16.7 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Az áldozatok napja

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta az Áldozatok Napja, melyről 1993 óta Magyarországon is megemlékeznek.

Áldozatok napja

Minden társadalomban vannak olyan egyének akik, nem képesek, nem hajlandók betartani az emberi együttélés szabályait, néha súlyosan megsértve azokat bűnelkövetőkké válnak. Hosszú ideig a büntető igazságszolgáltatás középpontjában kizárólag az elkövető állt, fő célja a cselekmény megtorlása volt. Az áldozatokkal a pszichológia fejlődésével párhuzamosan a múlt század elején kezdtek foglalkozni.

Áldozatnak tekintünk mindenkit, aki bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettje, illetve azok is, akiket a fenti cselekmények következtében testi, lelki sérelmet szenvedtek (hozzátartozó, szemtanú).

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiemelt hangsúlyt fektet az áldozattá, sértetté válás megelőzésére, az áldozatok széles körével való törődésre, a megelőzés leghatékonyabb módszereire történő figyelemfelhívásra, az áldozati jogok érvényesülésre.

A kiemelt kockázatú áldozati csoportba tartozó kisgyermekek, időskorúak és fogyatékkal élők prevenciója mellett az áldozattá válás megelőzése érdekében a cél minél szélesebb réteg megszólítása és bűnmegelőzési tanácsokkal történő ellátása.

A legfontosabb cél a segítségnyújtás, melyet a jogsértéssel összefüggésben sérelmet szenvedett személy vagy a hozzátartozó kaphat.

A bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak, a bűncselekmények áldozatairól és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény értelmében a fővárosi és a megyei Kormányhivatalok Igazságügyi Szolgálatainak áldozatsegítési feladatot ellátó szervezeti egységei tudnak segítséget nyújtani. A bűncselekményekkel kapcsolatban elsődlegesen intézkedő rendőrök az áldozatsegítő szolgálat írásos tájékoztatóját az áldozatsegítés lehetőségéről informáló szóbeli tájékoztatással együtt az érintettek számára átadják.

Az áldozatok által igénybe vehető konkrét segítséggel kapcsolatban a 24 órában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon tudnak személyre szabott tájékoztatást adni az Áldozatsegítő Szolgálat munkatársai.

Forrás: police.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Új lengyel boltlánc tarolná le Magyarországot..

A Half Price egy lengyel eredetű boltlánc, ami mögött Európa egyik legnagyobb cipőkereskedője és gyártója áll, ami nem...

Kifizetési stopot rendelt el a magyar kormány

A kormány elrendelte a kifizetések leállítását októberben – ismerte el a Pénzügyminisztérium. Először szerdai sajtóértesülések szintjén vetődött fel, hogy a...

Itt a 2022/23-as tanév új rendje: ekkor lesz az őszi szünet, téli szünet az iskolákban..

A rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. Hosszabb lesz a téli szünet, és...

Hosszabb lesz a téli szünet – és itt vannak a Kormányinfó legfontosabb kérdései..

Európát megviseli a helyzet és az energiaárak növekedésével mi finanszírozzuk Oroszország háborúját, éppen ezért a kormány úgy gondolja,...