19.9 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Az autók 2022-től intelligens sebességszabályozóval lesznek felszerelve

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az Európai Unió 2019-ben megszavazta, hogy 2022 májusától az unióban csak olyan gépkocsi kaphat forgalmi rendszámot, amelyet felszerelnek intelligens sebességszabályozóval.

Az autógyártók és a biztonsági szakértők azon vitatkoznak, hogy mi lenne a legjobb megoldás a gyorshajtás visszaszorítására az európai utakon. Az Európai Unió azt a megoldást javasolja, hogy a gyártók az autók gázpedálját alakítsák át: miután a gépjármű eléri a megengedett sebességhatárt, a pedál ideiglenesen nem reagálna a további gázadásra.

A rendszer a GPS-jelek és a telepített kamerák segítségével érzékeli, hogy mehkkora a megengedett sebesség az adott útszakaszon. A vezetőnek így határozott mozdulattal, erőteljesen nyomnia kell a pedált, hogy kikapcsolja a funkciót, ezzel azonban szándékosan átlépi az adott út sebességkorlátozását – olvashatjuk a BBC News oldalán.

A rendszer a GPS-jelek és a telepített kamerák segítségével érzékeli, hogy mehkkora a megengedett sebesség az adott útszakaszon.

Az autógyártók egy kevésbé költséges megoldást javasolnak: a műszerfalba beépített villogó fényforrást.

A biztonsági szakértők tesztjei szerint a sípolás vagy a villogó fény a műszerfalon zavarják a vezetőket, ezért ezeket a funkciókat az autóhoz érkezve kikapcsolják. Állításuk szerint az okosgázpedál kevésbé zavarná a sofőröket.

Aggódunk amiatt, hogy a vita végkimenetele a rendszer legyengült változata lehet, amely sokkal alacsonyabb életmentési potenciállal rendelkezik – nyilatkozta Dudley Curtis, Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács kommunikációs menedzsere a BBC Newsnak.

A biztonsági innovációval nem csak a belesetek száma csökkenne a szakértők szerint, hanem arra is számítanak, hogy kevesebb lesz a károsanyag-kibocsátás is.

Oliver Carsten, a Leeds Egyetemről kipróbálta az úgynevezett „intelligens sebességsegéd” gázpedált, és úgy értékelte, hogy jelentős javulást tapasztalt a sebességhatárok betartásában az Egyesült Királyságban, különösen a városi utakon.

Elzbieta Bienkowska, az EU biztosa elmondta,

évente 25 000 ember veszti életét az utakon. E balesetek túlnyomó részét emberi tévedések okozzák.

A tervezett intézkedéseket az Egyesült Államokban egyelőre nem fogadják el, bár az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács szerint az amerikai autógyártók azt mondták, hogy a technológia könnyen felszerelhető.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Szóbeli vetkőzőshow-ba kezdtek a világ vezetői

Nem tudom, hogy derék fölött vagy alatt akarnak félmeztelenre vetkőzni, de mindkét esetben gusztustalan látvány tárulna elénk − fogalmazott Vlagyimir...

Újabb borzalmas tragédia: bányatóba fulladt két kisfiú Tatabányánál: a szüleiknek arra sincs pénzük, hogy hazaszállítsák gyermekeik testét

A két kiskorú gyermek a nagyszülőknél volt látogatóban, és egy bányatóra mentek fürdőzni, ahol tragikus körülmények között vesztették...

„A légzés nehéz volt, a gyerekek sírtak” – Egy utas részletesen elmondta, mit éltek át a felforrósodott vonatba zárt emberek a Keletiben

Sikerült beszélnünk egy, a vonaton rekedt utassal, aki pontosan leírta, mi történt a Keleti pályaudvaron. Mint megírtuk, utasok rekedtek...

Szétlövésben kikaptunk az Egyesült Államoktól – már csak a 7. helyben reménykedhetünk

Hullámzó játék, bosszantó fórkihasználás és büntetők a végén – a magyar férfi vízilabda-válogatott megszenvedett, és végül szétlövésben alulmaradt...
facebook