10.5 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Az alvás felbecsülhetetlen előnyei

Dátum:

Megosztás:

Amennyiben éjszaka eleget és jól aludtunk, biztosak lehetünk abban, hogy másnap nagyon jó lesz a kedvünk, hiszen kipihenve, regenerálódva sokkal több kedvünk lesz a napi tevékenységeinket elvégezni.

Nem beszélve arról, hogy a minőségi és mennyiségi alvás jelentősen lecsökkenti a testi és a mentális betegségek kialakulásának esélyét is.

Mutatjuk is, milyen előnyei vannak annak, ha éjszaka eleget alszunk, és nem ébredünk fel az álmatlanság miatt.

Ha nem alszunk eleget, akkor ez fokozza a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatait. Ha ezek az értékek magasak, akkor pedig megnő a kockázata a szívroham és a stroke kialakulásának.

Az alvás hiánya a hormonális egyensúlyt is felborítja és ez hatással lesz az étvágyra. Az alváshiány megemeli a gherilszintet a szervezetben, amely hormon az étvágy kialakulásáért felelős, ezzel szemben a leptinszint csökken, amely hormon pedig az étvágycsökkentésért felel. Emiatt előfordul, hogy magas kalóriatartalmú ételeket veszünk magunkhoz, ami pedig hízáshoz vezethet.

A legfrissebb hírek itt!

Ha jól és eleget alszunk, akkor nagy az esélye, hogy nem lesznek memóriagondjaink sem. A minőségi alvás ezen kívül segít az emlékek feldolgozásában és ez jobb emlékezőképességet eredményez.

Amennyiben nem alszunk eleget vagy alváshiányban szenvedünk, úgy a szervezetünk stresszes állapotba kerülhet, ez az állapot pedig jelentősen megnöveli a szívroham és a stroke kockázatait is. A minőségi alvás azonban sokat segíthet a stressz leküzdésében.

Miközben alszunk, a szervezetünk fehérjéket termel, amelyek nagyon sokat segítenek a fertőzések leküzdésében.

Amennyiben nem alszunk eleget vagy nem minőségi az alvásunk, az fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatait is, ugyanis az alvás nagyban befolyásolja, hogyan dolgozza fel a szervezet a glükózt. Amennyiben nem alszunk eleget, úgy megemelkedik a gyulladásos fehérjék szintje a szervezetben, ami viszont a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatait növeli meg. Ha viszont eleget és jól alszunk, akkor csökken a szervezetben a gyulladás szintje.

Az alvás még az akut és a krónikus fájdalmat is csillapítani tudja. Az alváshiány viszont jelentősen fokozza a depresszió kialakulásának esélyeit. Az alvás hatására sokkal fiatalosabbnak és energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...