-1.7 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Az oroszoknak még a Krímből is ki kell vonulniuk Erdoğan szerint

Dátum:

Megosztás:

Oroszországnak vissza kell adnia az Ukrajnából elfoglalt összes területet Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint, és ez alól a Krím félsziget sem kivétel.

A világ számos vezető politikusához hasonlóan Erdoğan New Yorkba utazott az ENSZ Közgyűlése miatt, és itt nyilatkozott hétfőn az amerikai PBS televízió NewsHour című műsorának. Amikor arról kérdezték, hogy a béke kedvéért Ukrajnának le kellene-e mondania bármilyen olyan területéről, amelyet február óta elfoglalt az orosz hadsereg, a török elnök így válaszolt:

Nem, biztosan nem. Ha békekötésről beszélünk, akkor természetesen az elfoglalt területek visszaadása nagyon fontos. Erre van szükség, erre van igény. Putyin úr megtett bizonyos lépéseket, és mi is, de az elfoglalt területeket vissza kell adnia.

 

A következő kérdésre felelve Erdoğan azt állította, hogy már 2014 óta kéri arra Putyint, hogy adja vissza a Krím félszigetet a jogos urainak, de sajnos erre eddig nem volt hajlandó. Később pedig azt is hangsúlyozta, hogy a támadásra nem volt jó oka az oroszoknak, és semmilyen inváziót nem lehet megindokolni.

Erdoğan nem először beszélt nyilvánosan arról, hogy Oroszországnak vissza kellene adnia a Krím félszigetet Ukrajnának. Legutóbb, augusztus végén a nemzetközi jogra és az erkölcsökre is hivatkozott, mikor a török állami hírügynökségnek azt hangsúlyozta, hogy a terület Ukrajna elválaszthatatlan része.

Törökország próbál középen maradni

A török álláspont mindazonáltal sokkal kevésbé egyértelmű az orosz-ukrán háború kapcsán, mint a többi NATO-tagállamé. Ankara próbál semleges álláspontot felvenni, és közvetíteni a felek között. Ebbe belefér az is, hogy Bayraktar drónokat adjon el Ukrajnának, de az is, hogy eközben kimaradjon az Oroszországot sújtó nyugati szankciókból. A korábban idézett PBS-interjúban Erdoğan arról is beszélt, hogy a háborúval senki sem nyer, ezért számára nem a győztes kiléte fontos, csak az, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az utóbbi napokban Erdoğan mellett a nyugati világon kívüli országok több magas rangú politikusa is kritikát fogalmazott meg Vlagymir Putyin háborús törekvéseivel szemben. Bár Kínának és Indiának is szoros gazdasági kapcsolatai vannak Oroszországgal, Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi, India miniszterelnöke is aggodalmát fejezte ki az orosz agresszió miatt.

Kapcsolódó: Az Oroszország és Törökország ellentmondásos és szövevényes kapcsolatrendszeréről szóló elemzésünket itt olvashatod el!

A kapcsolódó cikkben két videó is megtalálható!

Egy ötven másodperces minibosszú az Erdogan-Putyin kézfogás?

A teheráni orosz-török-iráni hármas csúcstalálkozó kétoldalú tárgyalásokat is tartalmazott, és az Erdoğan-Putyin találka kellemetlen epizóddal kezdődött. A protokolláris szokásokkal szemben a két fél nem egymás felé lépve nyújtott kezet, hanem az orosz elnöknek toporognia kellett a kamerák előtt, míg partnere méltóztatott megérkezni. A Turkey’s T24 híroldal máris „bosszúról” beszél, de aligha erről van szó, noha a két vezetőnek sok baja volt és van egymással. De ez nem ok a szándékos sértegetésre, mert egymásra utaltságuk egyre jelentősebb.

Egy kényszerű barátság, amit nem lehet megkerülni

Az epizód egyik elfogadható magyarázata, hogy Vlagyimir Putyin pozíciói meggyöngültek az ukrajnai háború óta, és esetleg ezt akarta a török elnök jelezni. De ez is csak spekuláció. A két ország geostratégiai helyzete Nagy Péter cár azovi győzelme óta nem tűri el a súlyosabb konfliktusokat, és mivel sok tekintetben egymásra szorulnak, ütközéseik nem túl jelentősek és viszonylag gyorsan felejthetők.

2020-ban még Putyin volt az, aki megváratta két teljes percig Erdoğant, most azóta viszont a körülmények jelentősen változtak, így a gesztusok is. De ellenségeskedésről szó sincs.

Volt bajuk egymással

Oroszország és Törökország bonyolult kapcsolata gyakran megzavarja a külső szemlélőket, mert több kérdésben ádáz versenytársak: Líbiában, Szíriában vagy a Hegyi-Karabahban egymás ellentáborait támogatják. Más ügyekben viszont gyakran mutatnak együttműködést, a Nyugat meglepetésére.

Az elmúlt években két olyan eset volt, amikor Moszkva és Ankara viszonya a mélypontra került, de mindkettőből kikászálódtak. Az egyik 2015 novemberében történt, amikor Törökország lelőtt egy Szu-24 típusú orosz vadászgépet Szíria fölött. Ez volt az orosz légierő első vesztesége a polgárháborúba való beavatkozása során. Az incidens mélypontra hűtötte a két kormány viszonyát, de egy török bocsánatkérés, és többféle katonai engedmény Szíriában végül lezárta ezt a konfliktust is.

A másik véres esetre 2016 decemberében került sor, amikor az ankarai orosz nagykövetet egy szolgálaton kívüli török ​​rendőr meggyilkolta egy művészeti kiállításon. Oroszország akkor a török biztonsági szerveket hibáztatta a dráma bekövetkezéséért, melyet ismét török bocsánatkérés követett. Erdoğan ezt az ügyet is arra használta fel, hogy megvádolja a vele szemben álló ellenzéki erőket.

Még Ukrajna kérdése sem szakítja szét a két országot

Törökország azon kevesek egyike a Fekete-tenger térségében, amely egyaránt jó kapcsolatokat ápol Ukrajnával és Oroszországgal. Erdoğan elnök az Ukrajna elleni orosz háború kezdetétől hangsúlyozta, hogy Törökország nem akar választani Oroszország és Ukrajna között. Törökország Ukrajna mellett áll a krími tatár ok ügyében, és amúgy is hagyományos politikai ösztöne, hogy hogy egyensúlyban tartsa az orosz hatalmat a Fekete-tengeren. Ezzel szemben az orosz doktrína felségjogokat kíván ebben a fontos térségben, és a két igény nehezen egyeztethető.

Az előző években Ankara bonyolult kölcsönös függőséghálót épített ki Moszkvával, elsősorban azért, mert eközben szeretne némi autonómiát szerezni a Nyugattól is. Sorozatos jeleit mutatja annak, hogy Törökország valamiféle egyedi stratégiai szereplőnek szeretné magát tekinteni, akit kevésbé kötnek a NATO szabályai, mint a többi tagot, és akinek szabadabb mozgása van akár Oroszországgal, akár az Atlanti Szövetséggel szemben.

Erre mutatnak az amerikai fegyverzetek beszerzésével kapcsolatos, immár két amerikai elnököt is emésztő vitái, miként az északi államok NATO-csatlakozásával kapcsolatos még mindig kétséges álláspontja, de leginkább a Közel-Keleten végzett egyedi akciói, melyek az orosz és a nyugati szempontokat egyaránt mellőzik.

Ellentmondásos lépések sorozata Erdoğan részéről

A török politikát szinte követhetetlenné teszik az olyan ellentmondó lépések, mint a török ​​Bayraktar TB2 drónok juttatása Ukrajnának, hatalmas károkat okozva ezzel az orosz hadviselőknek. Ankara lezárta a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt, megakadályozva ezzel, hogy a Moszkva romboló pusztulása után a másik két orosz vezérhajó bejuthasson a harci övezetbe. Ugyanakkor viszont Törökország az egyetlen NATO-tag, amely nem zárta le légterét Oroszország előtt, és nem vezetett be gazdasági szankciókat az országgal szemben. Ezzel nagyjából egyensúlyi ponton áll a két oldal között.

AP Photo
A török elnök gyakran packázik a NATO-valAP Photo

Putyin Ukrajna elleni inváziója fölerősítette Törökország stratégiai fontosságát. A nyugati fővárosoknak együtt kell működniük Ankarával a konfliktusban, szinte függetlenül az Erdogan-rezsimről alkotott eszmei vagy politikai véleményüktől. Néhány nappal az invázió kezdete után a nyugati vezetők megsokszorozták kommunikációjukat a török elnökkel, eltekintve az ország demokratikus visszaesésétől. Erdoğan ismét olyan vezetővé vált, akivel üzletelni lehet, sőt kell is. Egyszerűbben fogalmazva: hirtelen ismét nagy szükség lett rá, még a 2015-ös menekültválságnál is nagyobb.

Törökország már a konfliktus korai szakaszában kezdeményezte az orosz és az ukrán külügyminiszter közötti tárgyalásokat Antalyában, és azóta is több béketárgyalásnak adott otthont. Jelenleg ő az egyetlen NATO-vezető, aki elősegítheti az enyhülési lépéseket. Erdoğan azonnal meglátta a lehetőséget, amit a háború kínál gyöngülő rendszere számára és közvetítői tevékenységét belpolitikai haszonra igyekszik fordítani.

Szinte minden török döntés hazai eredetű

Erre komoly szüksége is van, mert támogatottsága súlyos aggályokra ad okot, ezért egy erős és megkerülhetetlen nemzetközi vezető képének felfestése létkérdés a számára. Idén áprilisban elnöki munkájának megítélése erősen az 50% alá esett. A következő (kétfordulós) török elnökválasztásra jövő nyáron kerül sor, tehát van ideje a külpolitikai terén ellensúlyozni a hazai hátrányokat.

Zuhan az elnök hazai elfogadottsága

Vagyis a késlekedő kézfogás nem erőfitogtatás vagy törlesztés, mert a török elnöknek igen nagy szüksége van a Putyinnal ápolt jó viszonyra. Törökországnak kevés mozgástere van a nyugati szankciókat illetően, vagyis nincs belőle közvetlen előnye, hanem inkább kockázatai. Ezért, nem meglepő módon, arra törekszik, hogy ne növelje a gazdaságra nehezedő nyomást azáltal, hogy korlátozza az orosz kereskedelmet, a hagyományosan erős turizmust és a gabonaszállítmányokat, melyektől nagyon függ.

A nagy török trükk

Erdoğan számára rendkívül előnyös, hogy Ankara közvetítői szerepe megakadályozza, hogy csatlakozzon a nyugati szankciókhoz. Ezt messzemenően ki is használja, Ugyanakkor nem borítja fel végzetesen a kapcsolatokat az Európai Unióval és a NATO-val sem, mert a növekvő orosz agresszió ugyanolyan aggodalomra ad okot Törökország számára is. Ha Oroszország meghódítja Ukrajna part menti régióit (ami folyamatban van és kitűzött stratégiai cél Moszkvában), akkor Erdoğan tengeri ütőkártyája is leértékelődik.

Ennek előjele volt  a Krím 2014-es annektálása, amikor Moszkva Ankara rovására növelte befolyását a térségben. Ukrajna teljes partvidékének orosz ellenőrzése felgyorsítaná ezt a tendenciát. Törökország elviselhetetlen nyomás alá kerülne, hogy lemondjon az ellenőrzésről a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő szorosok felett. Ez gyakorlatilag a Nagy Péter-i stratégia megvalósulását jelentené, Törökország meggyöngítésével Európa egyik legfontosabb régiójában.

euronews nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....