36.9 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Az ősz új online kasszákat is hoz?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Lapértesülések szerint ősztől kibővítik az online kasszák kötelező használatát, a fejlesztésben a taxisok is érintettek lehetnek, csakúgy mint az ügyvédek.

Az ősz új online kasszákat is hoz

„Európa legtöbb információjával rendelkező adóhatósága leszünk” – hangsúlyozta tegnap Tállai András , a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese a Joint Venture Szövetségnek a reálgazdaság élénkítéséről szóló konferenciáján. Tállai arra célzott, hogy az idén kiterjesztik az online pénztárgépek rendszerét, és 30-50 ezer új kasszát állítanak be. Közölte, hogy gondolkodnak még az adóhivatal csodafegyverének titulált online számlázás bevezetésén is, itt „bizonyos értékhatártól” a számla ugyanúgy automatikusan bekerülne a hatóság rendszerébe. Azt azonban nem árulta el, mi volna az értékhatár.

A Világgazdaság értesülése szerint százezer forint áfatartalom felett volna kötelező az online számlázás. Azt nem tudni, mikortól vezetnék be a rendszert – szakértők korábban azt mondták, ehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai fejlesztésére is szükség volna.

A kormányzat ősztől tervezi az online pénztárgépek rendszerének kiszélesítését is. Két lépcsőben rendelnék el az online-osítást, az elsőbe – szeptemberi bevezetéssel, egy hónapos próbaidővel és októberi élesedéssel – azok a szolgáltatók tartoznának, akik a ma szabványos online gépeket is használni tudnák. A második határidő azokra vonatkozna, ahol fejlesztés szükséges az alkalmazáshoz: ilyenek lehetnek a taxisok. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt közölte, hogy többek között az ügyvédekre és a sportpályákra is bevezethetik az online kasszák használatát, rajtuk kívül a kozmetikusok, masszőrök, pénzváltók és taxisok szerepeltek még a szolgáltatói listán.

Tállai egyébként most arról beszélt, hogy lesznek további módosítások is. Egyrészt megtalálták az EKÁER réseit, de azt is tapasztalják, hogy sikeressége ellenére az online pénztárgépek rendszerét is ki lehet játszani. Például úgy, hogy nem ütik be a gépbe a bevételt, vagy kisebb számokat gépelnek be.

A változások során előkészítik az adózás rendjéről (art) szóló új törvényt, amely rövidebb és egyszerűbb lesz a mostaninál. Tállai úgy vélte: nem kell annyi mindent törvényben szabályozni (vagyis elegendő lehet az alsóbb szintű jogszabály is).

Folytatódik az adózás egyszerűsítése is, bár csupán 200 ezren választották a NAV-bevallást, pedig 1,4 millió adózónak lett volna erre lehetősége. Az új „bevallási nyilatkozatot” azok választhatták volna, akik nem vettek igénybe semmilyen kedvezményt és csak munkáltatótól szereztek jövedelmet – de ezt egyelőre csak kevesen tették meg. Az adóügyekért felelős államtitkár szavai szerint „a kétszázezer ugyan nem nulla”, de azért nem sok, az okok között Tállai a munkáltatók alacsony aktivitását jelölte meg. A miniszterhelyettes önkrirtikusan azt mondta, hogy „valamit a NAV sem csinált jól”, szerinte jobban be kellett volna vonni a munkáltatókat az akcióba, és el kellett volna juttatni azt az információt az adózókhoz is, hogy ha ezt választják, egyetlen ikszeléssel letudják a bevallást.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...

Holnaptól országos tűzgyújtási tilalom! A tilalom megszegői, akár 1 millió Ft-os bírságra is számíthatnak!

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási...
facebook