12.7 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Az ELTE TTK két fiatal oktatója részesült a Gács András-díjban

Dátum:

Megosztás:

Az ELTE TTK két fiatal oktatója részesült a Gács András-díjban

A hagyományoknak megfelelően a Matematikus hangverseny keretében került sor a díjátadóra

Csikvári Péter, az ELTE TTK és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója és oktatója, valamint Pálvölgyi Dömötör, ugyancsak az ELTE TTK Matematikai Intézet és a Számítógéptudományi Tanszék kutatója-oktatója kapta a rangos elismerést a matematika egyetemi oktatásban nyújtott kiváló teljesítményéért.

A Gács András-díjat a hagyományok szerint az ELTE dísztermében tartott Matematikus hangverseny keretében adják át. A kuratórium idén ismét két oktatót is méltónak ítélt a díjra.

Csikvári Péter 2011-ben szerzett PhD fokozatot. Kiemelkedő tudományos munkáját már eddig is számos díj fémjelzi, korábban elnyerte az Erdős-díjat, az Akadémiai Ifjúsági Díjat, emellett a Grünwald Géza emlékérem és a Patai díj büszke tulajdonosa is, kombinatorikával és statisztikus fizikával foglalkozó konferenciák rendszeres előadója, meghívott vendége. Kutatómunkája mellett nagyon fontosnak tartja a tanítást is, külföldön szerzett oktatási tapasztalatait és szemléletét a hazai oktatásban is törekszik meghonosítani, miközben az egyetemi tudományos diákköri élet szervezésében is aktív szerepet vállal.

A legfrissebb hírek itt!

A másik díjazott, Pálvölgyi Dömötör egyetemi adjunktus ugyancsak birtokosa már a Grünwald Géza emlékéremnek, emellett kutatói munkája elismeréseként a Marie Curie és a Bolyai ösztöndíjat is elnyerte. Szervezőként és előadóként is gyakori résztvevője kombinatorikával és kombinatorikus geometriával foglalkozó tudományos konferenciáknak. Tudományos munkássága mellett rendkívül komolyan veszi a témavezetést, tanítást is, számos szakdolgozat és PhD témavezetőjeként az egyik legnépszerűbb oktatónak számít.

A Gács András-díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.

A díjazott matematikusok a díszoklevél és a maguk által választhatott játékos tárgyjutalom mellett a hazai egyetemi élet díjazásai között kiemelkedő mértékűnek számító 200-200 ezer forintos díjazásban és egy különleges műtárgy elismerésben is részesülnek. A díj elbűvölő, összetett, megfejthetetlen formája jelképezi, hogy a szellemi teljesítmény és a személyes varázs, a tudományos eredmények és a fiatal kollégák iránti felelősségérzet, vagyis a tehetség, a szorgalom és a szüntelen kíváncsiság nem választhatók el egymástól.

***

A Gács András-díj

A díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra. A díjat évente egy alkalommal osztják ki, egy, indokolt esetben két jutalmazott lehet. A díjra a kuratórium tagjai és az érintett tanszékek vezetői mellett bárki jelölhet. A javaslatban a jelölt kutatási eredményeivel kapcsolatban elegendő a publikációs lista megadása, akár internetes hivatkozás formájában (pl. MTMT) is. Ezzel szemben részletesen ki kell térni a jelölt oktatásban elért teljesítményére (TDK-, szakdolgozat-, PhD-témavezetés, egyéb), a hallgatóknak nyújtott támogatásra. Csak olyat lehet jelölni, aki a javaslat beadásának határidejéig nem tölti be a 46. évét, és korábban nem nyerte még el a díjat. A jelöltekről a kuratórium dönt, amelynek tagjai alapításkor Gács Zsófia (mint alapító), Keleti Tamás (ELTE Matematikai intézet), Nagy Zoltán Lóránt, Sziklai Péter, Szőnyi Tamás, Weiner Zsuzsa (MTA-ELTE Geometriai és algebrai kombinatorika kutatócsoport), Wiener Gábor (BME Számítástudományi és információelméleti tanszék). A díj értéke alapításkor nettó 150 000 Ft, volt, ezt a kuratórium 2023-tól nettó 200 000 forintra emelte.

A Gács András-díjat elnyert eddigi matematikusok:

2018:

Röst Gergely, a szegedi SZTE TTIK Bolyai Intézet Matematikai Tanszékcsoport Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék adjunktusa,

Zábrádi Gergely, az ELTE TTK Matematikai Intézet, Algebra és Számelmélet tanszékének adjunktusa vehette át.

2019

Elekes Márton, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója, az ELTE Matematika Doktori Iskola oktatója kapta az elismerést.  

2020

Bérczi-Kovács Erika, az ELTE TTK Operációkutatási Tanszékének adjunktusa

Szeszlér Dávid, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Számítástechnikai és Információelméleti Tanszékének docense

2021

Besenyei Ádám, ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék docense

Nyul Gábor, Debreceni Egyetem Algebra és Számelmélet Tanszékének adjunktusa

2022

Bérczi Kristóf, az ELTE TTK Matematikai Intézet Operációkutatási Tanszékének adjunktusa

Frenkel Péter, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének habilitált docense

2023

Csikvári Péter, az ELTE TTK és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója és oktatója

Pálvölgyi Dömötör András, ELTE TTK Matematikai Intézet és a Számítógéptudományi Tanszék kutatója-oktatója

Bővebben: http://www.gacsandrasdij.org/

A díj

A díj talapzata egy euklideszi objektum, egy téglatest. Ehhez kapcsolódik mozgékony, rugalmas rögzítettséggel a díj, amelynek formai ihletője egy véges projektív sík, a híres Fano-sík egy modellje, mely Gács András kutatási területéhez, a véges geometriához kötődik. Önmagában is szép ábrázolási mód ez, a sík hét pontját egy tetraéder élfelező pontjai és súlypontja, hét egyenesét pedig az oldallapokba írt körök és a szemközti élfelezőket összekötő szakaszok reprezentálják. Lehet rajta matematikát magyarázni, vagy pusztán gyönyörködni a letisztult struktúrában. A tárgyat a díj létrehozóival való konzultáció után a fiatal művészek által alapított koino. dizájner cég tervezte.

Galéria

CsikvariPeter-pdf (Hirmagazin.eu)

palvolgyi d
palvolgyi d

Forrás és további információ:

Bőhm Kornél

[email protected]

+3670 225 2024

  +36 70 225 2024

  [email protected]

  www.bohmkornel.hu

  1141-HU, Budapest, Tihamér utca 18.

  FacebookLinkedin

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...