-0.3 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Bajban a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, .. segítséget kérnek!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Támogatói segítséget kér a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. A szervezet vezetője azt mondta nem kaptak pályázati támogatást a működésükre, és a következő két hónapra, míg az adófelajánlásokból befolyt pénzekhez hozzáférnek, veszélyben a működésük. Ez a szolgálat segít a tűzoltóknak, rendőrségnek például, ha egy sérültet le kell hozni egy hegyről.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy közhasznú alapítvány, így a működése azon múlik, hogy mennyien támogatják azt a tevékenységet, amit végeznek – hívta föl a figyelmet Balázs László, a szolgálat vezetője.

Mint magyarázta, bevételeik elsősorban egy nagy támogatói bázisnak köszönhető, amit magánemberek és különféle cégek alkotnak, ezen felül pályázatokon indulnak, valamint rendezvényeket is biztosítanak. A szakember ugyanakkor megjegyezte,

amint ennek a „kártyavárnak” valamelyik része megroskad, dől vele együtt az egész.

Jelenleg pedig ez látszik, miután a pályázati rendszerekben nem igazán tartották érdemesnek a szolgálatot arra, hogy pénzhez juthasson – fogalmazott Balázs László –, emellett pedig kevesebb rendezvényeik is vannak.

„Nem félünk kimondani: mi is kerülhetünk bajba.”

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – tevékenységét illetően – egy szóval úgy jellemezhető, hogy „problémamegoldók”, hivatalosan megfogalmazva a katasztrófavédelem és a rendőrség hivatalos együttműködő partnere. Vagyis életeket mentenek speciális helyzetekben, úgy mint eltűnt személyek felkutatása erdős, hegyvidékes területeken, illetve megtalált, lokalizált embereknek a lementése – minden esetben a hivatalos szolgálatok koordinációja mellett. Továbbá különböző bűncselekmények áldozatainak a felkutatásában is segítik a rendőrség munkáját, a nap 0-24 órájában, az év 365 napján.

A pályázati lehetőségekre visszakanyarodva a szolgálat vezetője megjegyezte, az elmúlt hónapok során nem kizárólag a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, hanem más hasonló egyesület, szervezet sem nyert működésre pénzt. Az okok hátterével kapcsolatban Balázs László diplomatikusan úgy fogalmazott:

„szimplán nem nyerte el a bíráló bizottságnak a tetszését a programunk, valójában teljesen rapszodikus, hogy mikor nyerünk és mikor nem.”

A szakember úgy véli, sokkal egyszerűbb lenne – nemcsak számukra, hanem rajtuk kívül sok–sok, nap mint nap működési gondokkal küzdő szervezet számára, ha kiszámíthatóbb, akár nem pályázati, hanem „normatív rendszerben” támogatnák a létezésüket.

„Két hónapot szeretnénk túlélni, és nem a világot szeretnénk megváltani” – olvasható a „problémamegoldók” Facebook-felhívásában. Balázs László emlékeztetett, legkésőbb heteken belül ismerté válik az adók 1 százalékából befolyó támogatások mértéke, ami a szervezet egyik működési pillérét jelenti, amihez hónapokban belül fognak hozzájutni. Addig is kérik, bárki, aki teheti, néhány száz, vagy ezer forinttal – havi szinten – támogassa a szervezetet, megalapozva ezzel a bizalmat irányukba.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...