-0.5 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Az ENSZ a természet helyreállítására buzdít a klímaválság megoldásáért

Dátum:

Megosztás:

Felhívás egy milliárd hektár terület helyreállítására a környezetvédelmi világnap előestéjén (június 5.)

Róma/Nairobi, 2021. június 4. – A három legnagyobb kihívást jelentő tényező (klímaváltozás, a természet visszaszorulása, környezetszennyezés) ellenére nem tágíthatunk a céltól, hogy az előttünk álló évtizedben egy milliárd hektár – Kína kiterjedésével megegyező – leromlott állapotú területet állítsunk helyre.

Hasonló vállalásokra lenne szükség az óceánok kapcsán is – olvasható egy új jelentésben, melyet az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közösen jelentetett meg az ENSZ ökoszisztéma helyreállítás évtizede 2021–2030 indulásának apropóján.

Az Ökoszisztéma helyreállítás az ember, a természet és az éghajlat szolgálatában jelentés szerint az emberiség a fenntartható szinten elérhető ökoszisztéma szolgáltatások 1,6-szorosát használja. Ami azt jelenti, hogy a megóvás önmagában nem ment meg bennünket egy nagyobb természeti válságtól és a biológiai sokféleség csökkenésétől. A helyreállítás költsége a szárazföldi területeken a becslések szerint akár 200 milliárd dollárra is rúghat évente 2030-ig. Ám – jegyzi meg a jelentés – minden befektetett 1 dollár akár 30 dollár gazdasági nyereséggel is járhat.

Mindenki ezt olvassa most!

A sürgősen helyreállítandó ökoszisztémák között találunk mezőgazdasági területeket, erdőket, legelőket, szavannákat, hegyvidékeket, mocsarakat, városi területeket, édesvizetek és az óceánokat. A mintegy két milliárd hektár rossz állapotú terület mentén élők nagy része szegény és a társadalom peremére szorult.

„Az erózió már most is hatással van 3,2 milliárd ember jólétére – ez a világ lakosságának 40%-a. Évről évre a világ gazdasági kibocsátásának 10%-val megegyező értékű ökoszisztéma szolgáltatást veszítünk el” – olvasható az UNEP ügyvezető igazgatója, Inger Andersen, és a FAO főigazgatója, Csü Tongjü közös előszavában, hangsúlyozva, hogy a tendencia visszájára fordítása „masszív előnyökkel járna.”

Az ökoszisztéma helyreállítás alatt azt a folyamat értjük, amikor megállítjuk annak leromlását és ezáltal tisztább levegőt és vizeket, a szélsőséges időjárás csökkenését, jobb egészséget és biológiai sokféleséget, illetve a növények beporzását kapjuk. A visszaállítás sokféle tevékenységet jelenthet, például az erdősítést, a mocsarak helyreállítását és a korallzátonyok rehabilitációját. Több Fenntartható Fejlődési Cél, továbbá a Riói Biológiai Sokféleség Egyezményhez megvalósításához is hozzájárul.

Mindenki ezt olvassa most!

Tettekre van szükség a párizsi egyezmény által megcélzott 2 Celsius fok alatti globális hőmérséklet-növekedés biztosításához is. A helyreállítás révén – amennyiben kéz a kézben jár a természeti ökoszisztémák átalakításának megállításával – a biológiai sokféleség várható csökkenésének 60%-a elkerülhető lenne. Hatékonyan juthatnánk gazdasági, társadalmi és ökológiai előnyökhöz egyszerre: csak az agrár-erdészet önmagában javíthatja 1,3 milliárd ember élelmezését, miközben a befektetésekkel a mezőgazdaságba, a mangrove erdők megóvásába és a vízgazdálkodásba hozzájárulhat a klímaváltozással való megküzdéshez és a befektetés négyszeresen térülne meg.

Az ENSZ évtizedről

Az ENSZ ökoszisztéma helyreállítás évtizede 2021–2030 egy segélykiáltás bolygónk ökoszisztémáinak megőrzéséért és megújításáért – a saját és a természet érdekében. Az ENSZ Közgyűlés bólintott rá az évtizedre, mely az UNEP és a FAO égisze alatt valósul meg. Az évtized célja egy erős és széleskörű globális mozgalom elindítása a helyreállítás felgyorsításáért és egy fenntartható jövő garantálásáért.

Nyitókép: részlet a képből – Helyi asszonyok gyülekeznek egy tó körül Zimbabwéban. ©FAO

Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...