7 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Balog Zoltán menekült gyerekeket látogatott meg Fóton

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

MTI

Felnőtt kísérő nélkül Magyarországon tartózkodó kiskorú menedékkérőket látogatott meg az emberi erőforrások minisztere vasárnap délután a fóti gyermekközpontban.
Fotó: MTI

hirmagazin_2015-09-28_061638Balog Zoltánt mások mellett Kádas István, a gyermekközpont igazgatója és Roszik Zsófia, a menekült kiskorúak elhelyezésére szolgáló otthon vezetője kalauzolta, megismertetve a tárcavezetőt a jelenleg 70 érintett életkörülményeivel.A miniszter több gyerekkel is szót váltott angolul
A miniszter a szobákba, az étterembe, a kultúrhelyiségbe, és az imaterembe is bement, és több gyerekkel is szót váltott angolul.

A gyermekközpont igazgatója elmondta, hogy kapuik nyitva állnak. Mivel sokan alig pár napot töltenek Fóton, s többen “szó nélkül” továbbindulnak, a létszám szinte napszakonként változik. Az otthon vezetője közölte: a miniszteri látogatáskor 70 gyerek lakott náluk, nagyobb számban afgánok, szírek és pakisztániak; szeptember 23-án nyolc egyiptomi kiskorú is érkezett, de közülük heten a hétvégén ismeretlen helyre távoztak.

Az igazgató tapasztalatai szerint általában azok maradnak szívesebben, akik saját hazájukban már tanultak, és erre itt is igényt tartanak, illetve tudják, hogy biztonságban, jó kezekben vannak.

Az emberi erőforrások minisztere a gyerekek családi hátterére, Magyarországra érkezésük előzményeire is rákérdezett. Mint az a válaszokból kiderült, gyakori eset, hogy hazájukban megfenyegetett családok embercsempészeken keresztül menekítik biztonságos helyre gyermekeiket, de hogy mindez mennyibe kerül nekik, azt legtöbbször nem mondják el, vagy nem tudják a Fótra kerülők.A menüből kihagyják a sertéshúst
Nehezen, csak hosszabb idő után nyílnak meg a gyerekek – derült ki a fóti látogatáson, ahol Balog Zoltán a gyerekek élelmezéséről is érdeklődött.

A gyermekközpont igazgatójának tájékoztatása szerint odafigyelnek arra, hogy a náluk lakók többsége muszlim, ezért a menüből kihagyják a sertéshúst, illetve megpróbálnak mindenki számára elfogadható ételeket kínálni – a kedvenc a bab és a tojás. Az érkezés utáni hónaptól a 14. évüket betöltőknek havi 5130 forint zsebpénzt adnak – tette hozzá -, a pénz egy részét az engedélyhez kötött csoportos kimenőn költik el. Hogy ezen felül kinél mennyi pénz van, azt nehéz kideríteni, mint ahogy nincs egyértelmű szabály arról sem, hogy az esetleges nagyobb összegekből mennyit vehet át megőrzésre a gyermekközpont.

hirmagazin_2015-09-28_061523

Fót lakosai közül páran “enyhe ellenállást jeleztek” a gyerekek jelenléte miatt, de a város többnyire befogadó, mint ahogy – a kisebb konfliktusoktól eltekintve – a különböző országokból érkezett gyerekek sem bántják egymást. Itt még a síita-szunnita ellentét sem érzékelhető, bár arra ügyelnek, hogy az egy-egy népcsoporthoz tartozók egy szobába kerüljenek – tájékoztatták a tárcavezetőt a fóti intézményben.Szinte mindenki Németországot tartja a végcélnak
Balog Zoltánnak arra a kérdésére, hogy mire lenne leginkább szüksége a befogadó gyermekközpontnak, kiderült: több információra, például szóróanyagra, mert többen táborként élik meg az ittlétet. Az Emmi vezetője megtekintette a Koránokkal és imakönyvekkel ellátott, vastag szőnyegekkel borított imaszobát is, ahol megtudta: nem hitbuzgó vallásgyakorlók a Fótra kerültek, de néhányan azért járnak imádkozni.

A szálláshelyen és környékén a miniszter több gyerekkel is szót váltott, hogylétük felől érdeklődött, majd nyugtázta, hogy az ellátásra nincs panasz, illetve hogy szinte mindenki Németországot tartja a végcélnak.

A látogatás az igazgatói irodában ért véget, ahol az intézmény vezetője egyebek mellett elmondta: mostanában nőtt náluk a 15 év körüli gyerekek száma, többségük afgán. A gyermekközpontban már gondolkodnak azon, hogy a határzár megépülése következtében esetleg jelentősen, de legálisan, akár 200-300 főre növekvő létszám, illetve hosszabb itt tartózkodás esetén hogyan gondoskodhatnának a gyerekek integrálásáról.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...