16.8 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Az indiai feketepiacon is hiánycikk lesz lassan minden, amivel a koronavírust kezelhetik

Dátum:

Megosztás:

Segélyszervezetek juttatnak oxigént a lélegeztetésre szorulóknak, az USA és Nagy-Britannia segítséget ígér, miközben a feketepiac kereskedői meggazdagszanak India koronavírus-tragédiájából.

Egy újabb nap, egy újabb napi fertőzésszám-csúcs: a hétfői immár az ötödik olyan nap volt, amelyen megdőlt India korábbi rekordja. 352 991 új megbetegedést regisztráltak egyetlen nap alatt, miközben a helyzet most is drámaibb, mint amilyet valaha a pandémia során bármelyik ország is láthatott: Új-Delhiben négypercenként hal meg valaki új koronavírusban. A nemzetközi segítség már úton, de ez sem hozhat önmagában megoldást a szituációra.

Nagy-Britannia a Sky News szerint 495 oxigénkoncentrátort, 120 nem invazív lélegeztetőkészüléket és 20 kézi lélegeztetőt küld egykori gyarmatának, biztosítva Indiát támogatásáról. Az Egyesült Államok is hatalmas csomagot indított útnak az országba: ebben a Covishield oltás (az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca vakcinájának Indiában gyártott változata) gyártásához szükséges alapanyagok mellett gyógyszerek, gyorstesztek, lélegeztetőgépek és védőfelszerelések találhatók. Mindezen túl az NBC értesülése szerint a BioE vakcinagyár fejlesztésébe is jelentős összeget fektetnek be annak érdekében, hogy 2022 végére egymilliárd adagos kapacitással működhessen a gyár.

Elszálltak az árak

A pillanatnyi helyzet azonban az, hogy ha valaki állapota súlyossá válik, akkor a gyógyszerekért és az oxigénért folytatandó harc szinte kilátástalan küzdelem az országban. A BBC cikke arról számol be, hogy azokból a gyógyszerekből és eszközökből, melyekből akut hiány alakult ki Indiában,

a feketepiacon is nehéz utánpótlást szerezni,

az árak pedig a csillagos égig kúsztak. A következő árakat tapasztalta helyszíni tudósítójuk:

  • 50 liter oxigén ára a normál 80 dollár helyett 660-1330 dollár,
  • egy, a levegőből oxigént kivonni képes oxigénkoncentrátoré 330-930 dollár helyett 2000-2660 dollár
  • a remdesivir gyógyszeré 12-53 dollár helyett 330-10 00dollár,
  • a tokilizumab gyógyszeré 540 dollár helyett 2000-4000 dollár,
  • a fabiflué pedig 15 dollár helyett 66-133 dollár.

Ezek az árak a legtöbb család számára elérhetetlenek, így ők a feketepiacról sem tudnak kezelést biztosítani szeretteiknek, ha állapotuk válságosra fordulna. Vérvizsgálat, CT vagy röntgen készítésére is napokat kell várni, a laborok túlterheltsége miatt pedig három napba is telik egy PCR-teszt eredményét megkapni. A BBC által megkérdezett feketepiaci források azt mondják, azért ennyire magasak az áraik, mert ekkora a kereslet az elérhető mennyiségű gyógyszerre, miközben megkezdődött a hamis gyógyszerek árusítása is ezen a piacon. Megjelentek azok a csalók is, akik előleget kérnek a gyógyszerekre, aztán örökre eltűnnek.

Harc az oxigénért

Akik számára anyagi forrás hiányában ezek a megoldások egyébként sem elérhetők, sok kórházba hiába próbálják meg eljuttatni szeretteiket, mivel azok oxigénhiány miatt nem fogadnak új pácienseket.

Egy szikh jótékonysági szervezet ezért a lehetőségei szerint összegyűjtött mennyiségű oxigént az utcán szolgáltatta a légzéstámogatásra szoruló koronavírusos betegeknek:

riksák, autók hátsó ülésén ülő, esetleg fekvő betegek érkeztek a helyszínre a Sky News tudósítása szerint. Volt, aki számára már későn jött a segítség: nem élet túl az autóutat. Az oxigénnel támogatott betegek közt olyan, eszméletlen állapotúak is voltak, akiknek egészen egyértelműen kórházban lenne helye, de oda már nem tudtak bejutni. Vannak családok, amelyek több száz kilométeres autóutakat tesznek meg súlyos állapotú szeretteikkel a hátsó ülésen egy-egy kórházi ágyért, annak reményében, hogy a beteg túléli az utazást.

Mind veszélyben vagyunk

Az indiai helyzet drámaisága nemcsak abban rejlik, ahogyan otthonainkban ülve szörnyülködünk az ottani állapotokon, hanem abban is, amilyen következményei lehetnek annak. A COVAX máris jóval kevesebb oltást kap, mivel az Indiai Szérum Intézet most az otthoni igény ellátására koncentrál a vakcinakészítésben: minden egyéb típusú segítség mellett Indiának arra lenne most a legnagyobb szüksége, hogy a vakcinagyártási kapacitásokat növelni tudja, írja a The Guardian. De nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy

egy naponta több százezer új esetet produkáló országban, ahol egy duplamutáns variáns már megszületett, a vírusnak olyan lehetősége van arra, hogy tovább fejlődjön, esetleg megkerülve az immunitást, amilyen sehol máshol a világon.

Az elszabadult indiai járványhelyzetnek ebből a szempontból is nagy ára lehet az egész világ számára – jó példa erre a brazil variáns története.

Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Kate Winslet; Liam Hemsworth; – A ruhakészítő – videó

Mély érzelmű, ausztrál romantikus dráma, Rosalie Ham bestseller regénye alapján. Egy gyönyörű nő visszatér szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi...

Liam Hemsworth; Harrison Ford; Amber Heard; Gary Oldman; – Paranoia – videó

New York közepén a toronyházak labirintusában számtalan mamutcég ontja magából a dollármilliárdos megbízásokat. Ha ott egyszer is hibázol,...

Esti torna – videó

30 perces alakformáló torna mára Jánbor Brigittával, ... az idősebbek és a tornához nem annyira hozzászokottak csak azt...

Esti mese – videó

Altasd el az állatokat! Kutyus-, cica altató! Szép álmokat gyerekek! Videó itt! Nyitókép és videó forrása Hirmagazin.eu