6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Az EU külügyi biztosa lőszerért könyörög, mert ha nincs, vége a háborúnak

Dátum:

Megosztás:

A háború elvesztését jelenti Ukrajna számára, ha az Európai Unió nem találja meg heteken belül a módját annak, hogy felgyorsítsa a lőszerellátást

– figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a müncheni biztonsági konferencia zárónapján vasárnap.

Az is elképzelhető, hogy az unió a koronavírus-vakcina elosztásának mintájátra küldene muníciót Volodimir Zelenszkij hadseregének.

Elmondta, hogy az uniós védelmi miniszterek március 8-9-re tervezett rendkívüli találkozója lehetőséget ad az országoknak arra, hogy lőszert ajánljanak fel meglévő készleteikből, hozzátéve, hogy az európai hadseregeknek számára akár 10 hónapig is eltarthat, amíg egyetlen új lőszert is megrendelnek és megkapnak.

Sürgős háborús üzemmódban vagyunk. Ezt a lőszerhiányt gyorsan meg kell oldani, hetek kérdése

– mondta a müncheni konferencián hozzátéve: ellenkező esetben a háborúnak vége, utalva arra, hogy Ukrajnának nincs esélye az orosz erőfölénnyel szemben.

A legfrissebb hírek itt!

Guardian szerint az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén Borell azt is napirendre tűzi, hogy a meglévő 3,6 milliárd eurós európai békeeszközből az EU közösen szerezzen be lőszert a koronavírus idején a vakcinák beszerzésének mintájára, ezt az ötletet először Kaja Kallas észt miniszterelnök vetette fel.

Működhet, de mégsem

Borrell szerint az észt ötlet középtávon működne, de szerinte a hiány olyan sürgős, hogy az uniós országoknak a meglévő készletekből kell meríteniük. Fel kell használnunk, amivel a tagállamok rendelkeznek – mondta.

Sokkal többet kell tenni, és sokkal gyorsabban. Még mindig sok a tennivaló. Növelnünk és fel kell gyorsítanunk katonai támogatásunkat. Jelenleg az európai hadseregnek csaknem 10 hónapba telik egy 155 mm-es kaliberű lövedék megvásárlása, majdnem egy évbe, és csaknem három évbe, amíg egy levegő-levegő rakétát vásárol. Ez nincs összhangban azzal a háborús helyzettel, amelyben élünk

– jelentette ki.

Kallas ugyanezen az eseményen felszólalva azt mondta, hogy Oroszország háborús üzemmódban van, három műszakban gyárt lőszert, és hozzátette, hogy Európában is hasonló háborús alapokra kell helyezni a hadrendet. Azt állította, hogy a védelmi ipar vezetői azt mondták neki, hogy nem kaptak megrendeléseket az EU-tól.

Borrell szerint a lőszerek hiánya azért van, mert „elfelejtettük a klasszikus háborúkat – csak expedíciós erőkkel és technológiai villámháborúval foglalkoztunk”.

Kép: Reuters

Felidézte, hogy néhány európai ország, például Lengyelország megduplázta védelmi költségvetését, míg Franciaország 40 százalékkal 39 milliárd euróról 59 milliárd euróra növelte védelmi kiadásait.

Kreml: a Nyugat nem akar békét

A kollektív Nyugat részéről nincs meg a készség vagy a nyitottság a békekezdeményezésekre – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő vasárnap a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

A szóvivő ezt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek azzal a kezdeményezésével kapcsolatban mondta, hogy Minszkben rendezzenek egy orosz-amerikai csúcstalálkozót, az ő részvételével.

Aligha remélhetünk viszonosságot és választ egy ilyen kezdeményezésre bárki részéről is a kollektív Nyugatról. Washingtonból pedig hallottuk a nyilatkozatokat, hogy Joe Biden amerikai elnöknek nem lesz más állomása (a jövő héten esedékes európai útja során), mint Lengyelország. Tehát egyelőre nincs készség vagy nyitottság a kollektív Nyugat részéről a békekezdeményezésekre

– közölte.

Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, a parlament két házához intézendő üzenetében részletes értékelést ad majd a nemzetközi helyzetről és az Ukrajnai elleni „különleges hadműveletről”.

A legfrissebb hírek itt!

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Emmanuel Macron francia elnöknek arra a kijelentésére érezte fontosnak reagálni, miszerint Franciaország soha nem támogatta és nem is fogja támogatni Oroszország teljes legyőzését. Zaharova emlékeztetett rá, hogy Franciaország fegyvert szállít Ukrajnának.

Közben Oroszország részvétele miatt az ukrán parlamenti képviselők bojkottálni fogják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének 22. téli ülését, amelyet február 23-án és 24-én tartanak Bécsben.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...