10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Az óra története

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 19 150245

Az óra története, mint oly sok más területen igen kezdetleges megoldással kezdődött. Az ókorban is ismerték az órát. Nyílván nem a ma használt és ismert formában. Az első órák a homok a nap és a vízórák voltak. Természetesen a homok és a vízóra pontatlanok voltak és folyamatos felügyeletet igényeltek. A napóra pedig az időjárás változásával egyetemben hol használható, hol pedig használhatatlan volt. Az idő mérésében hatalmas változást a középkorban Nyugat-Európában megjelenő mechanikus óra jelentette. Magyarországon a 16. században jelentek meg az első asztali és zsebórák. Ám ezek az órák még rendkívül drágának számítottak tehát luxuscikkek voltak. Az órák elterjedésével sok új fogalom jelent meg a köztudatban.

Mint például a pontosság, időbeosztás. Az addigi életet a napfelkeltéhez és a napnyugtához igazították. Az 16. században már a gazdag nemes urak mellett a jelentősebb városokban is jelen volt az óra. Ezekben a városokban a templomtoronyban volt az óra. Mid elterjedtebbek lettek az órák és mind olcsóbbak annál nagyobb kultusza lett. Megjelentek a szebbnél szebb kézműves remekművek. És egyre inkább az idő mérése mellett a külcsín is fontossá vált. A leg híresebb és egyben a legdrágább órákat Svájcban készítik. Ez az úgymond új szakma az óramesteré igen elismert és megbecsült szakmává nőtte ki magát. Mára rengeteg remekmű közül válogathat a vásárló. Az óra az első megjelenése óta folyamatosan fejlődik és napjainkban is folytatódnak a fejlesztések és előreláthatólag még sokáig folytatódni is fog.

Forrás: lifepress; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...