-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Az ernyős sárma szépsége, avagy a mérgező madártejnek is lehet örülni

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 19 085059

Április végétől két héten át találkozhatunk az ernyős sárma gyönyörű tejfehér virágaival erdőszélen, mezőn, árnyas vízparton – vagy akár saját kertünkben is.
Az ernyős sárma szépsége, avagy a mérgező madártejnek is lehet örülni

Az Európa délkeleti vidékein, valamint Afrika északnyugati partvidékén, és Ázsia kisebb elszigetelt területein őshonos Ornithogalum umbellatum immár Észak-Amerikában is teret hódított magának. Elegáns megjelenésének köszönhetően dísznövényként került a tengerentúlra, ám ott oly kedvező környezeti feltételekre lelt, hogy hamar kitört a kertekből, és egyes területeken már az inváziós minősítést is megkapta.

Az ernyős madártejnek is nevezett növény egy legfeljebb 30 cm magasra növő hagymás évelő. Népszerűségét hat, csillagszerű formába rendeződő, hosszúkás, csúcsos lepellevél által alkotott tejszínű virágainak köszönheti. A sárga porzókat sugarasan szimmetrikus elrendeződésben közrefogó lepellevelek hátoldalán jellegzetes zöld csík fut végig. Az angol köznyelvben betlehemi csillagnak is nevezett ernyős sárma különleges virágaiban április végétől május közepéig gyönyörködhetünk.

2015 03 19 085113

A virágok a csupasz szár tetején sátorozó fürtöt alkotnak, amely akár húsz virágfejből is állhat. A növény tőállású levelei – amelyek hossza sokszor akár a növény magasságát is meghaladhatja – a tőtől szép ívet képezve elhajlanak. A keskeny levelek színén fehér csík látható.

Az ernyős madártej homokos és agyagos talajon egyaránt megél. A tél és a tavasz folyamán bőséggel igényli a csapadékot, nyáron azonban a szárazságot is eltűri. Leginkább a félárnyékot és a nedves talajt kedveli, így például egy cserjék alatti árnyas hely ideális lehet számára. Az erős kis növény azonban a napon is jól érzi magát, és akár a fű közé is telepíthető.

Az ernyős sárma szaporítása igen egyszerű: a növény kb. 2 centiméter átmérőjű kis hagymája által nevelt fiókhagymákat az ősz folyamán leválasztjuk, majd 8-10 cm mélyre, és nagyjából ugyanilyen távolságra a földbe dugjuk. Akinek erre nincs lehetősége, az a növény júliusban beérő, gömbölyű magjaiból nevelhet palántákat. Ezek hagymáit a következő, vagy az azt követő évben hármasával külön cserépbe kell dugni, s egy évvel később lehet kiültetni.

Az ernyős sárma felhasználása egyes népi gyógymódokban ugyan nem ritka, ám a neki tulajdonított gyógyhatások többségét tudományos vizsgálatok egyelőre nem támasztják alá. Jelenleg bizonyos daganatos megbetegedések kezelése során alkalmazzák, a Bach virágterápiában pedig bánat, kétségbeesés esetén szolgál gyógyírként.

A növény hagymája mérgező alkaloidokat tartalmaz, így a hagyma elfogyasztása után gyomor- és bélpanaszok, bőrgyulladás, illetve szívritmuszavar léphet fel. A szájüregben és a torokban égető érzés, illetve duzzadás keletkezhet, amelyet esetleg émelygés, vagy hányás követhet. A bőrirritáció foka mindazonáltal alacsony, és a tünetek néhány perc alatt elmúlnak.

2015 03 19 085128

Forrás: szepzold; Kép: szepzold;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...