11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekHáborúAz olasz romboló, a Duilio, szombaton lelőtt egy felé tartó drónt a Vörös-tengeren..

Az olasz romboló, a Duilio, szombaton lelőtt egy felé tartó drónt a Vörös-tengeren..

Az olasz romboló, a Duilio, szombaton lelőtt egy felé tartó drónt a Vörös-tengeren. Ezen a területen a jemeni húszi lázadók gyakran támadnak hajókat a gázai palesztinok támogatására. Az önvédelem elve alapján cselekedtek, mivel a drón jellemzői hasonlóak voltak a korábbi támadások során már használtakhoz. A drón hat kilométerre volt az olasz hajótól, és felé tartott – derült ki a védelmi minisztérium közleményéből.

Guido Crosetto védelmi miniszter a Corriere della Sera című lapnak adott vasárnapi interjújában “a nemzetközi jog súlyos megsértéseként” ítélte el a húszi támadásokat.

A húszik november óta a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben olyan hajókat vesznek célba, amelyek szerintük Izraelhez kötődnek, “szolidaritásból a Gázai övezetben élő palesztinokkal”, ahol az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista mozgalom között háború dúl.

Támadásaik miatt számos hajótulajdonos kénytelen volt felfüggeszteni az áthaladást ezen a területen, ahol a világkereskedelem 12 százalékát bonyolítják le. Válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel a Vörös-tengeren, és az Egyesült Királyság segítségével csapásokat mért Jemenben a húszikra. A lázadók ugyanakkor kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Olaszország ígéretet tett arra, hogy részt vesz egy európai uniós tengeri erőben, az Aspides misszióban, amelynek parancsnoka lenne. Az Aspides küldetés (jelentése ógörögül: pajzs) egy évre szól, és esetleg meghosszabbítható. Franciaország, Belgium és Németország is részt vesz ebben a misszióban, amely a tengeri biztonságot és stabilitást célozza meg.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem