10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Azért több a cápatámadás, mert több a strandoló

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 17 124359

Nem csupán a cápapopuláció növekedése, hanem a strandolók számának folyamatos emelkedése is állhat amerikai tudósok szerint az elmúlt időszakban gyakoribbá váló cápatámadások mögött.

Múlt vasárnap két tizenéves, egy 14 éves lány és egy 16 éves fiú szenvedett súlyos sérülésekkel járó cápatámadást az észak-karolinai Oak Island üdülőhelynél.

A Floridai Természettudományi Múzeumnak a témában közzétett jelentése szerint az efféle támadásos esetek száma minden évtizedben folyamatosan növekedett az 1970-es évek óta.

George Burgess, a jelentés írója elmondta: a mostani évtized majdnem bizonyosan rekordot hozhat a cápatámadások számában. Ennek oka véleménye szerint nem csupán a cápapopulációk növekedésének köszönhető.

Az amerikaiak összesen 2 milliárd alkalommal látogattak meg a strandokat 2001-ben, ez a szám 2010-re már 2,2 milliárdra nőtt a becslések szerint. Szakértők úgy vélik, a strandra látogatók száma a gazdasági növekedés miatt jelenleg is emelkedőben van.

Eközben több cápafaj, köztük a homokpadi cápa, a feketevégű és a fehér cápa populációi is növekedtek az elmúlt időszakban, részben a különböző természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően.

A fehér cápa populációinak fellendüléséhez az Egyesült Államokban nemcsak vadászatának 1997-es betiltása járult hozzá, hanem az is, hogy 1972-ben törvényben szabályozták a faj kedvelt zsákmányának számító fókák védelmét.

Massachusetts államban az elmúlt években többen aggodalmuknak adtak hangot, mert szerintük a növekvő számú fóka egyre több, rájuk vadászó cápát csalogat az emberek által is kedvelt partszakaszokra.

A most közzétett jelentés szerint 2014-ben 72 cápatámadást regisztráltak világszerte, ezekből három volt halálos. Az elmúlt időszak leghalálosabb éve 2011 volt, akkor 79 cápatámadásban 13-an haltak meg.

Forrás: metropol;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...