28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Az ukránok sorra felrobbantják az elfogott orosz tankokat – itt vannak az okok

Dátum:

Megosztás:

A közösségi médiában egyre több olyan fénykép és videó jelenik meg, amelyen zsákmányolt orosz haditechnikát semmisítenek meg az ukránok.

Számtalan oka lehet annak, hogy egy harckocsi vagy lövészpáncélos személyzete elhagyja a járművét.

A legkézenfekvőbb az, hogy a páncélos találatot kapott, mozgásképtelenné vált, vagy a fegyverzete mondta fel a szolgálatot. Ha a személyzet épségben megúszta a támadást, akkor dönthet, hogy gyalogosan harcol tovább vagy visszavonul.

A másik ok – és ez gyakran előfordul az ukrajnai háborúban –, hogy kifogy az üzemanyag vagy a lőszer. Már a háború első napjaiban kudarcot vallott az orosz hadtápszolgálat, és ez a harcok elhúzódásával sem változott sokat, ha mégis, akkor csak rosszabb lett.

Márpedig egy mozgásképtelen vagy lőszerkészlet nélküli harcjármű nem sokat ér.

Ilyenkor a kezelők általában igyekeznek megrongálni,

esetleg felrobbantani, bár ez utóbbi kockázatos lehet, ha közel van az ellenség. Egyszerűbb csendben kereket oldani és bízni abban, hogy később majd visszaszerezhetik a járművet.

Ez már csak azért is fontos, mert mindkét oldal krónikus nehézfegyverhiányban szenved. Egy elhagyott tank vagy lövészpáncélos nagy kincsnek számít. Akkor vajon miért robbantják fel mégis az ukránok a zsákmányolt haditechnikát?

Ennek is több oka lehet. Az egyik, hogy a jármű mozdíthatatlanul elakadt. A közösségi médiában jó pár olyan felvétel látható, ahol két, egymáshoz kötött tankkal próbálnak meg kihúzni a sárból egy harmadikat – sikertelenül. A fő oka ennek az a sajátos jelenség, amelyet a helyiek raszputyicának neveznek.

Ez azt a hihetetlen sártengert jelenti, amely ősszel és tavasszal az esők, illetve a hóolvadás következtében kialakul.

1941 őszén főleg ez lassította le annyira a német alakulatok előrenyomulását, hogy a Vörös Hadsereg felkészülhetett a moszkvai csatára. Nyáron, a forróságban előretörő németek gyakran elcsodálkoztak, hogy az elfoglalt szovjet mezőgazdasági üzemekben miért találnak annyi lánctalpas vontatót. Hónapokkal később értették csak meg, amikor a szakadatlan őszi esők ragadós, mély sártengerré változtatták a vidéket.

Ez a raszputyica volt az oka annak, hogy az ukrajnai hadjárat elején a Kijev elfoglalására indult orosz hadoszlop kénytelen volt csak az épített utakat használni. Így alakulhatott ki az hatvan kilométeres dugó, amely végül a támadók vesztét okozta – persze az ukrán páncélvadászok hathatós közreműködésével. Ilyen talajon szinte lehetetlen elvontatni egy haspáncélig a sárba ragadt tankot.

A másik oka annak, hogy az ukránok inkább a megsemmisítést választják az, hogy a jármű olyan műszaki problémával küszködik, amelynek javítása tábori körülmények között megoldhatatlan. Ha nem lehet ott, a helyszínen újból életet lehelni a gépebe, akkor

inkább jobb megsemmisíteni, nehogy az ellenség visszaszerezze.

De van még egy komoly oka annak, ha egy nagyjából használható állapotú harcjárművet inkább mégis felrobbantanak. Ez pedig az, hogy az ilyen járművekbe gyakran robbanócsapdákat rejtenek. Nem kell túl bonyolult szerkezetre gondolni: elég egy kibiztosított kézgránát, amit mondjuk a tank búvónyílása vagy motortakaró lemeze alá dugnak. Amikor a fedelet megemelik, a gránát beélesedik és robban. Egy harcjármű belseje amúgy elég zsúfolt zegzugos, úgyhogy van bőven hely eldugni néhány biztosítószegtől megfosztott gránátot. Sok katona vesztette már az életét az ilyen robbanócsapdák miatt, ezért a harcoló alakulatoknál jól tudják: elhagyott ellenséges járművet előbb a tűzszerészeknek kell átvizsgálniuk. Ha pedig ilyen képzettségű katonák nincsenek a közelben, jobb felrobbantani a zsákmányolt haditechnikát.

Nyitókép: Forrás:Twitter/Ukraine Weapons Tracker

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Dominic Purcell – A bérgyilkos (Assassin) – (Az utolsó filmek egyike) – videó

Amikor forradalmi, kísérleti emberi dróntechnológia az ellenség kezébe kerül, egy elit C.I.A. csoport vezetőjének és csapatának kell szolgálatba...

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...