14.3 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Az egyik legveszélyesebb tüdőbetegség első jelei: nem csak a dohányosokat érinti a COPD – és a lehetséges gyógymódok

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A COPD alatt olyan visszafordíthatatlan folyamat játszódik le a tüdőben, amitől a betegek egyre nehezebben tudnak lélegezni.

COPD korai jelei
A COPD komoly betegség, és egyáltalán nem csak a dohányosokat érinti. A korai jelekről dr. Dózsa Izabellatüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa beszél.

A COPD-s betegek közel 95%-a dohányzik vagy dohányzott korábban, a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik még a környezetszennyezés, a városi szmog, lehet munkahelyi ártalom is. Mik lehetnek még az okok, és hogyan lehet felismerni?

A COPD korai tünetei

Okozhatja genetikai eltérés – az alfa-1-antitripszin fehérje hiánya – is. A szerzett betegség első tünetei jellemzően negyvenéves kor felett jelennek meg, rendszerint fokozatosan.

A folyamat kezdetén a légúti gyulladás tünetei uralják a képet: ebben a stádiumban jellemző a köhögés, a változó intenzitású köpetürítés. A panaszok kezdetben csak reggelente, később egyre gyakrabban, napközben is jellemzőek.

A folyamatos reggeli köhögés is lehet a COPD egyik korai tünete.

A folyamatos reggeli köhögés is lehet a COPD egyik korai tünete.

Fotó: samotrebizan / Getty Images Hungary

A COPD tünetei idővel súlyosbodnak

Az említett külső vagy ritkábban belső (genetikai) hatás következtében a légutakban tartós gyulladás alakul ki. A tüdőben a léghólyagocskák végzik a gázcserét. Ezt úgy képzelhetjük el, mintha két szőlőfürtöt – a jobb és bal tüdőfél – egymás mellé tennénk. A léghólyagocskák az egyes szőlőszemek, faluk nagyon vékony, hajszálerekkel gazdagon átszőtt.

A krónikus gyulladás miatt az egyes léghólyagocskák fala felszakad, így a sok kis légtér, a sok apró szőlőszem egyre nagyobb légterekké – nagy szőlőszemekké – olvad össze. Ezáltal csökken a légzőfelület, ilyenkor beszélünk tüdőtágulásról. Ugyanakkor a tartós gyulladás hatására a hörgőfal szerkezete is fokozatosan átépül, kötőszövet szaporodik fel, emiatt veszít a rugalmasságából, és kialakul a maradandó szűkület.

Mindezek következménye a légzőfelület fokozatos csökkenése és ezzel arányosan a légszomj megjelenése. Az eleinte csak nagyobb terhelésre – például lépcsőzésnél – jelentkező nehézlégzés a folyamatok előrehaladásával fokozatosan súlyosbodik, rontva a betegek életminőségét, szűkítve az életterüket. Előrehaladott állapotban oxigén adására is szükség lehet.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok tisztítják a tüdőt, egészségesebbé tesznek, és még szépek is.
lillafured-barlang
Magyarország természeti adottságai kitűnők, 1500-nál is több barlangja közül öt mégis igazán kiemelkedik: mikroklímájuknak köszönhetően bizonyított gyógyhatással rendelkeznek.

A magyarországi egészségturizmusban a híres gyógyvizek mellett a barlangterápiák is népszerűek, különösen a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők körében.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Az Abaligeti-barlang a mecseki Bodó-hegy oldalában található, fokozottan védett természeti érték. A hely vonattal Pécs vagy Dombóvár felől közelíthető meg, 466 méteres főága szakvezetéssel látogatható, a belépő 1200 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 1000.
Fotó: Országalbum/PRESS66

 

Az Abaligeti-barlang levegőjének relatív páratartalma 96%, melyhez magas kalcium- és magnéziumkoncentráció társul, így a légúti betegségben, hörghurutban szenvedők impozáns gyógyhelye.
Fotó: Országalbum/TKMARI

 

Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang szolgál terápiás célokat. A járdán bejárható, kiépített szakasz 250 méter. Az átlaghőmérséklet 12 °C, kerekesszékkel is látogatható. Kedd kivételével 10 és 16 óra között tart nyitva. A belépő 1400 forint, kedvezménnyel 1100. Fotó: Wikipedia/Szenti Tamás

 

A Szemlő-hegyi-barlang levegője pormentes, páratartalma magas, és hiába jár benne sok látogató, hamar regenerálódik. Oldott ásványi anyagainak köszönhetően klímája gyógyír a hörghurutos és asztmás betegségekre. A Szent István Kórház is itt biztosít terápiát. Fotó: Országalbum

 

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó, lillafüredi Szent István-barlang látogatható területei közül kiemelt fontosságú a Fekete terem, ahol relaxációs, zeneterápiás lehetőségek is biztosítottak a terápiához. Mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva. A jegy 1200 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forint – online vásárolva olcsóbb. Fotó: Indafotó/Nardai Károly

femina

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...

Oroszlánnal játszott az elmebeteg látogató, leharapta az újját – videón a szőrnyű tragédia (18+)

Vérfagyasztó pillanatoknak lehettek szemtanúi az állatkert látogatói Horrorfilmbe illő jelenet játszódott le a Jamaicán található állatkertben. Az egyik látogató túl...

Hála Istennek, Gyuri bácsi és Klárika jól vannak, hamarosan indul a nyári turnéjuk..

Gyuri bácsi és Balázs Klári napokon belül útra kel, hiszen kezdetét veszi a 2022-es nyári turnéjuk. A sztárpár mindkét...