11.5 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Az elitmezőnybe került Budapest! Mi rendezhetjük a 2023-as atlétikai VB-t! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

A magyar fővárosnak ítélte a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Erről a monacói ülésén döntött a szervezet vezető testülete. A várakozások szerint Magyarországnak ez több tízmilliárd forint bevételt jelenthet, a tévéközvetítést több mint egymilliárd ember kísérheti figyelemmel.

A magyar fővárosban rendezik meg 2023-ban az atlétikai világbajnokságot, a világ egyik legjelentősebb és legnézettebb sporteseményét. Ahogy a tavalyi vizes világbajnokság – a várakozások szerint – ez az esemény is számtalan előnnyel jár majd. Több tízmilliárd forint bevételt jelenthet a magyar gazdaság számára és több mint egymilliárd ember nézhet bele a tévéközvetítésbe – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1 tudósítója Monacóból elmondta, óriási siker az, hogy Budapestnek ítélték a rendezés jogát, hiszen szabadtéri atlétikai világbajnokságot Magyarország még nem rendezett. Fedett pályás világbajnokság és szabad téri Európa-bajnokság már volt Budapesten, rendezési tapasztalatunk tehát van.

Elmondta, nagy tisztelet övezte a magyar pályázatot, a magyar pályázati csapatot kivéve mindenki biztosra vette, hogy Budapest kapja meg a rendezési jogot.

A tudósító szerint az sem kizárt, hogy a gyalogló és a maratoni versenyszámokon kívül más versenyszámok is különleges helyszíneket kaphatnak a fővárosban, hiszen egyre elterjedtebb az a koncepció, hogy a rendező város nevezetességei mentén haladnak a városban a versenyzők.

A legnagyobbak közé került a főváros

A budapesti lesz a 19. atlétikai világbajnokság. Az elmúlt évtizedekben olyan városok rendezhették meg, mint Róma, Tokió, Párizs, Berlin, Moszkva, Peking, legutóbb pedig London. Elmondható tehát, hogy Budapest az elitmezőnybe kerül be.

Nagyjából 2200-2500 versenyző jöhet a magyar fővárosba, edzőkkel, kísérőkkel, újságírókkal együtt nyolcezer akkreditált személyre számítanak a szervezők, és több tízezer szurkolóra. Ezért épül egy új, 40 ezer férőhelyes atlétikai stadion, amit a vb után részben visszabontanak, és a magyar atlétika, tehát az egyik legsikeresebb hazai olimpiai sportág központja lehet.

Az atlétikai vb a világ 3.-4. legnépesebb, legfontosabb sporteseménye.

Egyhangú döntés született

Kézfogás, majd egy baráti vállveregetés járt Gyulai Miklósnak, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének, miután eldőlt, hogy Budapest rendezheti a szabadtéri atlétikai világbajnokságot 2023-ban.

„A tanácsunk egyhangúan döntött a rendezésről” – mondta a bejelentés után Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai szövetség elnöke. A Budapestet meglátogató bizottság tagjai pozitívan nyilatkoztak a látottakról. A sportvezető elmondta, Magyarországon sikeres világbajnokságokat rendeztek az elmúlt években, így véleménye szerint jó kezekben lesz a 2023-as atlétikai vb is.

Az már biztos, hogy 2019-ben négy olimpiai kvalifikációs világbajnokság és a Maccabi Játékok is a magyar fővárosban lesznek. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte, hogy az atlétikai világbajnokság még ezek közül az események közül is kiemelkedhet majd.

Nagyszerű világbajnokságra számítanak a szervezők

Az atlétikai világbajnokság a nyári olimpia és a labdarúgó világbajnokság utáni legnagyobb sporteseménynek számít, és a magyar pályázati bizottság ügyvezetője, Gyulai Márton szerint a múlt, többek között az 1998-ban rendezett Európa-bajnokság is kötelezi arra a szervezőket, hogy 2023-ban nagyszerű világbajnokság legyen Budapesten.

Márton Anita, a magyar atlétika egyetlen világbajnoka is a küldöttség tagja volt, így ő is a helyszínen örült a döntésnek. A 29 éves sportoló számára hatalmas motivációt jelent, hogy Tokió után a hazai rendezésű világbajnokságra is felkészüljön. Mint mondta, mivel Budapest kapta meg a rendezés jogát, így az sem elképzelhetetlen számára, hogy folytassa pályafutását, és az itthoni világbajnokságra is felkészüljön.

Negyvenezer férőhelyes arénát építenek

A világbajnokság központi helyszíne a tervezés alatt álló, 40 ezer ülőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ lesz. A Rákóczi híd pesti hídfőjénél épülő arénát a vb után 15 ezer férőhelyesre bontják vissza, és a környékén edzőpályák, egy futókör, egy szabadtéri edzőpark és számos más lehetőség várja majd a sportolásra, kikapcsolódásra vágyókat.

A következő öt év arról fog szólni a szövetség életében, hogy olyan világeseményt szervezzen, amivel mindenki elégedett – fogalmazott Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Elmondta azt is, hogy a tervek szerint 2020 februárjában indul majd az építkezés. A határidő 2022 nyara, vagyis egy évvel a világbajnokság megrendezése előtt már el fog készülni a létesítmény, a sportolók birtokba vehetik azt – tette hozzá.

Forrás: M1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...