7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Az ukrán háború a magyar béremelkedés koporsószöge?

Dátum:

Megosztás:

Bármiképp is zárul az orosz-ukrán háború, nagyon valószínű, hogy Ukrajna hosszú évekig a megélhetés szempontjából a korábbinál is rosszabb hely lesz.

Ha ez beigazolódik, megvan az esély rá, hogy akár százezrek – ingázva vagy bevándorlóként – hazánkban keresnek majd biztos jövedelemforrást.

A kormányunk nyitottságát és befogadókészségét jól jelzi, hogy jelenleg egyedi módon, könnyebb bejutást biztosít az ukrán menekültek számára. Merőben más ez, mint az utóbbi évek bevándorláspolitikája. A háború pedig a magyar átlagpolgárban is olyan empátiát ébreszt az ukránok felé, amely hamarosan lehetővé teheti a könnyebb beintegrálódásukat a hazai vállalkozásokba.

Még több gazdasági hír itt!

Az elmúlt évek bérdinamikája és rossz magyar demográfiája tökéletesen megágyazott annak, hogy vonzó jövedelmeket tudjunk kínálni azoknak, akik nem kívánnak a háború által megtépázott hazájuktól sokszáz kilométer távolságba költözni.

A friss munkaerő érkezése pedig megállíthatja a bérek jelenlegi szárnyalását, illetve a szolgáltatások inflációját.

belföld,külföld,gazdaság,háború,ingázás,ukránok,bevándorlók,menekültek,vendégmunkások,magyar munkások,elfogy a munka,béremelés,béremelés nem lesz,alacsony rezsi,olcsó munkaerő,magyarok,kiszolgáltatottság,részletek,Hirmagazin.eu
Forrás: KSH, Portfolio

Valószínűleg az ukrán munkavállalók elsődleges célja továbbra is Lengyelország lesz, ahol eddig is közel 1,3 millióan dolgoztak. Ehhez mérten elenyészik a második célország, Németország, 300 ezer ukrajnai vendégmunkással. Magyarország hátrébb áll a listán, azonba a gazdasági kapacitásaink annyival kisebbek, hogy

itthon százezer dolgozni vágyó bevándorló már óriási változásokat tud okozni a munkaerőpiacon.

Az ukránok számára pedig az elmúlt évtizedben amúgy is megszokott folyamattá vált a külföldi munka miatti elvándorlás. A Világbank (az ukrán statisztikai hivatalhoz hasonlóan) kettőmillió főre becsüli az ország munkaerőállományának csökkenését tíz év alatt.

belföld,külföld,gazdaság,háború,ingázás,ukránok,bevándorlók,menekültek,vendégmunkások,magyar munkások,elfogy a munka,béremelés,béremelés nem lesz,alacsony rezsi,olcsó munkaerő,magyarok,kiszolgáltatottság,részletek,Hirmagazin.eu
Forrás: Világbank

Az egyetlen forgatókönyv, ami megszakíthatja a folyamat eszkalálódását, ha Oroszország visszavonja a megszálló csapatait, majd Kijev olyan jelentős nyugati mentőcsomagot kap, mely óriási fellendülést és jólétet hoz az országnak.

Még több gazdasági hír itt!

“Amennyiben mégsem csodába illő kimenetele lenne a konfliktusnak, ne lepődjünk meg, ha hamarosan nyaranta a balatoni lángossütőkben már ukrán fiatalemberek izzadnak a parti ebédünk elkészítése közben, Budapesten a robogós ételfutárunk pedig egy vagány, ukrán lány lesz.”

hold

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában A világbajnokság különösen nagy figyelmet kap a Közel-Keleten...

Újabb tragédia: gázolt a vonat Érden

Halálra gázolt egy személyvonat egy embert Érden hétfőn délután – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t. Elgázolt egy embert egy személyvonat...

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu