2.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Az álarcok lehullottak: Ukrajna a végsőkig fogja élezni a helyzetet

Dátum:

Megosztás:

Úgy tűnik, logikus végkifejletéhez közeledik az a hőstörténet, amikor Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt olyan tulajdonságokkal ruházták föl, mint értelem, önállóság és békeszeretet.

Az eltelt idő alatt, végestelen végig az orosz fél félreérthetetlen próbálkozásokkal igyekezett az új kijevi hatalom értésére adni: ha amaz hajlandó lesz legalább néhány lépést tenni a konfliktus rendezése felé, vagy legalább formálisan hozzálát a minszki megállapodás végrehajtásához, Moszkva gazdasági téren viszonozni fogja azt.

Ám bárhogy kérlelték, óva intették, próbáltak a lelkére beszélni – bármennyire is próbálták a Donbasszal, lakosságának akarata ellenére, fölvetetni azt a bizonyos gusztustalan testtartást –, minden hiábavalónak bizonyult. És bár Zelenszkij ígérgette, hogy ténylegesen is megkezdi a minszki megállapodás legalább első pontjainak végrehajtását, és kiadja a parancsot a csapatok visszavonására – a „Steinmeier-formulát azóta sem írták alá, az ukrán csapatok pedig továbbra is a tűzszüneti vonalak mentén állomásoznak.

Mi több, az ágyúzások fokozódtak, Luganszkban pedig terrorcselekményre került sor – a fővárost elkerülő autóúton felrobbantották egy híd tartópilléreit. (3) Valószínű, hogy a Donbassznak rövidesen újabb diverziókkal kell majd szembenéznie, illetve a frontokon a helyzet még inkább kiéleződik.

Nincs mit veszteni

Mindegy, hogy Ukrajnában ki tartja kézben a kormányrudat: Zelenszkij, Kolomojszkij vagy kollaboránsok egész kollektívája. Hiszen ezt a kígyófészket összetartja a kiontott vér. Egész egyszerűen nem tehetnek engedményeket Oroszországnak. Az erőszak de-eszkalálódása, a minszki megállapodás végrehajtása – a halálos ítélettel lenne egyenértékű bármelyik ukrán politikus, bármelyik frakció számára.

Ugyanakkor Kijev számára rendkívül fontos, hogy engedményekre bírja Oroszországot. Meg kell állapodni a földgáz-szállításokban. Mert ha nem hosszabbítják meg a szerződést a „Gazprommal” (vagy nem kötnek legalább egy rövidtávra szóló megállapodást), ennek siralmas következményei lesznek. Oroszországtól szenet, olajszármazékokat kell vásárolni… Ukrajnának nagyok sok minden kell Oroszországtól. Csak éppen az ukrán politikumnak nem akarózik megadni a Kremlnek azt, amit az kér.

Holott Oroszország csupán csak egyet akar Ukrajnától: békét, a konfliktus de-eszkalációját. A jelek szerint azonban Ukrajna csak egy valamit tud ajánlani: a háborút.

 Nehéz idők jönnek

Az nyilvánvaló: ahhoz, hogy Oroszországtól engedményeket csikarjanak ki, Zelenszkij (vagy aki ott az utasításokat osztogatja) addig fogja provokálni Moszkvát, amíg a Kreml nem reagál. Vagy azzal, hogy ad az ukránok képére, vagy pedig amíg csak meg nem hátrál. Valószínűsíthető, hogy a legközelebbi jövőben újabb és újabb ágyúzásokra, terrorcselekményekre és a Donbassz megszállt részén történő letartóztatásokra kell számítanunk.. És megint csak a Donbassz lakói – a saját vérükkel – fizetik meg azon orosz politikai elemzők hibáinak az árát, akik Kolomojszkijban és annak védencében szavatartó politikusokat láttak.

Ebben a helyzetben hinni szeretnénk azok józan eszében, akik felügyelik az ukrán vonalat. Bármilyen Ukrajnának teendő engedmény csak bátorítja majd a Kijevben ülő kalandorokat, arról győzve meg őket, hogy hatékony eszközöket választottak politikájukban. Az ukrán hadsereg módszeresen és céltudatosan, településről településre fogja ledarálni a Donbasszt, a tűzszüneti elválasztó vonal teljes hosszában. Mindaddig, amíg el nem érték, amit akarnak. Vagy nem kapnak ezért egy jókora válaszcsapást.

Akárhogy is van, a Donbasszra nem könnyű idők jönnek el, sok-sok vérrel.

Jegor Mahov

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...