja a látogatókat november végétől egészen január közepéig.

Annak is érdemes ellátogatnia Bécsbe, aki a hagyományos kézműves termékek helyett valami eredeti és egyedi kreációt szeretne a fa alá tenni szeretteinek. Évről évre egyre több dizájner karácsonyi vásárt rendeznek ugyanis az osztrák fővárosban is.

November utolsó hétvégéjén nyitja meg kapuit a WeihnachtsQuartier a MuseumsQuartierban, ahol ezer négyzetméteren színek, anyagok, minták és formák kavalkádja várja az érdeklődőket. A szortiment az ékszerektől az egyedi ruházati termékeken át egészen a kisbútorokig terjed.

A nappalik hangulatát idézi kanapéival és gyertyafényével a WUK-ban december elején „Lights” címmel megrendezett művészeti és dizájn vásár, ahol fiatal dizájnerek és kis márkák prezentálják kreációikat.
Kortárs kézműves termékek, ruházati cikkek, mindenféle finomság valamint olvasni- és hallgatni való között válogathatnak a Kunst & Kram Weihnachtsmarkt látogatói a Bunkerei/Punscherei im Augertenben. Az adventi hangulatot forró puncs, sült gesztenye és tábortűz teszi teljessé.

Nem kifejezetten karácsonyi vásár, de tökéletes lelőhelye az egyedi ajándékötleteknek a Feschmarkt, amelynek november közepén ad otthont az Ottakringer Brauerei. Itt némi belépődíj (4 euró) ellenében kétszáz feltörekvő fiatal dizájner és márka kínálatából válogathat az érdeklődő. A szokásos divatáru, ékszerek és kiegészítők mellett grafikák, műalkotások és formatervezett használati cikkek is sorakoznak itt a standokon.

A karácsonyi vásárok helyszíne:
• Christkindlmarkt am Rathausplatz, Rathausplatz, 1010 Bécs, www.christkindlmarkt.at
• Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Bécs, www.altwiener-markt.at
• Adventmarkt Am Hof, Am Hof, 1010 Bécs, www.weihnachtsmarkt-hof.at
• Weihnachtsdorf auf dem Maria-Theresien-Platz, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs, www.weihnachtsdorf.at
• Christkindlmarkt am Stephansplatz, Stephansplatz/ a Churhausgasse irányába, 1010 Bécs, www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at
• Weihnachtsdorf Schloss Belvedere, Prinz Eugen-Straße 27., 1030 Bécs, www.weihnachtsdorf.at
• Art Advent, Kunst & Handwerk am Karlsplatz, Karlsplatz, 1010 Bécs, www.artadvent.at
• Weihnachtsmarkt am Spittelberg, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs, www.spittelberg.at
• Weihnachtsdorf Altes AKH, Alserstraße/Spitalgasse, 1090 Bécs, www.weihnachtsdorf.at
• Kultur- und Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn, Schloss Schönbrunn, 1130 Bécs, www.weihnachtsmarkt.co.at
• Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, Türkenschanzpark, 1180 Bécs, www.weihnachtimpark.at
• Wintermarkt am Riesenradplatz, Riesenradplatz, 1020 Bécs, www.wintermarkt.at/wintermarkt
• WeihnachtsQuartier im MQ 2014, Ovalhalle, Arena21, Quartier 21 im MQ, Museumsplatz 1, 1070 Bécs, www.weihnachtsquartier.at
• Lights. WUK Designmarkt, WUK, Währinger Straße 59., 1090 Bécs, www.wuk.at
• Kunst & Kram Weihnachtsmarkt, Bunkerei, Obere Augartenstraße 1a., 1020 Bécs, www.bunkerei.at
• Feschmarkt, Ottakringer Brauerei, Ottakringer Platz 1., 1160 Bécs, www.feschmarkt.at
• Weihnachtszauber Schloss Wilhelminenberg, Savoyenstraße 2., 1160 Bécs
• Adventmarkt und Weihnachtsschau in den Blumengärten Hirschstetten, Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15, 1220 Bécs, www.wien.gv.at/umwelt/parks/blumengaerten-hirschstetten
• Advent im Tiergarten Schönbrunn, Tiergarten Schönbrunn, Hietzinger Hauptstraße, 1130 Bécs, www.zoovienna.at
• Weihnachtskrippe im Lainzer Tiergarten, Lainzer Tiergarten, Hermesstraße, Lainzer Tor, 1130 Bécs

karácsony

Forrás: mixonline

Kép: https://pixabay.com

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

L-arganin és lehetőségeinek kiaknázása az edzésnél

Az emberi test különböző fiziológiai funkcióinak széleskörű spektrumáért felelős fehérjék fontos alkotóeleme. Ugyancsak ismert a nitrogén-oxid prekurzoraként – ami...

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...