26.6 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Bármikor kilyukadhat az énekesnő tüdeje – Judy életét a kislánya mentheti meg

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az énekesnő és zenész testvére is ugyanabban az örökletes betegségben szenvednek, ami miatt az életük bármikor veszélybe kerülhet. A testvérpár tüdejének szövetei gyengék, Judy éppen ezért döntött úgy, hogy gyermeke születésekor leveteti kislánya köldökzsinórvérét – írja a hot!.

A vér amiatt volt szükséges, mert annak segítségével a család bármely tagja számára elérhető lesz az őssejt, amivel körülbelül nyolcvan különböző, súlyos betegséget lehet kezelni.

Judy már felnőtt volt, amikor kiderült, fejlődési rendellenességgel született. Az énekesnőnél a pneumothorax (PTX) nevű betegséget diagnosztizálták, ami miatt tüdejének szövetei gyengébbek az átlagnál.

– Nálam egy tüdőszűrés alkalmával diagnosztizálták a betegséget. Foltot találtak a tüdőmön, és ez minden egyes alkalommal így van. Amíg egy átlagembernek elég egyszer elmennie vizsgálatra, nekem egészen biztos, hogy ötször vissza kell mennem, mert elváltozást találnak. Aztán szerencsére mindig kiderül , hogy ez csak a PTX miatt van – meséli az énekes.

A családban nem ő az egyetlen, aki ezzel a betegséggel küzd: testvére, Tibor szintén pneumothorax-ban szenved. Neki két alakalommal kellett eltávolítani a tüdőlebenyét, és már a színpadon is lett rosszul. A Hiperkarma gitárosaként zenélő testvér többször került már kórházba spontán légmell miatt.

A betegség következtében a tüdőszövetek nem alakultak ki rendesen, emiatt bármikor kilyukadhat. A légnyomás is közre játszhat a szövet kilyukadásában, ezért az énekesnő számára igen nagy kockázatot jelent akár egy repülőút is. Judy ennek ellenére megtanult együtt élni a betegséggel, illetve mindent megtesz azért, hogy egészségesen tudjon élni.

A betegség volt az egyik fő oka annak is, hogy a színésznő a lánya, Maja születésekor úgy döntött, leveteti a gyermek köldökzsinórvérét. Amikor évekkel ezelőtt a Czeizel-intézetben levetette a vért, még nem gondolt rá, hogy az betegsége miatt is fontos lehet, csupán a családját szerette volna biztonságba tudni az őssejteknek köszönhetően.

Jó az a tudat, hogy van mihez nyúlni, ha olyan helyzetbe kerülünk

-emeli ki az őssejtek fontosságát.

A köldökzsinórvér levétele kizárólag a születés utáni pillanatokban végezhető el. A levett őssejteket kezdetben 20 évre tárolják, de igény szerit ez a tárolási idő meghosszabbítható.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: RAS-archívum

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Gárdony polgármestere szerint a kutyasétáltatók vigyék haza a kutyaürüléket – Szólj hozzá!

Tóth István, Gárdony polgármestere egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy a családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő akción,...

Vége a találgatásoknak: Kiderült, ennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

Berki Krisztián halálával nem csupán egy fiú, egy apa, egy férj és egy barát távozott, de egy márka...

Egy középiskolai tanár a Deák téren koldul – Szólj hozzá!

Kérem, segítsenek! Középiskolai tanár vagyok – ez a felirat szerepel annak a fiatalnak a tábláján, aki a budapesti Deák...

Busszal karambolozott Baukó Éva, .. szerinted mit szól ehhez Alekosz? – fotók.. – Szólj hozzá!

Az RTL ValóVilág egykori szereplője parkolás után szeretett volna a szélső sávba besorolni, indexelt, elindult, amikor a szomszéd...