11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Az Európai Parlament szocialista elnöke nem kerítéspárti

Dátum:

Megosztás:

 2015 06 25 215539
2015. 06. 25. – 21:34 forrás: MTI
Rövidtávú megoldásokkal, kerítésépítéssel nem lehet megoldani a migráció problémáját – közölte Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke, miután eszmecserét tartott az Európai Unió tagországainak Brüsszelben ülésező állam-, illetve kormányfőivel.

Schulz arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migrációnak globális okai vannak, és a probléma gyökerére kell összpontosítani, amihez több erőforrást is hozzá kell rendelni. Schulz amellett érvelt, hogy meg kellene teremteni a legális bevándorlás lehetőségét, de nem bevándorlási jogot, csak esélyt azoknak, akik bevándorolnának, hogy jelezhessék erre vonatkozó igényüket.

Schulz a többi között az amerikai zöldkártya rendszerét hozta fel példaként.
Az állam-, illetve kormányfőknek elmondott és a sajtónak kiosztott beszédében Schulz uniós migrációs és menekültpolitika kidolgozását sürgette.

„Akik azt mondják, hogy a migráció olyan probléma, amely megoldható a határok lezárásával, nem mondanak igazat” – áll Schulz írásban kiadott beszédében. Az EP-elnök szerint a felelősség azt jelenti, hogy minden tagállam betartja a közös szabályokat, s nem tesz egyoldalú lépéseket. Bent, az állam- és kormányfők társaságában Schulz a kötelező menekültkvóták mellett szállt síkra, mondván, hogy az önkéntes és kormányközi megoldások korábban nem váltak be.

„Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a dologból, máskülönben a szolidaritás puszta jótékonykodássá válik” – mondta a kiadott beszéd tanúsága szerint.
Az EP elnöke arra is kitért, hogy amikor a libanoni polgárháború elől menekülők érkeztek Európába, ők a konfliktus végeztével vissza is tértek hazájukba, s azok a szíriai menekültek, akik jelenleg törökországi táborokban élnek, szintén haza akarnak térni.

Schulz a görög válságról is szólt, s úgy vélte: értelmes emberek módjára kellene megoldást találni. Rámutatott ugyanakkor, hogy ha most sikerül is megállapodni, az csak az első lépés azon az úton, hogy Görögország olyan ország legyen, amelyben ismét beindul a növekedés és a foglalkoztatás bővülése.

„Azt hiszem, mindenki tisztában van azzal, hogy változásokra van szükség” – hangoztatta Schulz, aki szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nehéz helyzetben van, mert próbálja betartani a választási kampányban tett ígéreteit, s közben megkötni a Brüsszelben szükséges kompromisszumokat.

„Biztos, hogy ő is tudja, hogy nagyon súlyos a helyzet” – hangoztatta az EP szociáldemokrata elnöke.

Schulz azt is elmondta, hogy szerinte a görögök hatalmas áldozatokat hoztak, a hitelezők pedig jelentős kedvezményeket tettek, ezért Athénnak el kellene fogadnia a feléje nyújtott kezet.

Az EP-elnök a brit uniós tagság jövőjéről is beszélt, s a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Közölte, hogy az EP is várja David Cameron brit kormányfő konkrét javaslatait. Szerinte nem helyes az a megközelítés, hogy a britek az uniós szabályozás további pontjai alól kérjenek felmentést. Úgy vélte, az volna a helyes, ha közös erőfeszítéssel sikerülne elérni, hogy az egész Európai Unió hatékonyabban, átláthatóbban és jobban működjön.

Tóbiás: nem a falak felhúzása jelenti a megoldást

Az európai szocialista kormányzati, illetve pártvezetők egyetértenek abban, hogy nem a falak felhúzása jelenti a megoldást a migrációs problémákra – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

2015 06 25 215539 copy
Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke beszél az Európai Szocialisták Pártjának (PES) 10. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2015. június 13-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Call to Europe nevű programsorozat első részében a FEPS, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa konferenciát szervezett a szélsőségesség terjedése és az iszlámellenesség, illetőleg ehhez kapcsolódóan a szegénység és társadalmi kirekesztés témakörében.

Ezt követően európai baloldali politikusok folytattak vitát, kapcsolódva azokhoz a kérdésekhez, amelyek a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs napirendi pontjai, illetve amelyeket az EU-csúcs mellett kiemelkedő európai érdeklődés övez.

Ez utóbbi kategóriába esik a görög adósságválság, amivel kapcsolatban Tóbiás József azt emelte ki, hogy a résztvevők mind Európa, mind a görög nép szempontjából fontos érdeknek, közös célkitűzésnek minősítették Athén és a hitelező intézmények közötti megállapodás létrejöttét.

Az EU-csúcs legfőbb vitatémájáról, a menekültkérdésről – közölte Tóbiás József – úgy vélekedtek a szocialista politikusok, hogy a probléma elhúzódó jellegű lesz, amire Európának közös cselekvési programot kell kidolgoznia.

Rövid távon olyan intézkedésekre van szükség, mint például a menekültügyi ellátórendszer, illetve az idegenrendészeti, határvédelmi intézmények rendelkezésére álló összegek növelése, középtávon olyan feltételrendszert kell kialakítani, amelynek a segítségével integrálni lehet a hazájukat háborús okokból elhagyó menekülteket, hosszú távon pedig olyan programot kell megvalósítani, amely a biztonságos létfeltételek megteremtésével a migráció helyett inkább a helyben maradásra ösztönzi az embereket.

Mindezt – ismertette az MSZP elnöke az európai szocialisták tanácskozásán megfogalmazott közös álláspontot – nem az szolgálja, „ha a közös Európában korlátokat, szögesdrótot, falakat akarunk felhúzni”. Ez önmagában nem jelent megoldást a problémára – tette hozzá.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...