13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Az állammal közösen megveszi a Vodafone Magyarországot a 4iG..

Dátum:

Megosztás:

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51, a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezhet. A tranzakció értéke 715 milliárd forint, a március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a magyar állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának adásvételéről

– jelentette be a tőzsdei társaság.

Budapest 2020.09.10.Vodafone üzletfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tranzakció értéke (enterprise value) 715 milliárd forint, amely a társaság március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

A 4iG távközlési és IT-portfóliója a Vodafone Magyarországgal kiegészülve jelentős lépés egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozásában.

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51, a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. A vezetékes hang- és internet-, valamint az előfizetéses televíziós és digitális földfelszíni sugárzás mellett a 4iG a tranzakció zárását követően, a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lehet.

 

A magyar állammal közös akvizíciójával az infokommunikációs vállalatcsoport az iparág minden szegmensében felgyorsíthatja az integrációs folyamatait, a legkorszerűbb innovatív megoldásoknak és technológiáknak köszönhetően pedig meghatározó szerepe lehet a hazai gazdaság digitális transzformációjában. A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben. További jelentős részvényesi értékteremtést biztosíthat a társaságok vezetékes és mobil infrastruktúrájának konszolidációja az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően.

Az együttes bevétel, költség és beruházási megtakarításokból származó szinergiák nettó jelenértéke a becslések szerint meghaladhatja a 150 milliárd forintot.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. – Az akvizíció sikeres lezárását követően vállalatcsoportunk Magyarország egyik legnagyobb digitális infrastruktúrájával rendelkezhet, amely kiemelt szerepének köszönhetően hosszú évtizedekre a hazai távközlés meghatározó szereplőjévé válhat.”

– tette hozzá Jászai Gellért.

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), ezáltal több mint ötmillió bevételt biztosító előfizetéssel (revenue generating unit, RGU – 3 millió mobil, 700 ezer tévé, 700 ezer széles sávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában.

A tervezett akvizícióval létrejövő csoportnak összességében 7,6 millió RGU-ja lehet 2022 végére. A Vodafone Magyarország digitális infrastruktúrája a legfejlettebb szolgáltatók közé emelheti a 4iG Nyrt.-t a hazai vezetékes hang-, internet-, kábeltévé- és mobilszolgáltók között.

A társaság üzleti megoldásai széles körű digitalizációs szolgáltatásokat biztosítanak a nagyvállalati és kormányzati szféra számára az adathálózati megoldások, a virtuális adatközpontok és az IoT-technológiák területén. A Vodafone Magyarországon elsőként nyújtott 5G-szolgáltatást előfizetőinek, a társaság új generációs mobilszolgáltatása Budapest és a balatoni régió mellett a több száz bázisállomása segítségével országszerte folyamatosan bővül.

A 2020–21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, az EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárdot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint háromezer fő.

vg nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...