9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Az USA Legfelsőbb Bírósága elvetette a New York-i szigorú fegyvertartási törvényt, mert szerintük alkotmányos jogot sért..

Dátum:

Megosztás:

A 6-3-as arányban meghozott döntés szerint a törvény sérti a fegyverviseléshez való alkotmányos jogot.

Alkotmányos alapjogra hivatkozva az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a fegyverviselési jogokat korlátozó New York-i törvényt.

A jogszabály előírta, hogy az engedélyt kérő lakosoknak „megfelelő okot” kell bizonyítaniuk a rejtett fegyverviseléshez, és azt, hogy „különleges vagy egyedi” veszélynek vannak kitéve. A New York-i tisztviselőknek mérlegelési jogkörükbe tartozott annak megállapítása, hogy valaki elég jó okot szolgáltatott-e arra, hogy lőfegyvert viseljen. Nem volt tehát elég, ha valaki azt állította, hogy meg akarja védeni magát vagy a tulajdonát.

A 6-3 arányban elfogadott döntés kimondja, hogy ez a követelmény sérti a fegyverviseléshez fűződő alkotmányos jogot, túl restriktív, így leszűkíti egy alapjog gyakorlását. Az ítélet megfigyelők szerint veszélyeztetheti más államok hasonló korlátozásait, és kiterjesztheti a fegyverviselési jogokat.

Az amerikai alkotmány 1791-ben elfogadott második módosítása úgy szól: „Mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad állam biztonsága szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani.” 

Azóta jogi és társadalmi vita tárgya Amerikában, hogy ez csak a fegyveres testületekben szolgálók, vagy azon kívüli egyének jogairól is szól. A Legfelsőbb Bíróság 2008-ban úgy döntött: a fegyverviseléshez való jog egyéni jog.

Clarence Thomas, a hat fős konzervatív bírói többség nevében írva úgy ítélte meg, hogy az amerikaiaknak joguk van „általánosan használt” lőfegyvereket viselni személyes védelem céljából. Mint írta, a második alkotmánykiegészítés értelmében a fegyverviseléshez való jog nem „másodrendű” alkotmányos jog, nem lehet nagyobb korlátozásoknak kitenni, mint a Bill of Rights (az első tíz amerikai alkotmánymódosítás) többi garanciáit.

A Legfelsőbb Bíróság mostani döntése egy nappal azután született, hogy a fegyverhez jutás szigorításáról döntött az Egyesült Államok Szenátusa. A tervezet szövegét egy tíz demokratából és tíz republikánusból álló csoport véglegesítette. Az új jogszabály célja az Egyesült Államokban felerősödött fegyveres erőszak kezelése.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...

Rendőreink ismét a drónok segítségével tetemes közlekedési szabálysértést tudtak felderíteni..

A berettyóújfalui rendőrök összehangolt közlekedési akciót tartottak a 42-es és a 47-es főúton. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a 42-es...