0.2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Az ukránoknak küldött újfajta amerikai fegyvernek megvolt a próbája? – Twitter videó

Dátum:

Megosztás:

Az ukránok nem vállalták fel hivatalosan a krím-félszigeti Szaki légibázison történt robbanásokat, azonban sejteni lehet, hogy az USA-tól kapott radarelhárító rakétákat vetette be az ukrán hadsereg..

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Krím-félszigeten található Szaki légibázison történt robbanások pontos okait ugyan továbbra sem tudni, sőt Ukrajna sem vállalta hivatalosan az akciót, ám az orosz légierő által szenvedett jelentős veszteség arra utalhat, hogy az ukránok kezében eddig nem ismert harci eszközök vannak – írja a The Guardian.

A videón panaszkodnak, hogy a robbanás miatt költözni kell, pedig milyen jó a Krím..

Noha a brit hadügyminisztérium szerint az elvesztett nyolc repülő ugyan nem jelentős része az oroszok légierejének, ám a robbanások által érintett bázist a fekete-tengeri flotta használta, aminek viszont így jelentősen csökkentek légi képességei.

A Forbes ukrán kiadása szerint a támadás által okozott kár 650-850 millió dollár között is lehet. Ugyanakkor a károk ellenére a repülőtér működőképes maradhat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője, Resperger István ezredes korábban az inforádiónak elmondta:

„A HARM egy nagyon fejlett, óriási sebességű rakéta, de a viszonylag rövid hatótávolsága miatt kockázatos a bevetése.

..

A 4,1 méter hosszú fegyverben 66 kiló robbanóanyag van, amely 25 000 darab acélrepeszt szór szét.

A HARM-nál a legfontosabb a fejrész, mert itt található az az elektronika, amely felderíti az ellenséges radarok kisugárzását, és azt követve vezeti a célba a rakétát – sorolta Resperger István.

Felidézte: az Egyesült Államok az 1980-as évek óta fejleszti ezt a radarelhárító fegyvert, és még a legújabb típusú, többfunkciós repülőiken – mint amilyen az F-35-ös – is alkalmazzák.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A katonai szakértő úgy vélte, hogy a mostani szállítás egy próba is lehet, mivel a HARM-ot élesben még nem próbálták ki a legújabb orosz radarrendszerek ellen. Szerinte az amerikaiak elsősorban az orosz Sz-300-as és Sz-400 rakétavédelmi rendszerek lokátoraival szemben szeretnék tesztelni a fegyvert. Viszont az ezredes felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeknek a korszerű légelhárító rendszereknek a hatótávolsága 4-500 kilométer, míg a HARM-é 150 kilométer. Tehát a HARM bevetéséhez mélyen az orosz radarok érzékelési tartományán belülre kell repülni.

Hangsúlyozta: a hadműveleteknél a légi fölény kivívása létfontosságú, márpedig az ukránok nemigen rendelkeznek korszerű harci gépekkel. Csak régebbi fejlesztésű, orosz Szu-27-es és Szu-25-ös harci gépeik, illetve Mi-24-es és Mi-17-es helikoptereik vannak.

A HARM rakéta nem olcsó fegyver – figyelmeztetett Resperger István. A régebbi változatból egyetlen rakéta ára körülbelül 300 ezer, míg a legújabb már majdnem 1 millió dollárba kerül. Persze nagyon pontos és hatásos fegyverről van szó – tette hozzá.

Ellenben akad két fontos probléma is.

  • Az egyik az, hogy miként tudják felszerelni ezeket az amerikai rakétákat a régebbi, orosz harci gépekre.
  • A másik a már említett hatótávolság, hiszen a rakéta csak 150 kilométerről bevethető, míg az orosz légvédelmi rendszerek 4-500 kilométeről képesek lelőni az ellenséget.

Resperger István arról is beszélt, hogy egyáltalán nem mindegy hány darab HARM rakétát kapnak az ukránok. Emlékeztett rá, hogy óriási, 608 000 négyzetkilométeres hadszíntérről van szó (Oroszország Ukrajna 25 százalékát megszállta), itt helyezkednek el az orosz légvédelmi eszközök és a vezetési pontok is, amiket fel kellene deríteni. A másik fontos kérdés – tette hozzá a katonai szakértő -, hogy vajon az ukránoknak még mennyi működőképes harci repülője lehet. A háborút 100-140 darabbal kezdték, de ezek közül sokat a földön pusztítottak el, vagy bevetés közben lőttek le az oroszok. Így aztán pár tíz darab rakétával csak tesztről lehet szó, illetve a médián keresztül üzenhetnek Moszkvának, hogy Kijev már ilyen korszerű amerikai fegyverekkel is rendelkezik – hangoztatta Resperger István. Mindenesetre nagyon valószínű, hogy csak a régebbi és az olcsóbb HARM változatról átadásáról lehetett szó.

A szakértő arról is beszélt, hogy a HARM rakéták használatára ki kell képezni az ukrán katonákat, ami csak amerikai segítséggel történhet. Legalább egy-két napos tanfolyamokról lehet szó – fűzte hozzá az ezredes. De még egyszer hangsúlyozta, hogy a legfőbb kérdés az lesz, mennyire tudnak közel kerülni a HARM-ot indító ukrán repülők az orosz radarrendszerekhez. Ellenben, ha ez sikerül és meg tudnak semmisíteni egy orosz lokátort, az mindenképpen látványos sikernek számíthat, de átütőnek azért nem.

A szakértő szerint a HARM radarelhárító rakéta bevetése és a vele szemben való védekezés is ugyanolyan küzdelem, mint a harckocsiknál a páncélvédelem és a páncéltörő képesség közötti. Nyilván a HARM rakétával szemben is lehet ellentevékenységet folytatni, bár ez egy nagyon nagy sebességű fegyver, kevés idő van reagálni. Vagyis kérdéses, hogy a HARM 150 kilométeres hatótávolságán belül az oroszok képesek-e hatékony felderítésre, illetve le tudják-e lőni a támadó rakétát. Ez majd csak a gyakorlatban fog kiderülni – zárta az InfoRádiónak adott elemzését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

nyitókép: infostart

The Guardian

infostart, vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...