Home Életmód Egészség - betegség Az alvás felbecsülhetetlen előnyei

Az alvás felbecsülhetetlen előnyei

0
az alvas felbecsulhetetlen elonyei, getty

Amennyiben éjszaka eleget és jól aludtunk, biztosak lehetünk abban, hogy másnap nagyon jó lesz a kedvünk, hiszen kipihenve, regenerálódva sokkal több kedvünk lesz a napi tevékenységeinket elvégezni.

Nem beszélve arról, hogy a minőségi és mennyiségi alvás jelentősen lecsökkenti a testi és a mentális betegségek kialakulásának esélyét is.

Mutatjuk is, milyen előnyei vannak annak, ha éjszaka eleget alszunk, és nem ébredünk fel az álmatlanság miatt.

Ha nem alszunk eleget, akkor ez fokozza a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatait. Ha ezek az értékek magasak, akkor pedig megnő a kockázata a szívroham és a stroke kialakulásának.

Az alvás hiánya a hormonális egyensúlyt is felborítja és ez hatással lesz az étvágyra. Az alváshiány megemeli a gherilszintet a szervezetben, amely hormon az étvágy kialakulásáért felelős, ezzel szemben a leptinszint csökken, amely hormon pedig az étvágycsökkentésért felel. Emiatt előfordul, hogy magas kalóriatartalmú ételeket veszünk magunkhoz, ami pedig hízáshoz vezethet.

A legfrissebb hírek itt!

Ha jól és eleget alszunk, akkor nagy az esélye, hogy nem lesznek memóriagondjaink sem. A minőségi alvás ezen kívül segít az emlékek feldolgozásában és ez jobb emlékezőképességet eredményez.

Amennyiben nem alszunk eleget vagy alváshiányban szenvedünk, úgy a szervezetünk stresszes állapotba kerülhet, ez az állapot pedig jelentősen megnöveli a szívroham és a stroke kockázatait is. A minőségi alvás azonban sokat segíthet a stressz leküzdésében.

Miközben alszunk, a szervezetünk fehérjéket termel, amelyek nagyon sokat segítenek a fertőzések leküzdésében.

Amennyiben nem alszunk eleget vagy nem minőségi az alvásunk, az fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatait is, ugyanis az alvás nagyban befolyásolja, hogyan dolgozza fel a szervezet a glükózt. Amennyiben nem alszunk eleget, úgy megemelkedik a gyulladásos fehérjék szintje a szervezetben, ami viszont a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatait növeli meg. Ha viszont eleget és jól alszunk, akkor csökken a szervezetben a gyulladás szintje.

Az alvás még az akut és a krónikus fájdalmat is csillapítani tudja. Az alváshiány viszont jelentősen fokozza a depresszió kialakulásának esélyeit. Az alvás hatására sokkal fiatalosabbnak és energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás