20.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Az óceánok óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az óceánoknak fontos szerepe van a Föld éghajlatának irányításában.

Az új kutatások bebizonyították, hogy sokkal több, az üvegházhatás által termelődött szén-dioxidot nyel el a világ öt óceánja, mint azt eddig a kutatók hitték.

Az elmúlt ötven évben az óceánok az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok által okozott extra hő több mint kilencven százalékát felszívták a légkörből, és a szén-dioxid lekötésével is segítik a bolygó hűtését – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) weboldalán.

Az előző kutatások eredményei azt bizonyították, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid-mennyiség körülbelül egynegyedét köti le a világ öt óceánja. Egyes óceáni területeken ez a szén-dioxid-mennyiség évszázadokon keresztül elraktározódik, és csökkenti ezáltal a globális felmelegedés hatását.

Az új kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy a szén-dioxid hogyan áramlik a tenger felszíne felett, illetve alatt, melyet nagyrészt a turbulencia szabályoz. David Woolf, a skóciai Heriot-Watt Egyetem docense, a kutatás vezetője elmondta, a vizsgálatuk bebizonyította, hogy évente

három gigatonna szén-dioxidot nyelnek el a földfelszíni vizek.

Azért, hogy az óceán szén-dioxidot elnyelő képességét még jobban megértsék, a kutatók felhasználták az új ismereteket a óceán felszínén és mélyén lejátszódó transzferfolyamatokról. Létrehoztak egy adatbázist, az Óceán felszíni szén-dioxid-atlaszt, amely folyamatos nemzetközi együttműködés eredményeként született meg, és amelynek célja a világ különböző pontján, az óceán felszínén mért szén-dioxid-adatok összegyűjtése.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az adatok összegyűjtése nagy előrelépésnek tűnhet, mert hozzájárulhat azoknak a folyamatoknak a kidolgozásához, amelyek alapján csökkenteni lehet

az óceánok vizének felmelegedését,

ami a hőtágulás miatt a tengerszint emelkedését és a jégolvadást fokozza.

Emellett az óceánokban feloldódó szén-dioxid mennyiségének növekedése az óceánok vizének savasodásához vezet, ami nehezíti a mészvázas élőlények túlélési esélyeit.

A címlapfotó illusztráció.

hirado

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...

Mára elég! Ugyanazt szajkózza mindenki – balesetek, megcsalás, kitálalt, elhunyt, rezsicsökkentés, okos tippek.., nem tippek kellenének, hanem okos intézkedések..

A Jó Isten is úgy teremtette a Földet, hogy az emberek vasárnap pihenjenek! Menjetek, kiránduljatok, vagy legyetek családi körben,...

Újabb brutális kutyatámadás történt: fékezhetetlen rotweilerek rontottak az ismert magyar harcművészre és lovára

Balogh Zsolt harcművész Facebook-oldalán számolt be arról, hogy amikor szokás szerint kilovagolt Dunakeszi külterületén lévő mezőkre, rotweilerek támadtak...
facebook