0.7 C
Budapest
2023. december. 9. szombat

Az infarktusterület csökkenését segítheti elő egy újfajta gyógyszeres, terápiás lehetőség..

Dátum:

Megosztás:

Egy eddig teljesen más indikációs közegben használt gyógyszer újfajta terápiás lehetőségének felismeréséért érdemelte ki dr. Sayour Alex Ali a 2021-es Semmelweis Innovációs Díjat PhD-kategóriában.

Független kutatócsoportok által végzett vizsgálatok is igazolták a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidensének hipotézisét, hogy az eddig cukorbetegek kezelésére alkalmazott gyógyszercsaládnak direkt szív-és érrendszeri védőhatása is van.

„Szüleim orvosok, így a véremben van az orvoslás iránti vonzódás, soha nem is szerettem volna mással foglalkozni”

– kezdte dr. Sayour Alex Ali, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidense.

Ahogy fogalmazott, szintén kardiológus édesapjától fakad a gyógyítás iránti vágya, a motiváció, hogy segítsen az embereken. „Ő mondta nekem mindig, hogy a kardiológiát ma már csak tudományos alapokon lehet művelni a betegágy mellett is, így azzal a gondolattal indultam el az orvosi egyetemen, hogy el kell sajátítani a lehető legtöbb ismeretet, ugyanakkor a tudomány területén is ki kell emelkedni, hogy a kardiológusi hivatást hitelesen és a legmagasabb színvonalon művelhessem”

– magyarázta.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Így nem is volt kérdés számára, hogy elkezdje a TDK-munkát. Ehhez dr. Radovits Tamás kutatócsoportját választotta, ahol elsajátíthatta az alapkutatáshoz szükséges módszereket, illetve a tudományos gondolkodást. A rezidens úgy véli, a témavezetőnek kulcsfontosságú szerepe van, így elsősorban nem is kutatási témát, hanem témavezetőt érdemes választani, aki „ráállítja” az embert a tudományos pályára, majd segíti abban kibontakozni.

Ötödév után a Jellinek Harry ösztöndíjjal lehetősége nyílt egy évet a Heidelbergi Egyetem szívsebészeti kutatólaborjában tölteni, ahol egy újfajta kardioprotektív gyógyszercsalád szívizominfarktusra gyakorolt hatásait vizsgálta, megalapozva ezzel az Innovációs Díjat is nyert kutatásának alapötletét. Hazatérve tovább folytatta a kutatást.

„Sosem csak a publikációs kényszer vezérelt, fontos volt számomra, hogy olyan kutatási témát válasszak, aminek klinikai relevanciája is van, azaz hasznosítható a mindennapi betegellátásban”

– fejtette ki dr. Sayour Alex Ali. Mint mondta, az újfajta megközelítésben fontos szerepe volt a ténynek, hogy az infarktusterület csökkentésére jelenleg sem eszközös, sem gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre, annak ellenére, hogy ez az infarktus hosszútávú kimenetelének egyik legfontosabb prediktora. Hozzátette: az infarktust ugyan katéterezéssel ma már sikeresen tudják kezelni, de a pácienseknél hosszútávon gyakran alakul ki szívelégtelenség – ezt igyekeznek megelőzni az infarktusterület csökkentésével.

Forgalomba került egy újfajta, cukorbetegeknek szánt gyógyszercsalád, melyek nagymértékben csökkentették a szívelégtelenség miatti hospitalizációt egy eleve magas rizikójú betegcsoportban, a cukorbetegekben – magyarázta. Felmerült benne, hogy ezeknek a szereknek lehet direkt szív- és érrendszeri védőhatása, azon felül, hogy normalizálja a cukorháztartási paramétereket. Ezt a hipotézist kísérleti állatmodelleken igazolta is: a szer valóban csökkentette az infarktus területet mintegy 30 százalékkal, illetve javította a szív funkciót. Elsők között írhattuk le nemzetközi szinten, hogy ezen gyógyszercsaládnak lehet direkt szívvédő hatása is, ez pedig teljesen újfajta lehetőséget nyithat meg az infarktusterület-csökkentés tekintetében – fogalmazott.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Eredményeiket alátámasztották egy preklinikai meta-analízissel is, mely során összefoglalták, hogy a gyógyszercsalád, független kutatócsoportok eredményeit is figyelembe véve, milyen hatásfokkal képes csökkenteni az infarktusterületet. Emellett kidolgoztak egy intravénás formulázást erre az egyébként szájon át bevehető gyógyszerre.infarktusterület csökkenés,új lehetőségA kutatást a jövőben a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a megújult Kísérleti Kutatólaboratóriumban tervezi folytatni nagyállatkísérletek formájában – ismertette a terveket.

Dr. Sayour Alex Ali az Innovációs Díj mellett kutatásával két OTDK első helyezést is elért, eredményeit egy rangos, nemzetközi, impakt fatoros szakfolyóiratban publikálta. Emellett a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse díjjal, illetve Pro Scientia Aranyéremmel is elismerték munkáját.

Forrás

Cikkünk a 2021-ben Innovációs Díjban részesülőket bemutató cikksorozatunk keretében készült. A további díjazottakról szóló cikkeinket ezen a linken olvashatja. 

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Finnország válaszától Zelenszkij az őrület határára kerülhet

A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal...

A Netflix egyik 2023-as debütáltja: Mindent szabad – videó

Mindent szabad (Fair play) Amikor egy méregdrága pénzügyi cégnél szóba kerül egy áhított előléptetés, a szerelmesek, Emily (Phoebe Dynevor)...

Az EU-tagállamok hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország közel egymilliárd eurót kapjon – egy éven belül

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország módosíthassa a nemzeti helyreállítási tervét....

Szoboszlai jött, látott és gólt lőtt – győzött a Liverpool + videó

Nehezen indult be a gépezet, de végül győzni tudott a Liverpool a sereghajtó Sheffield otthonában a Premier League...