16.1 C
Budapest
2023. március. 25. szombat

Az egész várost kiirtotta a felrobbanó aszteroida

Dátum:

Megosztás:

Tall el-Hammam sorsa jól érzékelteti, mekkora fenyegetést jelentenek az aszteroidák az emberiségre.

Az egykor virágzó város pillanatok alatt lett a lángok martaléka, az iszonyatos hőtől még a fém is megolvadt.

A lakosság szörnyű kínok között fejezte be életét, a környező földek pedig hosszú évszázadokra terméketlenné váltak. Egyes kutatók úgy vélik, Tall el-Hammam azonos lehet a Bibliából ismert Szodomával, ami hasonló körülmények között semmisült meg.

A közel-keleti Tall el-Hammam egy teljesen átlagos napnak nézett elébe 3600 évvel ezelőtt, a város lakóinak fogalma sem volt arról, hogy egy számukra láthatatlan, 61 000 kilométer per órás sebességgel közeledő aszteroida hamarosan a földdel teszi egyenlővé szeretett településüket. A kisbolygó 4 kilométerrel a földfelszín felett robbant fel, a detonáció során pedig 1000-szer több energia szabadult fel, mint a hirosimai atomtámadáskor.

Azok, akik látták a villanást azonnal megvakultak.

A LEVEGŐ HŐMÉRSÉKLETE A KÖRNYÉKEN DRASZTIKUSAN, 2000 CELSIUS-FOK FÖLÉ EMELKEDETT, AZ ÉPÜLETEK FASZERKEZETEI, A RUHASZÖVETEK AZONNAL LÁNGRA LOBBANTAK, A KARDOK, LÁNDZSÁK, A VÁLYOGTÉGLÁK, FAZEKAK MEGOLVADTAK.

A teljes város égett.

Művészi illusztráció a becsapódásról és a város pusztulásáról. FORRÁS: ALLEN WEST AND JENNIFER RICE

Néhány másodperccel a robbanást követően egy masszív lökéshullám rázta meg a települést. 1200 kilométer per órás sebességével ez volt az egyik legerősebb lökéshullám, amit valaha feljegyeztek. A halálos szélvihar kártyavárként döntötte össze a legellenállóbbra tervezett házakat is.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Esti torna – videó

Egész héten tornásztunk, ma még lesz 16 perc, de a vasárnap szabad, .. holnap pihenünk! Átmozgató torna időseknek! -...

Esti mese – videó

Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról - videó   Hirmagazin.eu

Mai filmünk: Mark Wahlberg főszereplésével – Orvlövész – videó

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) mesterlövész korábban a tengerészetnél szolgált, majd örökre hátat fordított a munkájának, miután árulás...

Azonnal frissítsd a Google Chrome-ot! Veszélyes hibákat találtak az alkalmazásban! A jelszavak is veszélyben lehetnek!

A Google figyelmeztetést adott ki a Chrome-felhasználónak, mert veszélyes biztonsági hibákat találtak a rendszerben. A szakértők összesen hét olyan...