34.4 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Az álhírek elleni küzdelemben segít az NMHH

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az NMHH egyebek mellett a kapkodó, sietős hírolvasás csapdáira hívja fel a figyelmet illetve óvatosságra int a hírmegosztással kapcsolatban is

– hangzott el az M1 Híradójában.

Már Magyarországon is elérhető az a műszer, amely nyolc perc alatt mutatja ki a koronavírus jelenlétét – állította teljesen hamisan július elején a Hírklikk nevű internetes portál. A cikk bejárta a közösségi médiát, több ezren osztották meg.

 

Ahogy az Ötpercpihenő nevű álhíroldal cikke is, amelyben Gulyás Gergely miniszter szájába adták azt a mondatot, miszerint: „Minden erőmmel azon leszek, hogy 70 év felett eltöröljem a nyugdíjat, mert egyszerűen nincs szükség rá.” A portál azt állította, hogy a tárcavezető szerint a Magyarországon élő nyugdíjasok dúskálnak a pénzben, ezért kell lemondaniuk járandóságukról.

Gulyás Gergely soha nem állított ilyet.

Ahogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sem küldött ki olyan levelet a kórházaknak, amiben azt kéri: titkolják el az orvosok a koronavírusban elhunyt betegek számát és más betegséget jelöljenek meg a halál okának.

 

Az ellenzéki politikusok is osztottak már meg álhíreket

A legnagyobb port kavaró álhírt a Magyar Szocialista Párt osztotta meg. Korózs Lajos kamuvideójában, drámai zenével, elsötétített képekkel egy magát mentőtisztnek kiadó nőt szólaltatott meg, aki állítása szerint tíz, kórházból hazaküldött koronavírusos beteget ápolt és ebből kilenc kínok között halt meg.

Ám mint később kiderült, a videóban szereplő nő, Németh Athina soha nem dolgozott mentősként sem az Országos Mentőszolgálatnál, sem betegszállító cégeknél, és a Szamaritánus Mentőszolgálatnál sem.

Korózs Lajos párttársa, Kunhalmi Ágnes is belefutott már abba, hogy tájékozatlanságból vagy szándékosan, de félrevezette a nyilvánosságot. Az MSZP-s politikus a szabad strandolást követelte a déli parti Fonyódról: „Nem tudom, hogy tudják-e, hogy az északi parton alig kettő vagy talán három szabad strand maradt, a déli parton még van pár…” 

Ezzel szemben a Balaton déli oldalán több tucat helyen díjmentesen lehet fürödni. Van, ahol majdnem az egész partszakasz egy egybefüggő szabadstrand.

Az NMHH fellép az álhírek ellen

Az álhírek felismeréséhez nyújt most segítséget a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legújabb kampánya. Az NMHH egyebek mellett a kapkodó, sietős hírolvasás csapdáira hívja fel a figyelmet illetve óvatosságra int a hírmegosztással kapcsolatban is.

Tafferner Éva, az NMHH kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott:

Nagyon gyakoriak azok az esetek, amikor olyan erős érzelmi hatást próbálnak kiváltani ezek a cikkek, hogy az emberek elvesztik reális meglátásukat és megosztanak olyan információt, aminek nincs valóságalapja, vagy ha volt, akkor már nem aktuális.

A Hatóság kommunikációs igazgatója az M1-en elmondta: Érzelmeink gyakran legyőzik bennünk a kritikai kedvet. Nem véletlen, hogy főként olyasmit osztanak meg az emberek, ami megerősíti azt, amit gondoltak, és ritkán azt, ami megcáfolja. A kampányban arra szeretnének rávilágítani, hogy miként szűrhetők ki az álhírek, amelyek sokszor csupán kattintásvadász kereskedelmi célból vagy éppen politikai haszonszerzés céljából születnek.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Dráma a Keletinél: a forró vonatkocsiban ragadtak az utasok, az ablakokat kellett kitörniúk, hogy menekülni tudjanak.. – A MÁV “széttette” a kezét.., aztán mégis...

A meghibásodás a klímát is tönkretette, ezért hamar borzalmas hőség lett a kocsiban. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron műszaki hibát...

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...
facebook