Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Az olasz maffiával is kapcsolatba kerülhetett Vig Mór egyik cége.., és a...

Az olasz maffiával is kapcsolatba kerülhetett Vig Mór egyik cége.., és a világ 10 éegnagyobb maffiája – videó

0
a szicíliai és amerikai cosa nostra, erdekesvilag

A világ 10 legnagyobb maffiája

Köztudott, hogy a maffiák – szervezett bűnözéssel foglalkozó titkos csoportosulások, melyek több országban működnek. Általában a maffia megnevezésében szerepel az az országnév, ahonnan tagjai többsége származik. (Például olasz maffia, kolumbiai maffia, stb.)

A szervezetek arra törekszenek, hogy monopol irányítás alá vegyenek egyes illegális tevékenységeket, mint például kábítószer- vagy fegyvercsempészetet. A következőkben a világ tíz legnagyobb maffiaszervezetét ismerhetjük meg.

10. Jamaikai-brit Jardik (Jamaican-British Yardies)

Az 50-es években Nagy-Britanniába bevándorolt jamaikaiakat hívták Jamaikai-brit jardiknak. Bűnbandákba szerveződtek és erőszakos bűncselekményeket követtek el. Ellenőrzésük alatt ált a kábítószer és fegyverkereskedelem is. Mivel nem próbálkoztak beépülni a jogrendszerbe, ezért nem tekintik őket annyira erős szervezetnek, mint a többi maffiát. Minden bűncselekményhez lőfegyver szükségeltetik, ezek viszont szigorú ellenőrzés alatt vannak Nagy Britanniában.

9. Albán maffia

Az albán maffia számos különálló bűnszervezetből áll. Nem csak Albániában, hanem Amerikában és sok európai országban is aktívak. Úgy tartják, hogy a szervezet a 80-as években lépett ki „nemzetközi vizekre”. Maga a szervezett bűnözés Albániában már a XV-ik században megjelent. Amerikában és Angliában jelenleg a kábítószer-kereskedelmet és szexpiacot uralják, valamint híresek a hirtelen és erőszakos bosszúállásaikról.

8. Szerb maffia

szerb maffia több mint tíz országban van jelen, beleértve Németországot, az Egyesült Államokat, Angliát, Franciaországot. Különféle tevékenységekben érdekeltek – kábítószer-kereskedelem, csempészet, bérgyilkosság, védelmi pénzek, szerencsejáték ipar, stb. Három nagy csoportosulása létezik – Vozdovac, Surcin és Zemun, ezek irányítják a kisebb szervezeteket. Jelenleg 30-40 ilyen működő csoport ismert Szerbiában.

7. Izraeli maffia

Az izraeli maffia nagyon sok országban tevékenykedik, fő műveleti területei a kábítószer-kereskedelem és prostitúció. Annak idején a szervezet nagy tisztelettel bírt és pártfogásáról is ismert volt, de az idők folyamán sokat változott a helyzet – ma már a könyörtelenség az úr – nem kell kétszer meggondolniuk, ha meg akarnak ölni valakit. Az Orosz-Izraeli maffia ráadásul olyan jól behatolt az amerikai politikai rendszerbe, hogy az ottani hatalom máig sem tudott számottevő lépéseket tenni ellenük.

6. Mexikói maffia

mexikói maffia egy nagyon erős börtön-bűnbanda Amerikában. Még az 50-es években alakult, célja – a rabok védelme cellatársaiktól és a börtönőröktől. A bűnbanda drog-kereskedelemmel és pénzbehajtással is foglalkozik. Közel 30.000 tagja van szerte az Államokban. A banda tagjai gyakran egy jellegzetes tetoválással rendelkeznek – lángoló kör és keresztezett kések fölött ábrázolt mexikói nemzeti szimbólum. Azt mondják, hogy 150 börtönben lévő tagnak van joga gyilkosságra parancsot kiadni és 2000 olyan, akik ezt a parancsot végrehajthatják. Arra kényszerítik a többi bandát és kereskedőt, hogy védelmi pénzeket fizessenek, akik pedig ezt megtagadják, azokat meggyilkolják.

5. Japán Yakuza

japán Yakuza egy nemzeti bűnszervezet, mely a megfélemlítést és zsarolást használja fel céljaik eléréséhez. Gyökerei a XVII-ik századba nyúlnak vissza. A hibát vétett tagnak saját kisujjából le kell vágnia a felső ujjpercet és átadni felettesének, ezért a banda tagjai könnyen felismerhetők a kezükről. Sokuknak nagyméretű, egész testre kiterjedő tetoválásaik vannak. Közel 110.000 tagot számlál több, mint 2500 családból. Főbb tevékenységi területeik: védelmi pénzek, cenzúrázatlan pornóanyagok importálása Amerikából és Európából, illegális bevándorlás.

4. Kínai Triádok

kínai Triádok több bűnszervezetből állnak, ezek Kínában, Malajziában, Hong Kong-ban, Taiwan-on, Szingapúrban és más országokban vannak jelen. Nagyon aktívak New Yorkban, Los Angeles-ben, Seattle-ban, Vancouver-ben és San Francisco-ban is. Szervezett bűnözés keretein belül foglalkoznak rablással, drog-kereskedelemmel, bérgyilkossággal, védelmi pénzek beszedésével, kalózkodással, stb. A XVIII-ik szazadban indult a „bűnmozgalom”, annak idején Tian Di Hui néven volt ismert. Annak ellenére, hogy a szervezet erőssége egyre csak fokozódik, aktivitásai nem igazán számottevőek. A triádok 50-től akár 30.000 feletti tagszámmal rendelkezhetnek. A szervezet egy másik ismert tevékenysége a pénzhamisítás.

3. Kolumbiai Drog Kartelek

kolumbiai Drog Kartelek főtevékenysége – drog-kereskedelem és a kábítószerpiac irányítása. Rengeteg országban jelen vannak. Olyan kifinomult bűnszervezet, melynek vannak politikai, katonai és jogi szinten is kapcsolatai. A legnagyobb és legfontosabb kertelek a Cali Cartel, Medellin Cartel és a Norte del Valle Cartel. Volt rá eset, hogy ezek a kartelek meg lettek félemlítve az Egyesült Államok és Kolumbia között megszületett új kiadatási törvénnyel. Ekkor a vezérek bujkálni kezdtek, alattvalóiknak pedig kiadták utasításba, hogy gyilkolják meg ezen törvény támogatóit. A kartelek emberrablásokban és terrorizmussal kapcsolatos ügyekben is szép számmal szerepelnek.

2. A szicíliai és Amerikai Cosa Nostra

A szicíliai és az amerikai Cosa Nostra viszonylag új csoportosulás. A múltszázad második felében alakult Olaszországban. Annak ellenére, hogy egy fiatal maffiáról van szó, nagy tehetsége van bármilyen nagyszabású bűncselekmény megszervezéséhez és annak sikeres lebonyolításához. Védelmi pénzek beszedésében, fegyver- és kábítószer-kereskedelemben, gazdasági bűncselekményekben egyaránt képviseltetik magukat. A tagok száma 3.500 és 4.000 közé tehető, ami nem igazán sok. Igaz, vannak még kívülállók, összekötök, akik nem minősülnek igazi tagoknak. Egy igazi tagnak valószínű, hogy át kell mennie egy beavató szertartáson, például meg kell ölnie valakit, hogy tanúságot tegyen a hűségről és minden tagnak követnie kell a hallgatási kódexet is.

1. Orosz maffia

Az orosz maffia még a Szovjetunióban jött létre, ma már az egész világra kiterjedő hálózata van. Feltehetőleg 100.000 és félmillió közötti taggal rendelkezik. Olyan országokban űzik a szervezett bűnözés „művészetét”, mint Izrael, Magyarország, Spanyolország, Kanada, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, stb. Sok szereplőjük német és izraeli azonosságot használva kivándorolt Amerikába, Izraelbe és Németországba. Jellemzően fegyver- és kábítószer-kereskedelemben, bombagyártásban, csempészetben, pornóiparban, internetes csalásban, stb. utaznak.  Ha áruláson kapják bármelyik tagot, biztos, hogy megölik. Az orosz maffia módszerei, valamint a vandalizmus, szervkereskedelem, terrorizmus és bérgyilkosság komoly okot ad a tőlük való félelemre.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás