23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Az ENSZ a természet helyreállítására buzdít a klímaválság megoldásáért

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Felhívás egy milliárd hektár terület helyreállítására a környezetvédelmi világnap előestéjén (június 5.)

Róma/Nairobi, 2021. június 4. – A három legnagyobb kihívást jelentő tényező (klímaváltozás, a természet visszaszorulása, környezetszennyezés) ellenére nem tágíthatunk a céltól, hogy az előttünk álló évtizedben egy milliárd hektár – Kína kiterjedésével megegyező – leromlott állapotú területet állítsunk helyre.

Hasonló vállalásokra lenne szükség az óceánok kapcsán is – olvasható egy új jelentésben, melyet az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közösen jelentetett meg az ENSZ ökoszisztéma helyreállítás évtizede 2021–2030 indulásának apropóján.

Az Ökoszisztéma helyreállítás az ember, a természet és az éghajlat szolgálatában jelentés szerint az emberiség a fenntartható szinten elérhető ökoszisztéma szolgáltatások 1,6-szorosát használja. Ami azt jelenti, hogy a megóvás önmagában nem ment meg bennünket egy nagyobb természeti válságtól és a biológiai sokféleség csökkenésétől. A helyreállítás költsége a szárazföldi területeken a becslések szerint akár 200 milliárd dollárra is rúghat évente 2030-ig. Ám – jegyzi meg a jelentés – minden befektetett 1 dollár akár 30 dollár gazdasági nyereséggel is járhat.

Mindenki ezt olvassa most!

A sürgősen helyreállítandó ökoszisztémák között találunk mezőgazdasági területeket, erdőket, legelőket, szavannákat, hegyvidékeket, mocsarakat, városi területeket, édesvizetek és az óceánokat. A mintegy két milliárd hektár rossz állapotú terület mentén élők nagy része szegény és a társadalom peremére szorult.

„Az erózió már most is hatással van 3,2 milliárd ember jólétére – ez a világ lakosságának 40%-a. Évről évre a világ gazdasági kibocsátásának 10%-val megegyező értékű ökoszisztéma szolgáltatást veszítünk el” – olvasható az UNEP ügyvezető igazgatója, Inger Andersen, és a FAO főigazgatója, Csü Tongjü közös előszavában, hangsúlyozva, hogy a tendencia visszájára fordítása „masszív előnyökkel járna.”

Az ökoszisztéma helyreállítás alatt azt a folyamat értjük, amikor megállítjuk annak leromlását és ezáltal tisztább levegőt és vizeket, a szélsőséges időjárás csökkenését, jobb egészséget és biológiai sokféleséget, illetve a növények beporzását kapjuk. A visszaállítás sokféle tevékenységet jelenthet, például az erdősítést, a mocsarak helyreállítását és a korallzátonyok rehabilitációját. Több Fenntartható Fejlődési Cél, továbbá a Riói Biológiai Sokféleség Egyezményhez megvalósításához is hozzájárul.

Mindenki ezt olvassa most!

Tettekre van szükség a párizsi egyezmény által megcélzott 2 Celsius fok alatti globális hőmérséklet-növekedés biztosításához is. A helyreállítás révén – amennyiben kéz a kézben jár a természeti ökoszisztémák átalakításának megállításával – a biológiai sokféleség várható csökkenésének 60%-a elkerülhető lenne. Hatékonyan juthatnánk gazdasági, társadalmi és ökológiai előnyökhöz egyszerre: csak az agrár-erdészet önmagában javíthatja 1,3 milliárd ember élelmezését, miközben a befektetésekkel a mezőgazdaságba, a mangrove erdők megóvásába és a vízgazdálkodásba hozzájárulhat a klímaváltozással való megküzdéshez és a befektetés négyszeresen térülne meg.

Az ENSZ évtizedről

Az ENSZ ökoszisztéma helyreállítás évtizede 2021–2030 egy segélykiáltás bolygónk ökoszisztémáinak megőrzéséért és megújításáért – a saját és a természet érdekében. Az ENSZ Közgyűlés bólintott rá az évtizedre, mely az UNEP és a FAO égisze alatt valósul meg. Az évtized célja egy erős és széleskörű globális mozgalom elindítása a helyreállítás felgyorsításáért és egy fenntartható jövő garantálásáért.

Nyitókép: részlet a képből – Helyi asszonyok gyülekeznek egy tó körül Zimbabwéban. ©FAO

Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...
facebook