Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

0
privatbankar.hu

Ukrajna 22 megyéjében 600 ezer emberhez jut el a magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége. Az elnök-igazgató Lehel László az ukrajnai állapotok kettősségéről, a budapesti segítségnyújtásról és a visszaköltözésben reménykedők helyzetéről is beszélt az InfoRádióban.

Huszonöt éve van jelen Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet, viszont a két éve, háború kitörése után magasabb fokozatba kellett kapcsolnia. Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója az InfoRádióban elmondta, szomorú, hogy két évvel a háború kitörése után „még mindig erről beszélünk”.

„Gondoljunk csak bele, hány család ment tönkre és vesztette el a hozzátartozóját, és még most sem látni azt, hogy a megegyezés felé haladna ez a háború. Mi amit teszünk, az igazából a fájdalom valamilyen szintű enyhítése. Ez önmagában véve is nagy dolog, hiszen most már közeledünk a 600 ezer főhöz, akit mi Ukrajna 22 megyéjében segítünk” – részletezte Lehel László

A számok mögött „belső menekültekről” van szó, ráadásul nem is a jómódúakról, akik megtehették azt, hogy elhagyják Ukrajnát, Nyugat-Európába utaztak és ott várják a háború végét, hanem azokról az egyszerű emberekről, akiknek csak annyi esélyük volt, hogy 20-50 kilométerrel tovább költözzenek egy ideiglenes szállásra, iskolába, óvodába, elhagyott közösségi épületbe.

„Ezeknek a berendezése, az emberek ellátása azért sok kívánnivalót hagy maga után, és bizony itt nekünk nagy szerepünk van” – mutatott rá.

Két súlypontja van a munkájuknak:

  • Herszon környéke
  • Harkiv környéke.

„Négy helyen van képviseletünk, több mint 80 főállású ukrán munkatársunk van, és helyszínen is dolgoznak magyar munkatársak. Téli tüzelővel látjuk el az embereket, kályhákkal, vagy éppen egy-egy épületet, amelyből látszik, hogy már nem abban a zónában van, ahol újabb bombázások lehetnek, akkor lehet egy-egy ablak- vagy ajtócserével megoldani azt, hogy a család ideiglenesen ott maradhasson” – hozott egy példát.

A nemzetközi kötelékben végzett munkában Kijevben már újjáépítéseket is végeznek – iskola, óvoda, mentőállomás és egészségközpont –, az ENSZ pályázatain keresztül pedig jelentősebb támogatás is van.

Lehel László elmondása szerint

Magyarországnak is jó hírét viszik a munkával.

A Magyarországra menekülő ukrajnaiakon is segítenek: létrehoztak egy befogadóközpontot, ahol családok élhetnek a pesti Baross utcában és ukránul beszélő munkatársaktól kaphatnak segítséget Magyarországon tartózkodó menekültek, a gyerekekkel is foglalkoznak

Ha elindul majd a békekötés fázisa, a visszaköltözésben fognak segíteni, illetve az ukrajnai épületeket is rendbe kell tenni.

„Itt lesznek komoly vállalkozások, cégek, akik az újjáépítésben részt vesznek, de úgy gondolom, hogy a segélyszervezetek számára is bőven adódik majd feladat” – fogalmazott várakozásairól.

Lesznek persze olyan esetek, amikor a menekültek már nem tudnak oda visszamenni, ahonnan eljöttek, de nem is csak azért, mert a ház megsemmisült: a terület orosz megszállás alatt van. Kijev megyébe egyébként már megkezdődött a visszaköltözés, Lehel László említése szerint „egész utcasorok” próbálják már most újra a régi életüket élni, amennyire lehet.

„Emlékszünk a bucsai vérengzésre, azokra a képekre, hogy szinte minden le volt tarolva. Nos hát a képeken látott utca ma már teljesen újjá van építve,

rá se lehet ismerni. Tehát azért van egy furcsa kettősség a dologban, hogy egyik oldalon zajlik az élet, és 800 kilométerrel odébb meg tombol a háború, és emberek nyomorúságban élnek” – fejtette ki az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője.

Hanganyag

https://hirmagazin.eu/wp-content/uploads/2024/02/cf97cda6.mp3

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás