1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Az európai hadiipar az ukrán háború nagy nyertese

Dátum:

Megosztás:

Az ágazatot elárasztja az optimizmus.

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki. Tudósítóink a helyszínről számolnak be a helyzetről.

Németország 100 milliárd eurós fejlesztési programot jelentett be, a Rheinmetall részvényei egyetlen napon 25%-ot emelkedtek a tőzsdén. A német hadiipari cég, amely elsősorban harckocsikat gyárt, Magyarországon is érdekelt.

42%-kal nőtt a német Hensoldt cég részvényeinek értéke egyetlen napon Olaf Scholz kancellár bejelentése után. Ez a cég szállítja a chipek jelentős részét az Airbus gépekbe. A Leonardo olasz hadiipari cég részvényeinek árfolyama egyetlen kereskedési napon 15%-kal emelkedett, a francia Dassault esetében ez 8%. A svéd Saab 18%-os növekedést produkált – írja a francia közszolgálati RFI portál.

Eufória Scholz kancellár beszéde után

Az egész európai hadiipart elárasztja az optimizmus, hiszen Németország a GDP 2%-ára emeli katonai kiadásait, és ebből nemcsak a német hadiipar profitál. A Bundeswehr egyébként rá is szorul a megnövelt kiadásokra, mert kiderült például, hogy a Baltikumba vezényelt német katonáknak nincs megfelelő téli ruházata.

Az Európai Unió és sok tagállam fegyvereket szállít Ukrajnába az oroszok ellen védekező ukrán hadseregnek. Ez újdonságnak számít, és a hadiiparban általában hosszú távra terveznek, de most megpróbálják kielégíteni az igényeket. Svédország, amely nem is tagja a NATO-nak, rakétakilövőket szállít Ukrajnába. Ezért is emelkedtek meg a Saab részvényei. Finnország és Lengyelország máris nagy összegű rendeléseket adott a német hadiiparnak. Mindkét állam szállít fegyvereket Ukrajnába.

Németország is szakított eddigi alapelvével, hogy háborús övezetbe nem szállít fegyvereket. A Rheinmetall ennek következtében hatszorosára növeli a tanklövedékek gyártását.

Az Európai Unió 450 millió euró értékben szállít fegyvereket Ukrajnába , de nagy kérdés , hogy ezek milyen gyorsan érnek oda. A légteret az oroszok ellenőrzik , ezért ez túlságosan veszélyes. Marad a szárazföldi szállítás Lengyelországon keresztül – írja a Deutsche Welle portál.

És Amerika?

Az USA 350 millió dolláros gyors segélyt nyújt az ukrán hadseregnek. Az elmúlt évben összesen egymilliárd dollár értékben szállítottak fegyvert Ukrajnába. Ezek elsősorban tankelhárító fegyverek és Stinger rakéták, amelyekkel repülőgépeket és helikoptereket lehet lelőni.

A világ hat legnagyobb fegyvergyártó cége közül öt amerikai. Természetesen ők is profitálni akarnak az ukrán háború nyomán megnövekedő keresletből – írja a francia RFI portál.

Forrás, fotó: HVG / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...