23.3 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Az Egyesült Államokban .., több millióan várnak a látványosnak ígérkező napfogyatkozásra (magyar témájú videó)

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A teljes napfogyatkozás hétfőn, a nyugati parton elterülő Oregontól kiindulva halad majd a keleti parton lévő Dél-Karolina felé. Az 1776-os függetlenség kivívása óta ez az első alkalom, hogy ilyen esemény kizárólag az Egyesült Államok területét érinti.

Teljes napfogyatkozáskor a Hold a Föld és a Nap közé mozdul, átmérője szinte ugyanakkorának tűnik, mint a csillagé, ezért kitakarja fényét. Az okkultáció kiváltotta hatalmas árnyék aztán végigsuhan a földfelszínen, néhány percre sötétségbe burkolva egyes helyszíneket.

Az augusztus 21-i napfogyatkozás parttól partig zajlik, lehetővé téve a kutatóknak az esemény különféle látószögből való vizsgálatát. (Fotó: NASA/Goddard Vizualizációs Stúdió)

A nem közvetlenül a holdárnyék alá eső területeken élők részleges fogyatkozást tekinthetnek meg, jelen esetben ide tartozik Észak-Amerika egésze és Dél-Amerika északi részei. Nyugat-Európa bizonyos területein, például Nagy-Britanniában és Írországban, is bepillanthatnak majd részlegesen a fogyatkozásba.

A Reuters információi szerint mintegy 12 millió ember él abban a 113 kilométer széles és 4000 kilométer hosszú zónában, ahol teljes napfogyatkozást lehet majd megtapasztalni. Emellett több millióan zarándokolnak a helyszínre, hogy teljes szépségében figyelhessék meg az eseményt.

Utoljára 1918-ban került rá sor, hogy a teljes napfogyatkozás végigvonult a csendes-óceáni parttól az atlantiig. Legutóbb pedig 1979-ben láthattak az Egyesült Államok területéről teljes napfogyatkozást a lakosok.

A napfogyatkozás az oregoni partoknál kezdődik, magyar idő szerint hétfőn este hat óra után néhány perccel. A teljességre negyed nyolckor kerül sor, és amennyiben a part menti ködök nem teszik tiszteletüket, a lakosok 1 perc 59 másodpercig élvezhetik a teljes sötétséget.

Teljes napfogyatkozás 2006 márciusában, Törökországban. (Fotó: AFP)

A holdárnyék 13 államon halad át a kontinensen, a vonulás nagyjából 90 percet ölel majd fel. A leghosszabb teljességet – 2 perc 40 másodperc – az illinois-i Carbondale-től 10 kilométerre lehet majd megtapasztalni. Dél-Karolina lesz az utolsó régió, amelyet a legmélyebb árnyék még elér. Az atlanti-óceáni Charlestonban magyar idő szerint háromnegyed kilenc után két perccel lesz tapasztalható a jelenség.

Körülbelül ekkortájt kapnak bepillantást az eseménybe az európaiak is. Írország, Észak-Írország, Észak-Anglia és Skócia részleges napfogyatkozást figyelhet meg.

A civilek mellett természetesen a kutatók is készülnek az eseményre. Az MTI információi szerint a Montana Állami Egyetem kutatócsoportja a NASA-val közös projekt keretében több mint 50 héliummal töltött léggömböt bocsát fel nagy magasságba. A különböző helyszínekről felengedett, 2,7 méter magas ballonokat nagy felbontású videokamerákkal, fényképezőgépekkel és számítógépekkel szerelik fel, amelyek folyamatosan továbbítják a képeiket a földre. A ballonok percenként 300 métert emelkedve érik el a 24 ezer méteres magasságot.

A földön a kutatócsoport szakemberei fogadják a képeket és tovább sugározzák a stream.live online csatornán. Ez lesz az első alkalom, amikor élő streameléssel továbbítanak képeket egy teljes napfogyatkozásról. A vállalkozás arra is alkalmat nyújt, hogy a tudósok tanulmányozhassák a Nap koronáját és a Hold pályáját.

Amerikában már  több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből, de az orvosok országszerte tovább folytatják a figyelmeztető kampányokat, hogy felhívják a figyelmet a súlyos szemkárosodásra, amit a napfogyatkozás szabad szemmel vagy nem megfelelő eszközzel való követése okozhat.

Teljes napfogyatkozás a Balatonból nézve, 1999-ben.

Minden idők legnézettebb teljes napfogyatkozása jöhet hétfőn

Ritka jelenség szemtanúi lehetnek az Amerikai Egyesült Államokban élők és az ez alkalomból odalátogató turisták: 2017. augusztus 21-én az USA kontinentális területén egy nagyjából 100 km széles sávban teljes napfogyatkozás lesz látható. A totalitás percei alatt a Hold korongja eltakarja az egyébként vakítóan fényes Napot, így a hirtelen jött sötétségben átmenetileg láthatóvá válik csillagunk atmoszférájának külső része, a napkorona.

Felmérések és idegenforgalmi előrejelzések szerint az emberiség története során eddig látható valamennyi teljes napfogyatkozás közül ennek az eseménynek lesz a legnagyobb helyszíni nézőközönsége. Ráadásul a modern technika segítségével bárhonnan nyomon lehet majd követni a megfelelő helyekre telepített kamerák interneten át élőben közvetített képén.

Szabados László csillagász összeállítása az MTA oldalán olvasható.

Az Amerikai Csillagászati Szövetség közzétette annak a 15 gyártónak a listáját, amelyeknek a termékei biztos védelmet nyújthatnak a szemkárosodás ellen. Az orvosok és a NASA más biztonságos módszereket is ajánlottak a megfigyelésre.

A NASA egyébiránt külön webes aloldalt hozott létre az esemény tiszteletére, rengeteg információval.

Természetesen a Nemzetközi Űrállomás asztronautái is készenlétben állnak. A NASA közleménye szerint kameráikat speciális szűrőkkel szerelték fel, hogy kihasználják háromszoros esélyüket az esemény dokumentálására.

Forrás: Reuters/BBC/NASA/MTI/HIRADO

Kép: avilagtitkai

Videó: youtube

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hamarosan otthon hagyhatod a forgalmit és a jogosítványodat

A rendőr most még mérlegelhet ha otthon hagyod a menetokmányaidat és ha a bírság mellett dönt, öttől ötvenezer...

Egy 92 éves férfit kidobnak a bankból, de egy rendőr kézen fogva kíséri vissza – videó

Amikor egy idősebb férfit elutasítottak a bankban, feldúlt volt, és nem tudta, hogy mitévő legyen. Nem sokkal később...

Elhunyt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa.. 47 éves volt.. Isten nyugosztalja!

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Balaton Gasztroforradalmára, Jánosi Tamás.. A Malackrumpli Bisztró 2013 nyarán nyitott meg a Biobalaton termelői piac...

Szellemek a házban, ufók rabolták el, átjár a falon az erőszakoló: döbbenetes segélyhívások érkeznek a rendőrségre

A rendőrség ügyeleteire rendszeresen érkeznek bejelentések telefonon vagy személyesen "nagyon különleges" esetekről. Volt akit UFO-k raboltak el, máshoz...
facebook