6.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

AZ EMBERI TEST 4 FURCSASÁGA ÉS ENNEK MAGYARÁZATA

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az emberi test számos különleges tulajdonsággal bír, amelyek ámulatba ejtenek mindenkit, aki kicsit is behatóbban foglalkozik ezek mibenlétével. Az alábbiakban álljon itt 4, emberi szervezettel kapcsolatos furcsaság és azok magyarázata.

AZ EMBERI TEST 4 FURCSASÁGA ÉS ENNEK MAGYARÁZATA

MIÉRT CSORDUL KI A KÖNNYÜNK, AMIKOR JÓÍZŰT NEVETÜNK?

A kutatók máig nem tudják pontosan, hogy ez miért van így, ám az világos, hogy a nevetés és a sírás hasonló pszichológiai reakciók. Mindkettő felfokozott érzelmi állapotban jelentkezik, és egyik sem állítható meg parancsra – mondta Robert R. Provine, a Maryland Egyetem pszichológusa.

Hozzátette: az emberek a sírást legtöbbször a szomorúsággal társítják, ám a könnyfolyás ennél sokkal összetettebb emberi reakció. Úgy tűnik, hogy mind a nevetés, mind a sírás hasznos, mivel a stresszélmények eltörlését eredményezik, azzal, hogy ellensúlyozzák a kortizol és az adrenalin hatását. Ezért, amíg nevetni és sírni tudunk, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

MIÉRT SÍRUNK HAGYMAPUCOLÁS KÖZBEN?

Amikor kettévágunk egy hagymát, a növényt alkotó sejteket is elvágjuk, ami enzimeket szabadít fel. A könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel és ez váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A sulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni. A tudósok megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám kiderült, hogy a sírásért felelős enzimek a hagyma pikáns ízéért is felelősek.

MIÉRT ROPOGNAK AZ ÍZÜLETEINK?

Az ízület két csont találkozásánál kialakult, mozgékony szerkezet. A szemben álló csontrészek széleit ízületi tok és erős szalagok, inak kötik össze. Az ízületi tokon belül a csontvégeket kemény, rugalmas porc borítja, közöttük pedig keskeny ízületi rés található, amelyet egyfajta kenőanyagként ízületi folyadék tölt ki. Ennek köszönhetően harmonikus a mozgásunk.

Az ízületi tokban levő folyadék gázokat tartalmaz. Ha megnyújtjuk az ízületet, ezzel összenyomjuk a folyadékot, aminek során a nitrogén tartalmú gázok kiszabadulnak belőle, ez adja a recsegő hangot, ezután az ízület valamivel hajlékonyabb lesz. Az ízületet nem lehet egymásután gyorsan ropogtatni, mert a kiszabadult gázt az ízületi folyadéknak előbb újra el kell nyelnie, ez mintegy 15-30 percet vesz igénybe. Az ujjropogtatástól ugyan nem kopik el az ízület, de a szorítás erejét gyengítheti.

Az ízületi recsegés, ropogás hátterében ugyanakkor legtöbbször a porckopás áll. Kialakulásában szerepet játszhatnak öröklött tényezők, fokozott terhelés, amelyet okozhat versenysport, nehéz fizikai munka vagy elhízás, de az életkorral együtt a porckopással járó panaszok is növekednek. Ehhez hozzájárulhat a mozgásszegény életmód is, hiszen a porc táplálékát az ízületi folyadékból veszi fel, ami mozgás hatására termelődik.

MI OKOZZA A LIBABŐRT?

Mindenki tapasztalta, hogy ha hideg van, vagy fél valamitől, akkor libabőrös lesz. Ekkor a szőrszálak tövében levő izmok összehúzódnak, ennek következménye a libabőr, aminek főleg a régmúltban volt jelentősége, amikor az emberi testet még szőr borította. A felálló szőrzet ugyanis felmelegítette a testet, és az ellenséget is megfélemlítette. Az evolúció során az ember ugyan elvesztette a bundáját, de a test a libabőr formájában megőrizte a szőrzet jelentőségét.

Forrás: Arany gondolatok

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...

Ennyi volt az elektromos rollereknek? Párizsban már fontolgatják, hogy kitiltják őket a városból – Menjenek vagy maradjanak? Szavazz!

Az elektromos rollerek megosztó járművek: sokan imádják, de nem kicsi az a tábor sem, amelynek a tagjai rossz...

„Hazug g*ci vagy!” – óriási veszekedés kerekedett abból, hogy VV Reni hány férfival feküdt le..

Csupán két éjszakát töltöttek a luxus helyszínen a ValóVilág idei versenyzői, akik közül többen már az első éjszaka...