13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Az USA megvédi Romániát ha Oroszország támadna

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államok továbbra is elrettentő tényező kíván maradni a Fekete-tenger térségében a partnerei és szövetségesei oldalán, szavatolva, hogy az utóbbi évek orosz akciói többé nem ismétlődnek meg a régióban

– jelentette ki szombati interjúban a bukaresti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

David Muniz az Egyesült Államok hatodik flottájának zászlóshajója, az USS Mount Whitney fedélzetén nyilatkozott a hírügynökségnek a konstancai kikötőben. A hadihajó az USS Porter rakétarombolóval együtt közös műveleteket hajt végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével a Fekete-tengeren.

A diplomata elmondta, a zászlóshajó konstancai jelenléte azt mutatja, hogy ‘kiválóak és nagyon erősek’ amerikai-román védelmi kapcsolatok.

Az USS Mount Whitney október 29-én indult útnak az olaszországi Gaetából. A törökországi Isztambul és a grúziai Batumi után Konstanca a harmadik város, ahol kikötött. Az amerikai hadihajó vasárnap hagyja el a román kikötővárost.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint pénteken összesen hét román, török, ukrán és amerikai hadihajó (köztük az USS Mount Whitney és az USS Porter) vett részt közös műveletben a Fekete-tenger nemzetközi vizein, Románia partjainál.

Oroszországnak arra a vádjára, miszerint az Egyesült Államok egy nemzetközi haderőt hoz létre agresszív módon a Fekete-tengeren, az amerikai diplomata úgy reagált: az USS Mount Whitney jelenlegi műveleteihez hasonló gyakorlatokat hosszú ideig és átlátható módon készítik elő. Szerinte éppen az átláthatóság a bizonyítéka annak, hogy az egymás védelmét kölcsönösen biztosító NATO-tagállamok nem ellenséges szándékkal működnek együtt.

David Muniz emlékeztetett arra, hogy a fekete-tengeri térségben feszültségeket okoztak Oroszország akciói, Ukrajna egy részének törvénytelen annektálása, a kelet-ukrajnai műveletei, Grúzia területi épségének megbontása.

‘Az Egyesült Államok továbbra is a szövetségesei és a barátai oldalán áll, a partner államok tengeri haderejével együttműködve növeli az elrettentő tényező szerepét a Fekete-tenger térségében, hogy ezek az akciók többé ne ismétlődjenek meg’

– fogalmazott

Arra a kérdésre, miszerint mit üzen azoknak a román állampolgároknak, akik azt tapasztalják, hogy a Bukarest és Washington közötti stratégiai partnerség és a katonai kiadások terén tett román kötelezettségvállalások teljesítése ellenére sem utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba, David Muniz kijelentette: ‘Aktívan együttműködünk a román kormánnyal annak érdekében, hogy Románia bekerüljön az amerikai vízummentességi programba. Tudjuk, hogy ez nem csak a bukaresti kormány, hanem a lakosság számára is prioritást jelent’.

A diplomata hozzátette: a Romániában töltött eddigi egy év alatt azt tapasztalta, hogy nem túlságosan nehéz a romániaiak számára megszerezni az amerikai vízumot. ‘Az utóbbi két évben a koronavírus-járvány nem kedvezett az utazásoknak, de általánosságban véve nem olyan nehéz Romániából az Egyesült Államokba utazni. Alig várjuk, hogy ez a jövőben még könnyebb legyen’ – jelentette ki.

itthonma

Hirmagazoin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...