18 C
Budapest
2023. május. 30. kedd

Az emojik lefülelhetetlenné teszik az internetes zaklatást..

Dátum:

Megosztás:

Az Oxford Internet Institute szerint a hangulatjelek miatt egyes bántó tartalmak fölött elsiklanak az algoritmusok, míg teljesen ártatlanokat megbélyegeznek.

Egyes internetes algoritmusok, melyeket a zaklató és bántalmazó tartalmak kiszűrésére terveztek, sokkal kevésbé hatékonyak, amennyiben hangulatjeleket is használnak az egyébként valóban bántó üzenet kifejezésére.

Még több külföldi hír

Miután az angol futballválogatott elveszítette a futball-Eb döntőjét, Marcus Rashford, Bukayo Saka és Jadon Sancho rasszista, gyalázkodó üzenetek özönét kapta a közösségi médiában, sokat majmos emojikkal – az angol bajnokság kezdetével lehet attól tartani, hogy az ilyenek megsokszorozódnak, hacsak a közösségi oldalak nem kezdik el hatékonyan kiszűrni az ilyen típusú tartalmakat. A ma használatos rendszerek olyan adatbázissal dolgoznak, amelyekben szövegek találhatók, nem pedig hangulatjelek: az ilyen rendszereket igencsak próbára teszi az, hogyha szimbólumokat is tartalmazó szövegeket kell feldolgozniuk.

A Sky News analíziséből kiderült, hogy

azokat az Instagram-fiókokat, amelyek hangulatjeleket is tartalmazó rasszista üzeneteket közvetítettek, háromszor kisebb eséllyel függesztették fel

a kizárólag szöveges rasszista üzeneteket közlőkkel szemben. Emiatt kutatók egy négyezer mondatból álló adatbázist hoztak létre, melynek szövegei emojikat is tartalmaznak, ezzel tanították újra az algoritmusoknak, milyen tartalom számít offenzívnek, és milyen nem. Ennek alapján már könnyebbé vált a nem megfelelő tartalmak szűrése.

Még több külföldi hír

A kutatók faji, nemi, nemi identitás alapú, szexuális, vallási és fogyatékosságon alapuló abúzust vizsgáltak, illetve a hangulatjelek eltérő módokon történő használatát is vizsgálták. Teszteltek például olyan szövegeket, amelyekben egy szimbólumhoz – például a melegekre utaló szivárványhoz – gyűlölködő üzenet társult.

A Perspective API, egy Google által támogatott projekt, amely a gyűlöletbeszéd azonosítására szolgáló szoftvert kínál,

14 százalékban volt hatékony a gyűlölködő megjegyzések felismerésében

az adatbázisban. Ezt az eszközt széles körben használják, és jelenleg naponta több mint 500 millió kérést dolgoz fel. A kutatók segítségével sikerült a pontosságot 30 százalékkal növelni a gyűlölködő és a semleges szövegek közti különbségtételt, és 80 százalékkal az egyes emojikkal összefüggő bántalmazást.

Ez a megoldás sem tökéletes ugyanakkor: nem mindegy ugyanis, milyen kép környezetében helyezkedik el a szöveg, az állandóan változó nyelvhasználat pedig tovább nehezíti mindezt. Problémát jelent az is, hogy az algoritmus nem tud különbséget tenni aközt, ha valaki saját közösségéről beszél, vagy ha másokról.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...