17.4 C
Budapest
2022. május. 25. szerda

„Az embereink hullanak, mint a legyek” – Pusztít a járvány a roma közösségekben Magyarországon..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Pusztít a koronavírus-járvány a roma közösségekben Magyarországon – derül ki a Reuters cikkéből.

Nem mindennapi írást jelentetett meg szerdán a Reuters: a cikk a magyarországi roma közösség járvány sújtotta állapotairól számol be.

A cikkből kiderül, hogy a mélyszegénységben élőknek óriási nehézséget okoz átvészelni ezt az időszakot, sőt, sokaknak arra sincs lehetőségük, hogy a védőoltásra jelentkezzenek.

A közösségben előforduló fertőzések kapcsán nem állnak rendelkezésre adatok, ám körülbelül egy tucat, jórészt szűkös körülmények közt élő romával készült már interjú, feltárva a szenvedés és a halál, valamint az óriási egészségügyi kihívások történeteit.

Mindenki ezt olvassa most!

Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista szavai szerint „az embereink hullanak, mint a legyek”. Egy másik aktivista, Bitó-Balogh Zsanett robbanáshoz hasonlította a járvány kitörését; azt mondta, egy időben 12 családtagja volt kórházban, a múlt hónapban pedig két nagybátyját és a nagymamáját is elveszítette, a szomszédjának pedig pár hét alatt a szülei, unokatestvére és a nagybátyja is elhunyt. Zsanett, aki kétszer is kigyógyult a betegségből, jelenleg azon munkálkodik, hogy az oltások személyes regisztrációs pontjait megszervezze. Az aktivisták szerint a kormánynak többet kellene tennie a roma közösségek támogatása érdekében.

A Reuters megkereste Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki annyit mondott: a roma közösségnek önként kell részt vennie az oltásban. Amint eljutunk arra a pontra, a roma fiatalok is sorra kerülnek.

A Pécsi Tudományegyetemen januárban végzett felmérése szerint a romák alig 9% -a szeretne oltást kapni a COVID-19 ellen. Kiss Zsuzsanna roma biológus szerint a romák évtizedek óta bizalmatlanok az orvosokkal és a kormányokkal a vélt diszkrimináció miatt.

A Magyar Narancs értesülései szerint azonban a roma közösségen belül a kisvárosokban, a fővárosban és a gettótelepüléseken is betört, illetve végigsöpört a vírus. Horváth Aladár azt mondja, a szegénygettókban nincs pénz arra, hogy gyógyszereket, vitaminokat vásároljanak, de még a tisztálkodási lehetőségeik is szűkösek.

Van, ahol 200 méterről hozzák a vizet, többen egy csuporból isznak. A maszk és a kézfertőtlenítő is korlátozottan elérhető, valamint számítógép sem áll rendelkezésre, így sokan regisztrálni sem tudnak az oltásra.

Horváth azt is elmondta, hogy egy éve próbálkoznak, 9 pontos tervet dolgoztak ki arra, hogyan lehetne a legvédtelenebb társadalmi régiókan élőket megvédeni. A próbálkozásaikra azonban nem érkezett érdemi reakció.

„Lemondott a világ a gettók népéről. A legszegényebbekről, ami emberiségellenes bűncselekmény

fogalmazta meg, hozzátéve: olyan mértékben ellátatlanok az emberek, hogy az önmagában egy látlelete a köztársaság romjainak.

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetségi Önkormányzat elnöke szerint Csongrád-Csanád megyében sem fényes a helyzet.

Több ezer, főként roma származású család került nehéz helyzetbe a regisztráció miatt, ezért úgy döntött, azzal fordul a kormányhoz, hogy levélben is lehessen jelentkezni az oltásra a mélyszegénységben élőknek.

A roma önkormányzati elnököt továbbá sok család megkereste, attól tartva, hogy kimaradhatnak a vakcinázásból. A vírusfertőzés miatt ráadásul magukra maradhatnak a gyerekek, hiszen a felnőttek többsége beteg.

Közösségeikben a hazai népességnél is gyakrabban fordulnak elő tüdőbetegségek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések – nyilatkozta Nagy Mihály.

blikk, Reuters

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

3 érv, hogy miért a faktoringot érdemes választanod vállalkozóként

2022-ben talán minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozóként alternatív pénzügyi megoldásokat is eszköztárunkba emeljünk. A vállalkozói hitelek egyre drágábbak, és...

Rendkívüli bejelentés: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány – videó

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/505480614638923 Facebook Hirmagazin.eu

Kidobták a szülei, ezért akart öngyilkos lenni a fiú Margit-hídon

Fináncz Dominik szerda délután munka után sétált hazafelé, amikor meglátta a Margit híd korlátjába kapaszkodó fiatalt. Zsigereiben érezte, hogy...

Kevesebb és drágább lesz idén a hazai görögdinnye: akár 40 százalékkal is többet fizethetünk érte, mint tavaly

Az importverseny viszont idén várhatóan valamivel kevésbé szorítja majd a hazai dinnyetermelőket, hiszen az extrém magas üzemanyagárak miatt...