0.2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Balatonon túl is van élet: 5+1 kristálytiszta vizű tó, amiben fillérekért csobbanhatunk – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Mit szólnátok egy kis pihenéshez egy hűs vizű tónál, ahol nem kell turistaáradattól tartani és még a természeti környezet is lélegzetelállító? A nyugati régióban, Zala és Vas megyében egy kupacon több kisebb tavat is találunk, ahol jó minőségű vízben lubickolhatunk.

Ha nem kedveljük különösebben a mesterséges, klóros vizű medencés strandokat, viszont van pár szabad óránk, számtalan jobbnál jobb lehetőséget találni, ahol szinte fillérekből csobbanhatunk. A legtöbb helyen még a lángosozásról vagy a fagyizásról sem kell lemondanunk, viszont attól sem kell félnünk, hogy egy törülközőnyi szabad placcot sem találunk. Ha a kevésbé zajos fürdőzésre vágyunk, az ország nyugati határszélén, Vas és Zala megyében egy kupacon több kisebb természetes vizű tavat találni, ahol garantáltan jó minőségű vízben lubickolhatunk. Lássuk csak!

Mindenki ezt olvassa most!

Hegyek-völgyek között: Kustánszegi-tó (ingyenes)

Mert a Göcsejben nemcsak nagyot túrázni és biciklizni, de úszni is lehet – ráadásul ingyen. Személyes kedvencünk ez a Zalaegerszegtől 20 kilométerre, dombok és erdők között kialakított természetes vízpart. A völgyzárógátas, két patakkal táplált víz környezete valóban megkapóan szép. A Kustánszegi víztározó keleti és északi része kizárólag horgászatra, nyugati része strandolásra alkalmas. Helyben szabadstrand, strandröplabda pálya, kicsit megkopott strandkosárlabda pálya, játszótér, piknikezőhely található.

A kustánszegi tó a környék egyik fő attrakciója. Azon kevés hazai tavak egyike, amelyek az évek folyamán megmaradtak önkormányzati tulajdonban, nem privatizálták, így nem kérnek belépőjegyet sem. Amiért még a legjobban díjazzuk, hogy nincs körbeépítve nyaralókkal és büfésorokkal. Megmarad természetesnek, szép, ahogy minden oldalról, úszás közben is dombokat és fákat látni.

Egy ösvényen körbe is lehet sétálni a tavat, egy kis túrának remek. Szinte egész évben horgásznak itt, van egy családias büfé, 400 méterre pedig egy kemping is – ami jelenleg épp eladó.

Régi-új strand az Őrség szívében: Vadása-tó

A Vadása-tó a nyugati határszél egyik legismertebb és legkedveltebb üdülőövezete, a patakok táplálta tavacska az Őrség igazi gyöngyszeme. Négy hektáron, csodaszép természeti környezetben fekszik. Egyben természetvédelmi terület is, és az Őrségi Nemzeti Park jó járható turistaútjai is itt futnak össze.

Mindenki ezt olvassa most!

Állítólag a környék egykori földesurának, Sigray grófnak is volt már a Vadása-patak völgyében egy tava, ahová néha külföldi vendégeket is hozott. A tó ma Hegyhátszentjakab település határában áll, a helyiek kezdeményezésére 1968-ban kezdték el kialakítani, zömmel társadalmi munkában. Elnevezése pedig onnét ered, hogy sok volt a környéken a róka A rőtfarkúak lyukakat ástak a patak mentén, így lett vad-ásta a patak, aztán Vadása a tó.

Két tóból áll, az egyik a helyi önkormányzat tulajdonában, a másik magánkézben van. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye.

Pár éve teljes karbantartáson esett át. 2017 augusztusától tilos volt már a tóban fürdeni, akkor a felszaporodott a kékalga miatt. Az legnagyobb csapást azonban egy évvel később, 2018. nyarán egy hirtelen jött esőzés okozta, ami megrongálta az utakat és az árkokat, de alámosta a gátat és tönkretette a zsilipet is. Később leeresztették a vizét, aztán kitisztították – összesen 107 millió forintból újra strandolhatóvá tették az Őrség tavát.

A jetski szerelmeseinek: Sárvíz tó (ingyenes)

Szombathely és Zalaegerszeg között félúton található a Gersekaráti-tó, ami a vízisportok szerelmeseinek kedvenc helye. Itt ugyanis szabad a jetski, a wakeboard, de röplapdapálya is várja azokat, akik az aktív pihenésben hisznek. Remek horgászparadicsom hírében áll, emellett– nem utolsó szempont a fürdőzőknek – itt is ingyenesen csobbanhatunk a kijelölt strandon. Ha nem zavar a -motorok hangja.

Mindenki ezt olvassa most!

1992-ben jóléti víztározó céljából alakították ki, a halászati-horgászati jogot 2008 végén Gersekarát Község Önkormányzatától 15 évig tartó időtartamra a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kapta meg. A tározó területe 36 hektár, a Sárvíz-patak és a Csengő-patak táplálja, egy-egy elő-tározón keresztül.

Vadiúj plázs, napvitorlákkal: a Szajki-tavak

Szombathelytől 47 percre a nyolcas útról épp csak le kell kanyarodni és máris hatalmas fák közötti hűvös tónál találjuk magunkat. A tó egyébként még Vas megyében, Jeli Arborétumtól nem messze, Hosszúpereszteg felé található. Páratlan természeti környezetben, bent mélyen az erdő közepén.

Mindenki ezt olvassa most!

A szajki 6-os számú tóban lehet fürdőzni. 2019-ben rendbetették, új plázst, és napvitorlákat valamint vizesblokkokat is kapott. A strand partszakasza 200 méter hosszú és mintegy 2 hektár füvesített terület áll rendelkezésre facsoportok árnyékában, melyen helyet kapott futballpálya, röplabdapálya, pingpong asztal és egy játszótér is. A tavon vizibiciklizni, csónakázni és kajakozni is lehet.

Az üdülőhelyen található több vendéglátó egység, élelmiszerbolt, kalandpark, lovarda és lehetőség van horgászatra, gokartozásra valamint túrázásra a több mint 300 hektáros szajki erdőben.

 

Jól felszerelt, modern játszótér is van: Borostyán-tó

A zalalövői Borostyán tavat az Őriszentpéter felé vezető országútról lehet a legkönnyebben megközelíteni. A vasútállomásra érkezőket egy alig 20 perces, könnyű séta választja el a tótól. Parkolni helyben, ingyenesen tudnak az autóval érkezők.

Mindenki ezt olvassa most!

Több mosdó és kültéri zuhanyzó lett kialakítva, a legkisebbek részére pedig egy jól felszerelt, modern játszótér is van. A fűtakarós strand hossza nagyjából 150 méterre tehető. Napozásra szánt és lombos fákkal árnyékolt szakasz is található, ráadásul elég tágas a tér ahhoz, hogy nagyobb tömeg is kényelmesen elférjen rajta. A 35 hektáros tó mélysége egyes részeken mindössze 20 és 50 cm között mozog, így a kisgyermekes családoknak is garantált a felhőtlen játék öröme. Van büfésor is, szóval minden ami kell.

 

Az Őrség Balatonjaként emlegetik: a Hársas-tó (ingyenes)

Szentgotthárdtól alig néhány kilométerre, a máriaújfalui városrész határában található egy különleges, hangulatos tó, a Máriaújfalui-víztározó, közismert nevén a Hársas-tó, melyet nyáron nemcsak a horgászok és a kirándulók, de a fürdőzők is birtokba vehetnek.

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Hársas-tavat mesterségesen hozták létre a 80-as években, méghozzá a Hársas-patak elzárásával, a patakvölgy egy részének mélyítésével és elárasztásával, azzal a céllal, hogy a jelentős károkkal járó árvizeket megszüntessék. A kész víztározót horgászatra és fürdésre is szánták, a helyiek hamar megtalálták maguknak a tavacskát.

Mindenki ezt olvassa most!

A hosszúkás tavat a helyiek az Őrség Balatonjaként is emlegetik, a kiépített strand a tó déli részén található. A Hársas-tónál a fürdőzés teljesen ingyenes, és még lángosozó büfét is találunk, így a környéken járva megéri benézni egy jóleső csobbanás erejéig.

A tó kiépített strandján kívül fürödni nem szabad, mivel a völgy egy részét érintetlenül hagyták a munkálatok során, így medrében akár fatuskók, gyökerek, buckák is lehetnek. A strand viszont még így sem zsúfolt, a legforróbb időben is kellemes helyszín.

 

Címlapkép: Getty Images

hellovidek

hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...