-0.5 C
Budapest
2023. március. 29. szerda

Az ENSZ szerint teret nyernek Líbiában az IÁ-hoz kötődő harcosok

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Egy új ENSZ-jelentés szerint megszilárdították pozícióikat és teret nyernek Líbia középső részén az Iszlám Állam szervezetének hűséget esküdő fegyveres csoportok.

A kaotikus észak-afrikai országban működő ENSZ-misszió hétfőn közzétett jelentése a tengerparti Szirtet, Haravát és en-Nófliját emeli ki, mint amelyek térségében az Iszlám Államhoz kötődő csoportok újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban.

Az ENSZ szerint teret nyernek Líbiában az IÁ-hoz kötődő harcosok
Orosz vadászgépek Líbiában. EPA

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány, illetve két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak Tripoliban. A nemzetközi közösség a két kormányt igyekszik rávenni, hogy kössön békemegállapodást, a líbiai fegyveres csoportok azonban inkább kiaknázzák a káoszt.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának és líbiai támogató missziójának (UNSMIL) közös jelentése arra is kitér, hogy a líbiai konfliktusban a felek olyan nemzetközi jogsértéseket – egyebek közt kínzásokat és tömeges, nyilvános kivégzéseket – követnek el, amelyek háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

Az elmúlt években menekültek és migránsok ezrei keltek útra Líbiából Európa felé, vállalva a nemegyszer halálos veszélyt jelentő átkelést a Földközi-tengeren. Az ország polgárháborús viszonyai közepette nyilvánvalóan virágzik az embercsempészet.

A világszervezet közleményben tudatta, hogy új líbiai különmegbízottja, Martin Kobler veterán német diplomata kedden veszi át posztját spanyol elődjétől, Bernardino Leontól, aki nem járt sikerrel a szemben álló líbiai felek párbeszédének elősegítésében, és kínos diplomáciai botrányokba keveredett.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio; Jonah Hill; Matthew McConaughey; Margot Robbie; – A Wall Street farkasa – videó (18+)

A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is...

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban...

Bejelentés: hamarosan lép a kormány a fúrt kutak ügyében

Csökkenteni fogják azoknak a korábban szabálytalanul létesített kutaknak az engedélyezési költségét, amelyeket nem öntözésre, hanem háztartási célra használnak...

Új helyen bukkant fel és rekorder lett M237, a vándorló farkas – itt a teljes útvonala

Immáron a legnagyobb távolságot dokumentáltan megtevő farkas Európában az a példány, mely tavaly nyáron Svájcból indult, a napokban...