28.1 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Az Öt Szem hírszerző szövetség titkosított üzenetekhez akar hozzáférni

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Öt állam szerint a nemzetbiztonság forog kockán, mert képtelenek hozzáférni a gyanúsítottak kommunikációjához.

A brit és amerikai titkosszolgálatok hagyományosan szoros együttműködést folytatnak, ráadásul az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt tagja az Öt Szem szövetségnek – Kanada, Ausztrália és Új-Zéland mellett -, melynek keretén belül a résztvevő titkosszolgálatok érzékeny információkat osztanak meg egymással.

A második világháború után létrehozott Öt Szem szövetség egy hírszerzési megállapodás, mely szerint az öt ország egymás közt állandó információmegosztást folytat.

Négy technológiai óriáscég viszont – a Facebook, az Apple, az Alphabet és az Amazon – most összefogott egy ausztrál törvénytervezet ellen, amely arra kötelezné őket, hogy biztosítsanak hozzáférést magánjellegű, titkosított adatokhoz az illegális tevékenységek felderítése érdekében – közölte egy lobbicsoport szerdán, írja az MTI.

Ausztrália augusztusban 10 millió ausztrál dollárig (több mint kétmilliárd forintig) terjedő büntetést helyezett kilátásba jogi személyek, illetve börtönbüntetést azon magánszemélyek számára, akik a felszólítás ellenére sem teszik lehetővé, hogy a hatóságok hozzáférjenek személyes adatokhoz. A canberrai kormány a terrortámadások fokozott kockázatával indokolta a jogszabály szükségességét.

Az említett négy vállalat attól tart, hogy a maga nemében páratlan törvénytervezet más országokat is hasonló jogszabályok megalkotására bátorít. A cégek ezért lobbizni kezdtek az ausztrál törvényhozóknál, hogy módosítsák a szóban forgó tervezetet, amelyről a parlament heteken belül szavazhat.

Szakértők szerint a titkosítás gyengítésére tett hatósági kísérletek hatalmas kockázatot rejtenek a digitális biztonságra nézve.

Egyelőre sem az érintett cégek, sem az ausztrál kormány illetékesei nem kommentálták az értesüléseket.

Az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Ausztráliából és Új-Zélandból álló, Öt Szem elnevezésű, hírszerzési célú szövetség a múlt hónapban jelezte:

megfelelő törvényekkel szeretnék biztosítani, hogy hozzáférhessenek a titkosított e-mailekhez, szöveges üzenetekhez és hívásokhoz.

Az öt ország szerint a nemzetbiztonság forog kockán, mert a hatóságok képtelenek hozzáférni a gyanúsítottak kommunikációjához.

Számítástechnikai vállalatok felhasználóik adatainak védelmében kifogásolják a kormányzati erőfeszítéseket. A vita azt követően került előtérbe, hogy az Apple nem tette lehetővé, hogy a hatóságok hozzáférhessenek a 2015-ös kaliforniai mészárlás egyik elkövetőjének iPhone-ján található adatokhoz.

A tehetetlenséggel szembesülő kormányok egyre szigorúbb törvényekkel igyekeznek jogosultságot szerezni a felhasználók adataihoz való hozzáféréshez. Új-Zéland kedden közölte: egy új jogszabálynak köszönhetően a vámosoknak lehetőségük van arra, hogy elkérjék az országba látogatóktól elektronikus eszközeik jelszavait. A hatósági felszólítást megtagadó turisták 5 ezer új-zélandi dollár (több mint 925 ezer forint) pénzbírsággal számolhatnak.

Forrás: MTI

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél mint a férfiaknál, derítették ki kutatók. A nők étkezési szokásai eltérnek...

Rettenetes hírt közöltek: Ha ilyen sört vett, ne igya meg!

Biztonsági figyelmeztetést adtak ki a Heineken a 0,25 literes üveges termékeire. Biztonsági figyelmeztetést adott ki a Heineken a 0,25...

Hat db atombomba, nyomtalanul eltűnt Amerikában..

A Pentagon nem is titkolja, vagyis ennyi atombomba eltűnését beismeri, lehetséges, hogy tízszer ennyi tűnt el, csak azt...

Putyin jócskán emelte a tétet a Nyugattal folytatott gazdasági háborúban, .. nem filléres szankciókkal válaszolt, hanem dollártrilliárdos üzlettel..

Az orosz elnök új rendeletével gyakorlatilag kiszorítja a Shellt és a japánokat a szahalini gázprojektből, amely a világ...
facebook