2.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Az ingyenes parkolásnak keddtől vége, de a hitelmoratórium továbbra is marad.., és további érdekességek, pl. törvénysértésre készülnek Gyurcsányék..

Dátum:

Megosztás:

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés „következő fejezetében” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt.

Az oltási program 5 millió beoltott felett „láthatóan” le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. „Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni” – közölte a miniszter. Az ingyenes parkolás vasárnap éjfélkor lejár, még hétfőn éjfélig érvényben marad, de keddtől már fizetni kell a parkolózónákban – közölte Gulyás Gergely. A hitelmoratórium augusztus 31-ig marad.

Várhatóan a pünkösdi hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat – mondta csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely, és hozzátette, hogy 4 millió 829 ezer ember megkapta már az első oltást, valamint 2 millió 800 ezren már a második adag vakcinát is megkapták.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy sikerült legyőzni a harmadik hullámot az oltásnak köszönhetően, de a vírus továbbra is fertőz, ezért mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát. Mint ismertette: 1-2 nappal a regisztráció után ma már bármilyen vakcinára lehet időpontot foglalni. Sinopharmból van bőven, Szputnyikból mintegy 60 ezer adag áll rendelkezésre, Pfizerből 240 ezer adagra lehet jelentkezni, és AstraZenecából is van még – tette hozzá a tárcavezető, és emlékeztetett, hogy a kormány a korlátozó intézkedések feloldását a beadott oltások mennyiségéhez kötötte.

Bőven van elég vakcina. Forrás: MTI/Bús Csaba

Csak addig marad a rendkívüli jogrend, amíg szükséges

Gulyás Gergely szólt arról, hogy a kormány döntött a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról is, amely legkésőbb a Parlament őszi ülésszakát követő 15 napig állhat fenn. – Csak addig fogjuk fenntartani, amíg arra szükség van – szögezte le. Kitért arra is, hogy Európában még nem érte el az oltottság a magyar szintet, vagyis oltásban Európa-bajnokok vagyunk. A vírus indiai mutánsa hazánkban még nem jelent meg, de ennek megjelenése potenciális veszélyforrás, ezért továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével.

Itt vannak a legújabb intézkedések

A miniszter bejelentette: miután a pünkösdi hétvégén az 5 millió beoltottat elérjük, újabb intézkedések lépnek hatályba. Ennek megfelelően az ingyenes parkolás jövő hét keddtől megszűnik.

A kormány arról is döntött, hogy a hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában nem tudja a bankok álláspontját támogatni, így azt augusztus 31-ig a jelenlegi szabályok szerint fogják meghosszabbítani.

Véget ér az ingyenes parkolás. Fotó: Szabó Gábor – Origo

Gulyás Gergely továbbá közölte: Magyarország a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem kíván részt venni. 2022 végéig hazánk több mint 10 millió adag vakcinát rendelt, az oltási program 5 millió beoltott fölött le fog lassulni, a legoptimistább becslések szerint 5,5 vagy 6 millió oltásig sikerül eljutni. Ehhez képest az országnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, így ha ősszel szükséges egy újabb dózis felvétele, akkor keleti és nyugati vakcina is bőségesen rendelkezésre áll.

Törvénysértésre készülnek Gyurcsányék?

A miniszter elmondta, Magyarországon a választók döntik el, hogy ki kerüljön hatalomra, de ha esetleg Gyurcsány Ferenc és társai térnek vissza, akkor is világos szabályai vannak az alkotmány és a törvények betartásának. A másik oldalon – különösen Gyurcsány köreiben – sokan vannak, akik nem kívánják betartani a jogszabályokat, pedig az alkotmányos rendet csak törvényes keretek között lehet módosítani.

Magyarországon kormányozni lehet egyszerű többséggel is, de az alaptörvény és a sarkalatos törvények megváltoztatásához kétharmados többségre van szükség – ismertette.

Súlyos törvénysértésre készülnek Gyurcsányék. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Érdemben szigorítják a pedofíliára vonatkozó szabályokat

Kocsis Máté hamarosan benyújtja a Parlamentnek a pedofília és a gyermekpornográfia áldozatait védő szabályozást szigorító törvényjavaslatot. Ezt a Fidesz elnöksége már megtárgyalta és támogatta – jelezte Gulyás Gergely. Mint kifejtette, a törvényjavaslat értelmében szigorodnak a büntetési tételek és az elévülési szabályok is, ezenkívül az új szabály a megelőzés, és a bűnüldözés szempontjából is szélesebb lehetőséget biztosít majd a hatóságoknak.

Arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester megszüntette a Budapestinfót, miközben azt hangoztatja, mennyire fontos a sajtónyilvánosság, Gulyás Gergely közölte: a főpolgármester magyarul is csak a balliberális oldal újságíróinak tud és akar válaszolni.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy ötmillió magyar állampolgár beoltása azt jelenti, hogy a 18 év feletti lakosság több mint 60 százaléka védve van a vírus ellen.

Talán sikerül elérni az öt és félmillió beoltottat, és esetleg talán a hatmilliót is elérhetjük, de nem tudjuk előre, hogy ez tényleg így lesz-e, ezért az intézkedések feloldásának átoltottsághoz kötött szakasza ötmillió oltás után lezárul. Ezt követően a fertőzési adatokat kell majd vizsgálni ahhoz, hogy a további enyhítések és a védettségi igazolvány eltörlése szóba kerülhessen – magyarázta.

Megépül a szuperkórház

A tárcavezető hangsúlyozta: lesz szuperkórház, amelynek előkészítési munkálatai gőzerővel zajlanak. Hozzátette: remélik, hogy a tervek még az idei év végére elkészülnek, és ezt követően engedélyezett kiviteli tervekkel folytatódhat a beruházás. Arról, hogy 2021-ben is lesz-e nyelvvizsga-amnesztia, a miniszter úgy fogalmazott: a rendkívüli helyzetre való tekintettel egyszer született ilyen döntés, de kétségkívül, ha a főpolgármesterséghez és a főpolgármesternek nem kellett nyelvvizsga a diplomához, akkor másnak miért ne tegyük ezt lehetővé?

Kérdés, mi lesz a nyelvvizsgával. Forrás: MTI

Véleménye szerint jogos a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának a kérése, hogy ne kelljen a diplomához kötelező nyelvvizsga. Hangsúlyozta, megfontolandó a javaslat, de erről egyelőre még nem döntött a kormány.

Nem-Demokratikus Koalíció

Gulyás Gergely rámutatott: a Demokratikus Koalíció nem demokratikus, sőt a diktatórikus gondolkodás sem áll távol tőle. A miniszter felidézte, hogy

2006 őszén, a baloldali vezetés idején válogatás nélkül, példátlan brutalitással léptek fel teljesen ártatlan állampolgárokkal szemben, ez pedig Apró Antal és Biszku Béla gondolkodásmódja, de „az a baj, hogy a DK-nak és Gyurcsány Ferenc feleségének ez még nem esett le.

Egy másik kérdés kapcsán elmondta azt is, hogy a Fudan Egyetem ügyét Karácsony Gergely főpolgármester a saját nyelvtudásával kapcsolatos botrány elé tartandó fügefalevélként használja. A Fudan Egyetem ügye nem a legfontosabb ügy a kormány számára egy válsághelyzetben, a járványügyi védekezés és a gazdaság újraindítása idején  – húzta alá, emlékeztetve: a baloldalon belül vannak viták a kérdésben, hiszen 2007-ben Pekingben épp Gyurcsány Ferenc tett javaslatot a szorosabb kínai-magyar felsőoktatási együttműködésre. – A kormány megállapodást kötött korábban a fővárossal. A kollégiumi helyek, amiket ígértünk a diákvárosban, meglesznek. A Fudan előkészületei zajlanak, de még ez is hosszabb idő, van bőven idő tisztázni a részleteket – tette hozzá.

A minimálbért emelni kell. Forrás: MTI/Balázs Attila

Emelni kell a minimálbért

A minimálbér adómentessé tételét érintő kérdésre a tárcavezető azt hangoztatta: az a kormány, amelyik korábban adómentességet ígért, nem emelte a minimálbért és tönkretette az országot. A baloldal kormányzása idején nyolc év alatt 23 ezer forinttal emelkedett a minimálbér. 2010 óta viszont 73 ezerről 170 ezer forint körülire változott az összeg – emlékeztetett. Hozzátette: nem adómentessé kell tenni a minimálbért, hanem emelni.

Egy másik kérdés kapcsán megjegyezte: a kormány nyitott az orvosi kamarával való egyeztetésre az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt illetően. Beszámolt továbbá arról is, hogy a kormány nem akar beavatkozni a zsidó közösségek közti vitába. – Az örökjáradék kérdésében olyan megállapodás született, hogy azt a pénzt, amit a kormány biztosít, a zsidó közösségek osszák el egymás közt, vagyis döntsék el ők, hogy milyen megoldás fogadható el számukra. Ebbe mi nem kívánunk beleszólni – fogalmazott a miniszter.

Nem változtat a növekedési prognózisán a kormány

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy eddig csak kettős mércét és elfogultságot láttak az uniós jogállamisági jelentések kapcsán, de bízik benne, hogy lehetnek pozitív változások.

A kormány hivatalos növekedési prognózisa idén 4,3 százalék, de az első negyedéves adatok alapján nem változtatnak rajta  – mondta egy másik kérdésre, hozzátéve: ha sikerülne elérni az 5 százalékos bővülést, akkor ott leszünk, mint a válság előtt voltunk.

A kormány nem változtat a növekedési prognózisán. Forrás: Daimler AG/© Daimler AG/Daimler Ag – Global Communications Cars

A miniszter mindenkit arra kért, tartsa be a hatályos utazási szabályokat. A magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez – tette hozzá, hangsúlyozva: aki be van oltva, az biztonságban van.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre csak a kétoldalú megállapodások révén lehet szabadon utazni, egyelőre nincs megállapodás az uniós zöldkártyáról.

A tárcavezető a gyermekek SMA-kezeléséről azt közölte, hogy a kérelmek elbírálása zajlik. Van olyan kislány, aki megkapta az engedélyt – tette hozzá. Közel 100 SMA-s beteg áll kezelés alatt, és ebből 70 gyermek.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...