25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Az új Európai Bizottságra vár a menekültválság megoldása – videó

Dátum:

Megosztás:

Az olasz parti őrség életeket ment a Földközi-tengeren … ezek a vizek életveszélyes zónává váltak a fegyveres konfliktusok és az autoriter rezsimek elől menekülők, vagy a jobb élet reményében útra kelő emberek számára.

2019-ben több mint 1200-an vesztek oda, vagy tűntek el, miközben megpróbáltak átkelni a tengeren. A drámai adat mögött a remény is felcsillan, hiszen az áldozatok száma fele az egy évvel korábbinak.

Az Európa felé igyekvő menekültek száma harmadik éve csökken, de számuk még mindig magas. Ezért a mediterrán országok továbbra is nehézen birkóznak meg a migrációs válsággal. A problémára még nem tudott megnyugtató megoldást felvázolni az Európai Unió, ami politikai válsággal szembesíti a közösséget.

A menekülttáborok túlzsúfoltak, mint a Moria tábor is a görögországi Leszbosz szigetén. Itt a 3500 főre tervezett, megépített táborban 19 ezer menedékkérő kénytelen hónapokig élni.

Moria az elsődleges ajtó a Törökország felől érkezőknek, akiket gyakran embercsempészek, emberkereskedők juttatnak idáig. Mivel a balkáni útvonal bezárult, ez a legnagyobb menekülttábor Európában, így kétségbeesett emberek ezrei számára vált végállomássá.

Egy, a tábort perzselő szeptemberi tűzvészben egy asszony és gyermeke égett halálra. A tragédia rávilágít az embertelen körülményekre. A görög kormány közölte, felszámolja az ehhez hasonló menekülttáborokat és öt új központot nyit az égei-tengeri szigeteken (Számosz, Kiosz, Leszbosz, Kosz és Lérosz). Az áttelepítés megkezdődött, de közben minden nap érkeznek újak is.

Görögország és a többi mediterrán ország szolidaritást vár, kér az uniós tagállamoktól, de többen is elzárkóznak a terhek megosztásától.

Így néhány civil szervezet – mint az Open Arms vagy SOS Mediterrane – politikai kereszttűz közepén találta magát.

A 31 éves német aktivista, hajóskapitány, Carola Rackete és az akkori olasz belügyminiszter, Matteo Salvini „háborúja” lett ennek a helyzetnek a szimbóluma.

Június közepén a Sea Watch kapitánya 53 menekültet vett a fedélzetére a líbiai partoknál. De Salvini nem engedélyezte számára a kikötést Lampedusán.

„Ne játssz emberek életével” – üzent a kapitány Salvininek.

„Nem teszem, és nem adok engedélyt senkinek, hogy kikössön” – jött a riposzt.

Két hét huzakodás után a 35 éves kapitány mégis partra tette a kimerült bevándorlókat. Carola Rackete-t azonnal őrizetbe vették a katonai naszádok és személyzetük veszélyeztetésének vádjával.

Németországban több ezres tüntetésen álltak ki a kapitány mellett, akit végül felmentett a bíróság, kimondva; nem sértett törvény, amikor utasai biztonsága érdekében cselekedett.

A kapitány melletti szimpátia és szolidaritás komoly hatással volt az Európai Unió, és a tagállamok vezetőire.

Néhány ország vállalta, hogy átveszi a civil hajók által kimentett illegális bevándorlók egy részét – főleg, miután Salvini kikerült az olasz kormányból.

Magyarország, Csehország és Lengyelország továbbra is elutasít bármiféle kvótát.

A labda most az új Európai Bizottság térfelén pattog, amelyik februárra áll elő egy új javaslattal.

Egy másik idei tragédia arra hívja fel a figyelmünket; a Földközi-tenger nem az egyetlen veszélyes útvonal a migránsok számára.

Októberben 39 vietnámi illegális bevándorló vesztette életét egy Nagy-Britanniába érkező hűtőkamionban.

euronews, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...