20.3 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Az orosz-ukrán háború legnagyobb hibája: Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat, több tucat település és atomlétesítmény is veszélyben.. – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Egymást vádolják az oroszok és az ukránok! .. Hadsereggel lehetetlen lesz átkelni a Dnyeperen!

Még nem tudni, hogy ki áll az akció mögött, mert az oroszok és az ukránok egyaránt egymást vádolják.
A robbantás következtében több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül, ezért megkezdték az evakuációt. A 30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gát mögött nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található. Akár Herszont is elöntheti a víz.
Az ukrán elnök rendkívüli ülést hívott össze. Közben a gát állapota kapcsán ellentmondásos hírek érkeznek: Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében. Orosz részről még nagy a csend a robbanással kapcsolatban, azonban az állami média azt mondta, az ukránok terrortámadásra készültek orosz területen egy “piszkos bombával”, amely radioaktiv elemekt is tartalmaz.

A legfrissebb hírek itt!

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát.

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt. Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót.

A legfrissebb hírek itt!

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz.

Az elöntött területek ennek következtében nagyrészt iszapos „mocsárrá” fognak változni, ez pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy az ukrán hadsereg átkelhessen a Dnyeperen.

Sajtóinformációk szerint a robbanásnak komoly következményei lehetnek még egy nukleáris létesítményre nézve is.

A gátnál egyébként már tavaly ősszel is történt egy robbantás.

Az ukrán elnök egy Twitter-posztban azt írta, hogy „orosz terroristák állnak az akció mögött. Hozzátette azt is: szerinte mindez az egész világ számára bizonyítja, hogy „az ukrán föld minden szegletéből ki kell űzni őket.

Csak az ukrán győzelem garantálja a biztonságot. És a győzelem el fog jönni. A terroristák nem lesznek képesek arra, hogy megállítsák Ukrajnát vízzel, rakétákkal, vagy bármi mással.

– írta.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint a támadás célja az lehetett, hogy az oroszok a gát felrobbantásával megállítsák az előrenyomuló ukrán hadsereget, lelassítsák a háború lezáró szakaszát, és hogy átvegyék a kezdeményezést az információs hadviselésben.

Közben természetesen a mindig objektív CNN is beszállt a hírközlésbe.

Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el. Felrobbantotta a Kakhovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás

− jelentette ki a csatorna.

Oroszország egyébként korábban levélben fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy szólítsa fel Ukrajnát, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és az erőmű elleni támadásokkal.

A legfrissebb hírek itt!

A veszélyeztetett területen élőket arra kérték, hogy kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket; vigyék magukkal a hozzátartozóikat, kisállataikat, illetve  minden nélkülözhetetlen dokumentumot és tárgyat; és kövessék a katasztrófavédelmisek és a rendőrök utasításait.

ELLENTMONDÁSOS HÍREK ÉRKEZNEK

Az MTI szerint a Nova Kahovka-i vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében – jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere kedden a Szolovjov Live médiacsatornán.

Leontyjev elmondta, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült.  A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.

Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült

– mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A létesítmény megsérülése Orosz hírügynökségek szerint fennakadásokat okozhat a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az erőmű Nova Kahovkától 5 kilométerre található. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást. A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.

AZ OROSZOK CSENDBEN VANNAK, DE…

Orosz részről a magas rangú állami vezetők egyelőre nem kommentálták a kahovkai gátnál történteket. Az orosz kormányzati kommunikációban viszont más ahelyzet:  a RIA Novosztyi kedd reggel az orosz titkosszolgálat (FSZB) alapján azt írta, hogy az ukránok terrortámadásra készültek orosz területen egy “piszkos bombával”, amely radioaktiv elemeket is tartalmaz. 

Képek: Index, Twitter

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...