11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Az autóhitelek következnek? – a jegybanknál megvan a pénz a forintosításra

Dátum:

Megosztás:

2015 06 10 222707
2015. 06. 10. – 21:49 M1Hirado
Az MNB több mint 300 milliárd forinttal segítené a még devizában fennálló autó és személyi kölcsönök forintosítását . A lízingszövetség szerint az a kérdés, hogy milyen árfolyamon történik ez meg. Az M1 híradónak nyilatkozó közgazdász úgy látja: csak piaci árfolyamon kerülhet erre sor, az adósok azonban azután már nem lesznek kitéve az árfolyamkockázatnak.

A Lízingszövetség szerint még mintegy 200 ezer adós jár hasonló cipőben. Többségük a banki elszámolással visszakapta azt a pénzt, amit a pénzintézetek tisztességtelenül elvettek tőlük, viszont tőketartozásuk továbbra is devizában maradt.

A fennmaradt autó és a személyi devizahitelek forintosításáról beszélt április közepén a Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Nagy Márton akkor azt mondta: az ügyfeleknek továbbra is veszélyt jelent az árfolyamkockázat. A szakember hozzátette: bár sok pénzintézet már forintosítja az autóhiteleket, a jegybank, ha kell központilag is elrendelni mindezt.

A Lízing szövetség főtitkára szerint fontosnak tarják, hogy a devizahitelek kockázata eltűnjön a hazai finanszírozási környezetből. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy milyen árfolyamon váltják majd át a devizahiteleket.

Ha forintban lesznek a hiteleik az adósok mindig tudják majd, hogy mennyi lesz a törlesztő részletük, mennyi a tőketartozásuk, és nem lesznek kitéve az árfolyamkockázatnak – sorolja a forintosítás előnyeit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője.

Lentner Csaba úgy látja, bár a magyar gazdaság emelkedő pályára állt, a nemzetközi gazdasági helyzet miatt azonban nem várható a forint erősödése, ami rossz hír a devizaadósoknak.

Az ügyben az M1 kereste a Bankszövetséget is, de nem kívántak nyilatkozni. Annyit sikerült megtudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség tárgyal a forintosítás részleteiről.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...